Γιατί δεν χιονίζει φέτος στην Ελλάδα; Τι συνέβη και ελαττώθηκε το φαινόμενο; Διαβάστε όλη την αλήθεια.
Προβληματισμό έχει προκαλέσει σε πολλούς η απώλεια των χιονοπτώσεων ως τώρα σε πολλά σημεία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Οι ποσότητες χιονιού που έχουν πέσει σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, είναι πάρα πολύ λίγες, με αποτέλεσμα πολλά χιονοδρομικά κέντρα να μην έχουν χιόνι κατάλληλο για να τεθούν σε λειτουργία ακόμα και σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Ακόμα και ημιορεινά και ορεινά χωριά της Ελλάδας, δεν έχουν τόσο χιόνι όσο προηγούμενες χρονιές, πράγμα που ακόμα και στους πιο παλιούς φαίνεται περίεργο, όχι όμως και σπάνιο. Και άλλες χρονιές στο παρελθόν, έχουν καταγραφεί χειμώνες με πολύ λίγες χιονοπτώσεις, ακόμα και στα βουνά της Ελλάδας. Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει χιονίσει αξιόλογα στην χώρα μας, πράγμα που βλέπουμε να γίνεται και στο πρώτο μισό του ερχόμενου Ιανουαρίου, οφείλεται καθαρά και μόνο στην διάταξη των καιρικών και αέριων συστημάτων και όχι όπως ακούγεται από πολλούς, στην κλιματική αλλαγή ή τους αεροψεκασμούς.
Πάντα υπήρχαν και χρονιές χωρίς πολύ χιόνι στην Ελλάδα, αλλά και χρονιές με υπερβολικά πολύ χιόνι, όπως το 1988, το 2001, το 2002 και το 2004. Το χιόνι με βάση τη στατιστική αλλά και όλα όσα έχουν καταγραφεί από μετεωρολογικούς σταθμούς, είναι σπάνιο φαινόμενο για την χώρα μας και κυρίως για τα πεδινά και παραθαλάσσια της τμήματα. Μπορεί να εμφανιστεί μόνο υπό κατάλληλες προϋποθέσεις τις οποίες δεν μπορούμε να τις εξηγήσουμε διότι δεν θα σας γίνουν κατανοητές. Πιο εύκολα ωστόσο χιονίζει σε ημιορεινά, ορεινά και γενικότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας, λόγω κυρίως μεγάλων υψομέτρων.
Πολλοί θεωρούν παράλογο που δεν χιονίζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι όμως φυσιολογικό αν βάλουμε κάτω τις χρονιές που χιόνιζε και τις χρονιές που δεν χιόνιζε. Υπήρχαν διαστήματα πολλών ετών χωρίς χιονοπτώσεις σε αυτές τις πόλεις, αλλά και καταγραφές κάποιων ετών με πάρα πολύ χιόνι. Έτσι λοιπόν, δεν είναι περίεργο που η διάταξη των συστημάτων έχει αλλάξει εδώ και λίγα χρόνια, πράγμα που αποτρέπει τις χιονοπτώσεις να έρχονται προς την χώρα μας και να πηγαίνουν σε άλλες χώρες ή και να διαλύονται πριν έρθουν στην Ελλάδα.
Τέλος, στην βορειοανατολική Αφρική, είχε να χιονίσει 112 χρόνια και όμως φέτος χιόνισε, μιας και οι προϋποθέσεις (πιέσεις, θερμοκρασίες, υετός), ήταν τόσες όσο έπρεπε για να χιονίσει. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην χώρα μας, ωστόσο για λίγες αποκλείσεις δεν συνέβη. Μην θεωρείται παράλογο το γεγονός ότι φέτος έχουμε πολύ λίγο χιόνι. Χρονιές που θεωρούμε ότι έριξε πολύ χιόνι στην χώρα μας, στατιστικά το χιόνι ήταν λίγο, καθώς έπεσε σε ένα μόνο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του χειμώνα αλλά σε μεγάλη ποσότητα, ενώ το υπόλοιπο του χειμώνα κύλισε με σχετικά καλοκαιρινές συνθήκες και λίγο κρύο. Αυτό μας έκανε να λέμε έναν χειμώνα ότι ήταν βαρύς, ενώ έκανε 1 με 2 φορές μόνο χιονοπτώσεις. Βαρύς χειμώνας για παράδειγμα, ήταν ο χειμώνας του 2011 ο οποίος είχε και πολλές χιονοπτώσεις και αφύσικα πολύ κρύο με διάρκεια ακόμα και μισού μήνα.
Γενικά λοιπόν, το ότι δεν χιονίζει κάποιες χρονιές στην Ελλάδα και ρίχνει λιγότερο χιόνι από ότι προηγούμενες χρονιές, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην διάταξη των καιρικών και αέριων συστημάτων, τα οποία τα τελευταία έτη, δεν προτιμούν την χώρα μας. Δεν έχει να κάνει με κλιματική αλλαγή αυτό, ούτε με κάτι διαφορετικό, όπως το σύστημα HAARP και τους λεγόμενους αεροψεκασμούς. Είναι θέμα μόνο της φύσης.
perierga.com