Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν στην περιοχή του Λογκά Ελάτης περιοδικά από το 2006 έως το 2012, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιστημονικής Συνάντησης με θέμα το “Αρχαιολογικό Έργο της Άνω Μακεδονίας (Νομοί Γρεβενών, Καστοριάς Κοζάνης, Φλώρινας)”, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου 2013 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην εισήγησή της η αρχαιολόγος Δήμητρα Θεοδώρου ” …Από το Λογκά υπήρχαν στο παρελθόν παραδόσεις αντικειμένων που καταδείκνυαν ένα χώρο πολλά υποσχόμενο αρχαιολογικά. Αυτά όμως που αποκάλυψε η αρχαιολογική έρευνα στα επόμενα χρόνια, ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές μας εκτιμήσεις και προσδοκίες…”.
Στο πρόγραμμα των εργασιών της πρωινής συνεδρίας του Σαββάτου 14/12, παρουσιάστηκαν -μεταξύ άλλων- τέσσερες εισηγήσεις που αφορούσαν θέματα της ευρύτερης περιοχής της Ελάτης (αρχαιολογικός χώρος Λογκά Ελάτης και σκήτη Οσίου Νικάνορα Ζάβορδας), ως εξής:
– “Ελάτη, θέση Λογκάς – Τομέας Β: Η ανασκαφή ανάμεσα στους λόφους”, από την αρχαιολόγο της Λ΄ ΕΠΚΑ Δήμητρα Θεοδώρου.
– “Απανθρακωμένα φυτικά κατάλοιπα από την παραποτάμια θέση του Λογκά Ελάτης” από την αρχαιολόγο Δήμητρα Κοτζαχρήστου.
– “Ενταφιασμοί ζώων από το νεκροταφείο της Πρώιμης και Μέσης Εποχής του Χαλκού στον Λογκά της Ελάτης”, από τον αρχαιολόγο Άγγελο Γκοτσίνα.
– “Αποκατάσταση της σκήτης του Οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα Γρεβενών”, από τη διευθύντρια της 17ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μαρίζα Τσιάπαλη.
Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr