Αυτό που καθιστά τον μόλις 2 μηνών Connor Levy ξεχωριστό, είναι το γεγονός ότι οι γιατροί εξέτασαν την αλληλουχία του γονιδιώματος του για τυχόν ανωμαλίες πριν τη γέννηση του, κάνοντας χρήση μιας νέας τεχνικής επόμενης γενιάς (next generation sequencing – NGS) προκειμένου να εντοπιστούν τα πιο υγιή έμβρυα.
Η αλληλούχηση του DNA είναι η διαδικασία κατά την οποία εξετάζεται η αλληλουχία των νουκλεοτιδίων βήμα βήμα από το ένα νουκλεοτίδιο στο επόμενο και παρότι είναι αρκετά ακριβή εφαρμόζεται κατά κόρον στις εξωσωματικές.
Στην τεχνική NGS, οι ερευνητές χωρίζουν την αλληλουχία σε διάφορα τμήματα, τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζονται παράλληλα.
Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιλεγούν τα υγιέστερα έμβρυα και να αυξηθούν έτσι οι πιθανότητες μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης.
Στην περίπτωση του Connor, οι γιατροί εξέτασαν τα χρωμοσώματα του από όταν ήταν μόλις 5 ημερών έμβρυο για να προσδιορίσουν ποια είχαν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εξελιχθούν σε ένα υγιές μωρό.
Οι πιθανότητες γέννησης εμβρύων με λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων είναι μόλις 1 στις 10 στις γυναίκες στα 20 τους, 25% στην ηλικία των 30 και 75% σε αυτές των 40 ετών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη τεχνική θα βοηθήσει πολλές γυναίκες σε προχωρημένη ηλικία να γεννήσουν υγιή παιδιά, αλλά και πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποίησης, αν και δεν αποκλείεται να δούμε και μερικές αθέμιτες χρήσεις που αφορούν την εμπορευματοποίηση των παιδιών.
ΠΗΓΗ:techgear.gr
enikos.gr