Π. Κουκουλόπουλος: «Το πλεόνασμα αποδεικνύει πως έπιασαν τόπο οι θυσίες του λαού»



Την ανάγκη να επανέλθει ο ουσιαστικός και πραγματικός πολιτικός διάλογος στη χώρα μέσα απ΄ τον οποίο θα προκύψουν οι προτεραιότητες για το μέλλον της, τόνισε μιλώντας απ΄ το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.
    
Ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε πως δικαιώθηκαν όλοι αυτοί που εδώ και μήνες υποστήριζαν πως θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που αποδεικνύει πως έπιασαν τόπο οι θυσίες του λαού.
    
Στην ομιλία του ο βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Τελικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πλεόνασμα υπάρχει. Είναι πραγματικό. Ήταν Οκτώβρης του 2013, όταν για πρώτη φορά από το Βήμα της Βουλής μίλησα ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και δήλωσα την πεποίθησή μας ότι πλεόνασμα θα υπάρχει με βάση τα στοιχεία του οκταμήνου που υπήρχαν μέχρι τότε από το Γενικό

Λογιστήριο του Κράτους.  Η διαπίστωση αυτή αντιμετωπίστηκε τότε με έναν τρόπο από ειρωνικό έως απαξιωτικό. Ακολούθησαν όσα ακολούθησαν στον προϋπολογισμό, μια αμφισβήτηση για την οποία ένα μόνο έχω να πω. Το πλεόνασμα μέχρι χθες δυο ήξερα που το αμφισβητούσαν. Την Αντιπολίτευση και την τρόικα, κανέναν άλλο. Τελείωσε όμως, και πλεόνασμα υπάρχει με τη σφραγίδα και της Eurostat και την αποδοχή από την τρόικα!

Πάμε, λοιπόν, να δούμε πώς θα γίνει η διανομή του; Θα ήθελα όμως πρώτα να σημειώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίσημη ανακοίνωσή του άλλα μας είπε απ’ αυτά που είπε ο κ. Λαφαζάνης από το βήμα της Βουλής. Μας υποδεικνύει ουσιαστικά πού να κατευθύνουμε το πλεόνασμα. Εάν με ρωτάτε, από την πλευρά μας, δεν πανηγυρίζουμε. Εμείς δεν έχουμε προσχωρήσει ποτέ σε καμία διαδικασία «success story» ή οτιδήποτε άλλο.

Ας δώσουμε, όμως, και ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό, ότι οι κόποι και οι οδυνηρότατες θυσίες κάπου έχουν οδηγήσει. Ούτε αυτό δεν μπορούμε να το πούμε όλοι μαζί; Ωραία, ας διαφέρει η εκτίμηση μεταξύ μας. Ας λένε κάποιοι ότι το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο θα έπρεπε να είναι και να το αποδείξουν αυτό. Ας πουν κάποιοι ότι υπήρχε ένας άλλος δρόμος και ποιος. Όμως, να πούμε όλοι μαζί στον ελληνικό λαό ότι αυτό το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού και ότι φθάσαμε κάπου. Ούτε αυτό δεν μπορούμε να το πούμε;

Έχω πει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες από τη Βουλή ότι η χώρα μια εθνική στρατηγική είχε, αυτήν που διαμορφώθηκε εν μέσω της κρίσης από την πλευρά καταρχάς του ΠΑΣΟΚ και σ’ αυτή τη στρατηγική προσχώρησαν στη συνέχεια και άλλοι, η Νέα Δημοκρατία και η ΔΗΜΑΡ μέχρι τον Ιούνιο που μας άφησε, που εγκατέλειψε την προσπάθεια. Η στρατηγική ήταν συγκεκριμένη, σαφής και καθαρή. Αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας, παραμονή στη ζώνη του ευρώ, πρωτογενή πλεονάσματα, έξοδος στις αγορές, εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτή είναι η εθνική στρατηγική της χώρας.

Από την πλευρά μας, πιστεύουμε ότι τώρα με το πλεόνασμα η βασικότερη συνέπεια δεν είναι μόνο οικονομική, δεν είναι μόνο αυτά που θα πάνε σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή τα ληξιπρόθεσμα που θα επιστραφούν σε πιστωτές του δημοσίου, το 1 δισεκατομμύριο και το ότι 1 δισεκατομμύριο αποπληρωμής της αποκλιμάκωσης χρέους θα είναι από δικό μας πλεόνασμα και όχι από δανεικά. Είναι πολύ σημαντικό, δεν υπάρχει επ’ αυτού καμία αντίρρηση. Η πιο σημαντική συνέπεια όμως είναι και πρέπει να είναι καθαρά πολιτική. Μας ανοίγεται μια μεγάλη δυνατότητα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουμε μετά από τέσσερα χρόνια τον πραγματικό πολιτικό διάλογο στη χώρα, να ξανακατακτήσει το δημόσιο χώρο και λόγο ο πολιτικός διάλογος. Γιατί υποκαταστάθηκε με επικοινωνία, με συνθήματα και με κραυγές ο πολιτικός λόγος τρία-τέσσερα χρόνια, από μνημόνια και αντιμνημόνια. Τώρα είναι ώρα να μιλήσουμε για το πώς εννοούμε την ανάπτυξη και είναι ώρα να κάνουν κάποιοι τον απολογισμό τους για το πώς αντιμετώπισαν την προσπάθεια, που μόνοι μας εμείς ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια για τον περιορισμό των δαπανών. Ας κάνουν κάποιοι την αυτοκριτική τους για τον περιορισμό, για παράδειγμα, της φαρμακευτικής δαπάνης που κάναμε μόνοι μας εμείς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και από 5,5 δισεκατομμύρια την πήγαμε στα 2,5 δισεκατομμύρια.

