Γενικότερα ένας τόπος χαρακτηρίζεται από τον πολιτισμό του. Αναπόφευκτα και η Φλώρινα είναι μια πόλη που την διακρίνει η πολύμορφη πολιτισμική της κληρονομιά. Γίνονται αξιόλογες προσπάθειες για τη διαμόρφωση ποιοτικών και δημιουργικών πολιτισμικών αξιών, την προβολή της λαϊκής παράδοσης, τέχνης και πολιτισμού αλλά και την καλλιέργεια του πνευματικού και καλλιτεχνικού επιπέδου της περιοχής.
Δείγμα αυτής της κοινωφελούς πολιτισμικής αναζήτησης και δημιουργίας είναι οι πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνονται από την συλλογική προσπάθεια πολλών φορέων, σωματείων και συλλόγων ώστε να επεκταθεί η προσφορά των έργων τους στο Νόμο της Φλώρινας.
Ανάμεσα σ’ αυτούς τους συλλόγους σημαντική θέση καταλαμβάνει ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος «Αριστοτέλης» που αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα με τη συμμετοχή 1000 περίπου ενεργών μελών και τη λειτουργία τμημάτων όπως: μικτή χορωδία, αθλητικό τμήμα, τμήμα ζωγραφικής και εικαστικών, σκακιστικό τμήμα, τμήμα εθνογραφίας και χορών, θεατρικό τμήμα κ.ά. Παρομοίως και η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας διατηρεί την λειτουργία των παρακάτω τμημάτων: Κινηματογραφική λέσχη, λαογραφικό μουσείο, χορευτικό τμήμα (παραδοσιακών και ευρωπαϊκών/λάτιν χορών), φωτογραφική ομάδα «Ροές», ομάδα περιβάλλοντος, ομάδα τοξοβολίας, ομάδα αντισφαίρισης, ομάδα σκακιού, θεατρικό εργαστήρι.
Αξιόλογη είναι και η συμβολή της Εύξεινου Λέσχης αλλά και ο Σύλλογος Ποντίων φοιτητών Φλώρινας που διασφαλίζουν την μετάδοση και τη διάσωση της ποντιακής πολιτισμικής κληρονομιάς. Πόντιοι φοιτητές, πολίτες αλλά και ανεξαρτήτου καταγωγής συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που αφορούν όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Μέσα στα άλλα υπάρχει και ο ΟΕΝΕΦ που φροντίζει την πολιτιστική και κοινωνική αλληλεγγύη με την οργάνωση παιδαγωγικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Υπάρχουν και τόσοι άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι στις γύρω περιοχές που δίνουν δείγματα για ενασχόληση των κατοίκων.
Θα πρέπει να αναφερθούν και οι πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Νομού Φλώρινας. Χαρακτηριστικά είναι τα πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα τον Αύγουστο που δίνει έμφαση μέσα από τις ποικίλες δράσεις στο φλωρινιώτικο στοιχείο και στην ανάδειξη του τοπικού δυναμισμού του Δήμου. Όπως και το Φεστιβάλ Πρεσπών «Πρέσπεια» που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου όχι μόνο από την περιοχή της Φλώρινας, αλλά και από όμορους νομούς πραγματοποιώντας πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Αξιοσημείωτα είναι και οι πολιτιστικοί χώροι της Φλώρινας όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και η Πινακοθήκη Φλωριναίων Καλλιτεχνών και η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Πιτόσκα».
Σημαντική θέση έχουν και τα έθιμα όπως οι φωτιές.
