Στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στο οροπέδιο Κοζάνης, όπου υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις, δημιουργείται η πρώτη Ζώνη Κτηνοτροφίας στη χώρα μας (θεσμοθετήθηκε σχετικός νόμος), η οποία και θα αποτελέσει πρότυπο για αυτές που θα ακολουθήσουν στο προσεχές μέλλον, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα θα έχει ξέχωρο περιφερειακό πρόγραμμα για τα βοσκοτόπια, γεγονός άκρως ενθαρρυντικό για τη στήριξη της κτηνοτροφίας».
Υπογραμμίζεται ότι οι Κτηνοτροφικές Ζώνες είναι κοινόχρηστες περιοχές, για την οργάνωση των οποίων προηγείται σύνταξη χωροταξικής μελέτης, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων και σκοπός της δημιουργίας τους είναι οι κτηνοτρόφοι οικιοθελώς και αυτοβούλως να εγκατασταθούν σε αυτές, ώστε να επιτευχθεί το τελικό ζητούμενο που είναι η αύξηση της παραγωγής και του εισοδήματός τους.
Στα πλεονεκτήματα χωροθέτησης και δημιουργίας των συγκεκριμένων ζωνών, συμπεριλαμβάνονται: μείωση κόστους παραγωγής, προστασία του περιβάλλοντος, επιστημονική παρακολούθηση και έλεγχος υγείας κοπαδιών, εφαρμοσμένη ημιεκτατική διατροφή των ζώων, αναβαθμισμένη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων με καθετοποίηση παραγωγής, εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του δυναμικού των βοσκοτόπων.
Ο κ. Τσαυτάρης που από το πρωί πραγματοποιεί περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης επισκέφθηκε και τα Σέρβια Κοζάνης, όπου ο Δήμος διαθέτει εγκαταστάσεις, γνωστές ως Τούρκικο Σχολείο, και στα σχέδια των δύο πλευρών είναι να δημιουργηθεί ένας σταθμός έρευνας για την κτηνοτροφία όπου θα παρέχεται επίσης και εκπαίδευση και τυροκομείο.
Παράλληλα, ο υπουργός επισκέφθηκε και τον Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης στη Βλάστη, ένα χωριό που βρίσκεται σε χαρακτηριστικό πλάτωμα ανάμεσα στα βουνά Ασκιο και Μουρίκι και σε ύψος 1200 μέτρων.
Το κέντρο αυτό ανεγέρθηκε µε δαπάνη του κληροδοτήματος «Χριστόδουλου Γαλανού» και λειτουργεί από τις αρχές του 1990. Διαθέτει τρία ποιμνιοστάσια συνολικής δυναμικότητας 600 ζώων, αίθουσα μηχανικής άµελξης, παρασκευαστήριο ζωοτροφών, εργαστηριακούς και βοηθητικούς χώρους και Μετεωρολογικό Σταθμό. Ταυτόχρονα διαθέτει ειδικές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία ερευνητών ή εκπαιδευόμενων κάθε επιπέδου. Μάλιστα, όπως μας ανέφερε ο υπουργός, το κέντρο αυτό, που διατηρεί ντόπια φυλή θα βελτιωθεί άμεσα περαιτέρω και θα επεκταθεί.
«Καινοτόμα» χαρακτήρισε ο κ. Τσαυτάρης την εταιρεία παραγωγής Γαλακτοκομικών προϊόντων Πατσίκας Στέφανος & ΣΙΑ Ο.Β.Ε., τονίζοντας ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που στηρίζει το «ελληνικό κατσικίσιο γάλα» και αξιοποιεί τις υπεραξίες που κρύβει το συγκεκριμένο προϊόν. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι αρχές του Απριλίου η συγκεκριμένη επιχείρηση θα καταθέσει τα χαρτιά σε πρόγραμμα μεταποίησης του υπουργείου, προκειμένου να τυγχάνει χρηματοδότησης για τη δημιουργία σύγχρονης μονάδας συμπύκνωσης γάλακτος και αξιοποίησης του τυρογάλακτος. Επεσήμανε δε ότι ήδη τρεις επιχειρηματίες έχουν συμμετέχει με θετικά αποτελέσματα στο πρόγραμμα αυτό, που λειτουργεί με ρυθμό «Fast track» και τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανάψει το πράσινο φως για άλλους τρεις.
Υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία παραγωγής Γαλακτοκομικών προϊόντων Πατσίκας Στέφανος & ΣΙΑ Ο.Β.Ε, έχει ως αντικείμενο εργασιών την επεξεργασία γίδινου και πρόβειου γάλακτος και την παραγωγή τυριού – Παραδοσιακής Φέτας με την επωνυμία «Τυρί – Φέτα Κλεισούρας», η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας είναι 60 ΤΝ Γάλα/12ωρο, ενώ ο κύκλος εργασιών τριετίας ανέρχεται στα 7,5 εκατ. ευρώ, με την εξαγωγική δραστηριότητα της να αυξάνεται κατά 10% ετησίως. Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητη υπερσύγχρονη μονάδα 3.000 τμ, επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής τυριού στην Αναρράχη Πτολεμαϊδας, ιδιόκτητη μονάδα επεξεργασίας 350 τμ στην Κλεισούρα Καστοριάς, αποθήκη και ψυγεία στην Πτολεμαϊδα και συνεργάζεται με 200 ντόπιους κτηνοτρόφους, απασχολώντας 40 άτομα.
Στο μεταξύ, έκλεισε ήδη και συμφωνία με τον γαλλικό όµιλο «Fromagerie Guilloteau» για την προµήθεια µίνιµουµ 6.000 τόνων αίγειου γάλακτος σε ετήσια βάση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, οι Γάλλοι επενδυτές πρόκειται να επενδύσουν κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να δημιουργηθεί νέα μονάδα, η οποία και θα αυξήσει τον αριθμό των εμπλεκομένων κτηνοτρόφων σε 500 και το προσωπικό της εταιρείας στα 100 συνολικά.
Επιπλέον, ο υπουργός βρέθηκε και στην καθετοποιημένη μονάδα της «Διοσκουρίδης» που βρίσκεται στο Δήμο Μουρικίου του Νομού Κοζάνης , που καλλιεργεί, μεταποιεί και παράγει προϊόντα από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ελληνικά αποκλειστικά, και τόνισε ότι όπως του επεσήμαναν οι μεγαλύτεροι πελάτες τους είναι κτηνοτροφικές μονάδες που αξιοποιούν τα προϊόντα τους, τα οποία και δεν φέρουν αντιβιοτικά. Τονίζεται ότι ο υπουργός επισκέφθηκε και την ομάδα παραγωγών Βελβεντού, που είναι από τις πιο δυναμικές σε επίπεδο εξαγωγών, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση στην Κοζάνη και θα μιλήσει για τη νέα ΚΑΠ.
voria.gr