Θέλω σε αυτό το σημείο δε να τονίσω, για να θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ του 2009 παρέλαβε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του κ. Καραμανλή έλλειμμα 24,5 δισεκατομμυρίων, όσο ακριβώς ήταν οι συντάξεις και οι μισθοί που περνούσαν από τον τακτικό προϋπολογισμό. Σήμερα, με το πλεόνασμα έχουμε μια διαφορά 27 δισεκατομμυρίων. Από αυτά τα 27 δισεκατομμύρια, τα 22 δισεκατομμύρια είναι προϊόν και αποτέλεσμα αποφάσεων που πήρε μόνη της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή είναι η απάντησή μας, και σε όσους διατείνονταν ότι είχαν άλλες συνταγές, όπως η Νέα Δημοκρατία από τον Μάη του 2010, αλλά και στους όψιμους αντιμνημονιακούς μέχρι χθες συντρόφους μας, που αναρωτιούνται και διερωτώνται γιατί στηρίζουμε μέχρι το τέλος αυτή την προσπάθεια και μας λένε «Γιατί στηρίζετε τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Σαμαρά;». Στηρίζουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την ελληνική Κυβέρνηση, γιατί στηρίζουμε μια προσπάθεια που εμείς ξεκινήσαμε μέχρι την ολοκλήρωσή της. Αυτή είναι η απάντηση και είναι πάρα πολύ καθαρή η απάντηση που έχουμε να δώσουμε από τη μεριά μας.

Πιστεύω ότι είναι μεγάλη πρόκληση, όπως είπα, για όλους μας να αποκαταστήσουμε ξανά τον πολιτικό διάλογο. Δεν είναι πλέον ώρα για επικοινωνιακά τρικ, είναι ώρα για κουβέντα. Και επειδή άκουσα με μεγάλη έμφαση να μεταθέτουν τον διάλογο για μετά από ένα εξάμηνο, με αφορμή τα εργασιακά, θέλω να πω πάρα πολύ καθαρά τούτο: Ναι, για τα εργασιακά υπάρχει αναβολή κάποιων αποφάσεων και εννοείται ότι θα ξαναεξεταστεί το θέμα κάπου μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Αυτό φαίνεται να περιέχει η συμφωνία.  

Εμάς μη μας ρωτάτε, δεν ανησυχούμε και ξέρετε γιατί; Γιατί είμαστε σε εγρήγορση, γι’ αυτό δεν ανησυχούμε. Γιατί πιστεύουμε σε αυτή την προσπάθεια και πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία παίρνει μπρος και παίρνοντας μπρος η ελληνική οικονομία θα φύγουν αυτές οι απειλές και αυτές οι απαιτήσεις από την πλευρά της τρόικας. Γιατί επιδιώκουμε και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με ελεγχόμενο, σταδιακό τρόπο το 2014, έτσι ώστε στο τέλος του καλοκαιριού του 2014 να έχει αλλάξει ριζικά η πολιτική ατζέντα στη χώρα για να φύγει από μπροστά αυτό το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θέλω να δηλώσω απολύτως καθαρά ότι ζήτημα ομαδικών απολύσεων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτό, ούτε τώρα ούτε στο τέλος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν συνιστά μεταρρύθμιση, αλλά αγριότητα αυτό που ζητήθηκε προσφάτως και υποτίθεται ότι θα ξανάρθει στο τραπέζι το φθινόπωρο. Έχουμε μια καθαρή θέση και θέλω να είναι απολύτως σαφές και σήμερα σ΄ αυτό.

Νομίζω πάντως ότι πρέπει να ξεκινήσουμε έναν σοβαρό πολιτικό διάλογο γύρω από το πλεόνασμα, γιατί τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Τα προχθεσινά στοιχεία για την απόλυτη φτώχια είναι ανησυχητικά και μπορούμε να δούμε πώς με το ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος θα καταφέρουμε να καλύψουμε τον μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών. Αντί να διαπιστώνουμε τα προβλήματα, ας προσπαθήσουμε να τα λύσουμε. Αυτός είναι ένας σοβαρός και ζωντανός πολιτικός διάλογος, που θα είναι τιμή για όλον τον πολιτικό κόσμο και όχι μόνο για την Κυβέρνηση. Εμείς σε αυτόν τον διάλογο καλούμε όλα τα κόμματα».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.