Το ζήτημα όμως συνοψίζεται στο κατά πόσο παρουσιάζουν οι κάτοικοι της πόλης ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης όπως και την ενίσχυση των ανάλογων φορέων και χώρων καθώς συνεισφέρουν στην διατήρηση του πνευματικού επιπέδου τους. Οι πολίτες φαίνεται να ενημερώνονται για τα πολιτιστικά δρώμενα μέσα από ιστότοπους και blogs. Σίγουρα μεγάλο θα είναι το ενδιαφέρον για τις φωτιές και τα παραδοσιακά εδέσματα της πόλης. Η πολιτιστική τους δράση των φοιτητών ενδείκνυεται στη συμμετοχή που λαμβάνουν στα τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων, που όμως είναι λιγότερη από μεριάς των πολιτών. Γενικότερα όλοι οι κάτοικοι μετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που γίνονται τη θερινή περίοδο. Όμως κατά πόσο ενδιαφέρονται όλοι αυτοί για τη βιβλιοθήκη, τα ιστορικά μνημεία και για την αρχιτεκτονική της πόλης;
Ένα άλλο ζήτημα είναι οι σύλλογοι καθώς στεγάζονται σε κτίρια παλαιάς αρχιτεκτονικής πρέπει να συντηρούνται καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από τις σοβαρές ζημιές.
Για να αυξηθούν οι πολιτιστικές δομές τον κατοίκων καλό θα ήταν να δοθεί έμφαση πρώτα στην ενημέρωση. Δηλαδή, να δημιουργηθεί μια εθελοντική ομάδα νέων που θα ενημερώνει τους πολίτες.
Περισσότερες εκδηλώσεις όπως η γιορτή υποδοχής των πρωτοετών που δίνεται η ευκαιρία στους συλλόγους να συγκεντρώνονται και να έρχονται σε επαφή με τους νέους φοιτητές της πόλης και όχι μόνο.
Για τη συμμετοχή στα τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων μπορούν να γίνουν ειδικές τιμές με οικονομικά κριτήρια καθώς κρίνεται δύσκολο για τους περισσότερους να συμμετέχουν στα πληρωτέα.
Για την Κινηματογραφική Λέσχη που φαίνεται να απασχολεί φοιτητές και πολίτες θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερες προβολές ποικίλων ταινιών όπως και περισσότερες προσφορές σε εισιτήρια ειδικά στις παιδικές ηλικίες.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις να καθιερωθούν και σε άλλες περιόδους του χρόνου ώστε να συμμετέχουν και οι φοιτητές. Από φέτος επιδιώχθηκε αυτή η προσπάθεια μέσα από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων τη χειμερινή περίοδο με αφετηρία τον εορτασμό των Φωτιών.
Η δημιουργία θεάτρου και η ύπαρξη χώρων αθλητικών δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες θα αποτελούσε πόλος έλξης καθώς αλλά να δημιουργούνται και μουσικές παραστάσεις και συναυλίες από ντόπιους καλλιτέχνες άνευ πληρωμής.
Θα πρέπει να γίνει η καθιέρωση δρομολογίων των ΚΤΕΛ (αστικών, υπεραστικών, τουριστικών) για εκδρομές στο νομό της πόλης και ξεναγήσεις (Πρέσπες, Νυμφαίο).
Για τη βιβλιοθήκη θα μπορούσε να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων από τους τοπικούς συγγραφείς.
Για τα μουσεία και τους άλλους καλλιτεχνικούς χώρους άμεση πρόσβαση μπορεί να έχουν τα σχολεία μέσα από την οργάνωση περισσότερων παιδαγωγικών προγραμμάτων και σχεδίων εργασίας που θα συμβάλλει στην αφύπνιση και την αγάπη για την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Η πραγματοποίηση αυτών των επισκέψεων μπορεί να σηματοδοτηθεί και την συμβολή ενός μουσειοπαιδαγωγού.
Μέσα από αυτή την επισκόπηση των στοιχείων πολιτισμού της πόλης της Φλώρινας, τίθεται η προβολή και η ανάδειξη αυτών ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την ενεργό συμμετοχή τους σε αυτά.
Οι φοιτήτριες του ΠΤΔΕ,
Μαντζαβίνου Νίκη
Μιχαλοπούλου Ιωάννα
Πετροπούλου Μαρία
Χανοπούλου Ελπινική
*Το άρθρο αυτό, στα πλαίσια του μαθήματος «Εφαρμογές Προγραμμάτων για την Αειφορία στο Δημοτικό Σχολείο», αποσκοπεί στην ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων της πόλης της Φλώρινας αλλά και προτείνονται τρόπου για τη διάδοση αυτών για τη συμμετοχή των πολιτών.
το είδαμε στο neaflorina.blogspot.gr