Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τη ΔΕΗ – Του Θ. Καρυπίδη



Ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ, το υπουργείο Οικονομικών, με μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση του, υποχρεώνει την ΔΕΗ να παρέχει έκπτωση 20% στο τιμολόγιο των μεγάλων ηλεκτροβόρων βιομηχανιών (π.χ. Αλουμίνιον Α.Ε.). Το δωράκι αυτό με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, με τάσεις για ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της υπεραξίας που παράγει η ΔΕΗ, μεταφέρεται στις τσέπες κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών.

Και εδώ, στη Δυτική Μακεδονία, που είναι η καρδιά της επιχείρησης τι απομένει; Η ανεργία, η εξαθλίωση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία (τρίτο τρίμηνο του 2013), η Δυτική Μακεδονία έρχεται πρώτη μεταξύ όλων των περιφερειών σε ανεργία, με ποσοστό 32,3 %. Παρ’ όλα αυτά όμως το Υπουργείο Απασχόλησης την έχει εντάξει στη χαμηλότερη προτεραιότητα (άξονας 8) της σταδιακής εξόδου από την κρίση.

Από την άλλη μεριά η περιφέρεια μας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή ΑΕΠ, το τρίτο κατά σειρά μετά την Αττική και το Νότιο Αιγαίο, εξαιτίας της έντονης δραστηριότητας της ΔΕΗ στην περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή μας να χάνει σημαντικά κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ΕΣΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας που παράγεται δεν επανεπενδύεται στην περιοχή μας, αλλά μεταφέρεται στις τσέπες τρίτων, όπως προκύπτει από την απόφαση αυτή του υπουργείου Οικονομικών.

Ένα από τα κύρια αιτούμενα του συνδυασμού μας «Ανατροπή Δημιουργία» είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού του οικονομικού πλεονάσματος, που παράγεται στην Δυτική Μακεδονία, να επιστρέφει στους πολίτες και στην τοπική οικονομία. Έτσι η πρόταση μας για μειωμένα οικιακά και για επιχειρηματικές δραστηριότητες τιμολόγια της ΔΕΗ, είναι πρώτης προτεραιότητας και ασυμβίβαστη διεκδίκηση μας. Μ’ αυτή την πρόταση μας πιστεύουμε πως αίρεται ένα σημαντικό μέρος της αδικίας – ένεκα των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην  Περιφέρεια – σε βάρος των Δυτικομακεδόνων. Καθώς και ότι η περιοχή μας αποκτάει ένα σημαντικό επενδυτικό πλεονέκτημα, εξαιτίας του χαμηλού κόστους ενέργειας ανά παραγόμενη μονάδα προϊόντος.

Θόδωρος Καρυπίδης

Υποψήφιος Περιφερειάρχης
Δυτικής Μακεδονίας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.