Από το kourdistoportocali.com
Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του Θάνου Πασχάλη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία για τις εξαδέλφες του Παπακωνσταντίνου.
Ακάλυπτοι και με σημαντικές διαφορές που φτάνουν τα 1,85 εκ και 1,15 εκ.ευρώ αντίστοιχα, σε σχέση με τα δηλούμενα την τελευταία δεκαετία εισοδήματα τους στην εφορία ,εμφανίζονται, μετα απο έρευνα που διενήργησε το ΣΔΟΕ στο “πόθεν έσχες” τους οι συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, αλλά και η σύζυγος του πρώην υπουργού επι κυβερνήσεων Σημιτη, Γιάννου Παπαντωνίου.
Οι πρώτοι,τα αρχεία καταθέσεων των οποίων αφαιρέθηκαν το 2010 με λαθροχειρία απο το αρχικό CD των 2.062 καταθετών της ελβετικής τράπεζας HSBC( λίστα Λαγκάρντ) , εμφανίζονται άμεσα( ως συνδικαιούχοι) η έμμεσα (μέσω των συζύγων τους) ως καταθέτες μεγάλων χρηματικών ποσών και σε 7 τραπεζικά καταστήματα στη χώρα μας,ενω σε άλλα τέσσερα διατηρούν μικρούς η ανενεργούς τραπεζικούς λογαρισμούς…Ετσι ενω στη λίστα Λαγκάρντ εντοπίστηκαν να διατηρούν ενα λογαριασμό ύψους 1,22 εκ.δολλαρίων και έναν ανενεργό, στις ελληνικές τράπεζες φέρεται να διατηρούν πλούσιες καταθέσεις που όμως δεν φρόντισαν να δηλώσουν ως εισοδήματα την τελευταία δεκαετία στην εφορία…
Αντίστοιχη φορολογική”τρύπᨔ εντοπίστηκε και για τη σύζυγο του Γ.Παπαντωνίου το όνομα της οποίας περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ με κατάθεση ύψους 1,3 εκ.ευρώ στην HSBC…..Η έρευνα ολοκληρώθηκε πρόσφατα απο το ΣΔΟΕ και το πόρισμα απεστάλη στούς οικονομικούς εισαγγελε’ις ενώ συντόμως θα αποσταλεί και στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά εδώ και μήνες την επίμαχη υπόθεση και τις ευθύνες του πρώην Υπουργού Οικονομικων Γ.Παπακωνσταντίνου….
ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΙΑ ΕΞΑΔΕΛΦΕΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ….
Νέα τροπή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αναμένεται να προκαλέσουν τα ευρήματα του ΣΔΟΕ μετά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των συγγενών του Γ.Παπακωνσταντίνου σε τραπεζικά ιδρύματα της χώρας μας ,φέροντας πλέον πιό κοντά το ενδεχόμενο της παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού, ο οποίος ελέγχεται για την αφαίρεση τριών αρχείων με τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ,τα οποία αφορούσαν τις εξαδέλφες του και τους συζύγους τους…Η υπόθεση απεκαλύφθη τον περασμένο Δεκέμβριο και αφού χρειάστηκε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ να μεταβεί στο Παρίσι και να αναζητήσει εκ νέου απο τις γαλλικές αρχές το πρωτότυπο της λίστας που εντέλει περιείχε 2062 ονόματα και αρχεία καταθέσεων αντί 2059 που γνωρίζαμε έως τότε με βάση το αντιγραφέν απο το αρχικό CD στικάκι…Ο ένας λογαριασμός που απαλείφθηκε ήταν ύψους 1,22 εκ.δολλαρίων . Είχε ανοιχθεί στην HSBC το 1997 και ήταν ενεργός έως το 2007 . Ως συνδικαιούχοι εμφανίζονταν η εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου και ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης .Ο δεύτερος λογαρισμός είχε ανοιχτεί στο όνομα του Ανδρέα Ρωσσώνη ,συζύγου της έτερης εξαδέλφης του Μαρίνας Παπακωνσταντίνου…
Οι εμπλεκόμενοι συγγενείς του πρώην υπουργού κλήθηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη 5 αδικημάτων (4 κακουργήματα και 1 πλημμέλημα) απο τους οικονομικούς εισαγγελείς του ΣΔΟΕ Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη να δώσουν εξηγήσεις..Στις καταθέσεις τους,όπως και με γραπτά υπομνήματα που κατέθεσαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, έκαναν λόγο για αβάσιμες υποψίες εις βάρος τους και υποστήριξαν ότι το 1,2 εκ.δολλάρια του λογαριασμού τους δικαιολογούνται απο τα εισοδήματά τους και έχουν πλήρως φορολογηθεί…Το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών στη χώρα μας έφερε όμως άλλα αποτελέσματα .Κι αυτό παρ ότι αρχικά οι τράπεζες είχαν στείλει στο ΣΔΟΕ πίνακες με τα υποκαταστήματα όπου ήταν δικαιούχοι λογαριασμών ,αλλα χωρίς να αναφέρουν ποσά ,προκαλώντας τότε την μήνιν του οικονομικού εισαγγελέα και μελών της προανακριτικής επιτροπής…Τελικώς εστάλησαν τα πλήρη στοιχεία και οι φορολογικές εκθέσεις ελέγχου που ολοκληρώθηκαν θα αποσταλούν σύντομα στη Βουλή.Σε αυτές διαπιστώνεται αναντιστοιχία μεταξύ των εισοδημάτων των συγγενών Παπακωνσταντίνου και όσων δήλωσαν στην εφορία τα τελευταία 10 χρόνια..Η έρευνα του “πόθεν έσχες” βασίστηκε- εκτός των ποσών που βρέθηκαν σε ελληνικά τραπεζικά καταστήματα-στα περιουσιακά τους στοιχεία και στο πώς αυτά αποκτήθηκαν ,αλλά και στη σύγκριση των κεφαλαίων τους και πότε αυτά εμβάστηκαν στο εξωτερικό…Οι απώλειες φόρων για το δημόσιο ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ και οι εκθέσεις εκθέσεις ελέγχου θα αποσταλούν σύντομα στις αρμόδιες εφορίες στις οποίες οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για κάθε έτος ξεχωριστά και για δέκα χρόνια, ώστε να καταβάλλουν τους επιπλέον φόρους….
ΚΑΙ Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ..
Εκθετη ενώπιον των φορολογικών αρχών ειναι και η Σταυρούλα Κουράκου, σύζυγος του πρώην υπουργου Γιάννου Παπαντωνίου…Απο την έρευνα στο “πόθεν έσχες” της, που ολοκλήρωσε το ΣΔΟΕ, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα 1,3 εκ ευρώ, ποσό που βρέθηκε να κατεχει ως μοναδική δικαιούχος απο το 2000 στην ελβετική τράπεζα HSBC , καθώς περιλαμβάνεται στα 2062 ονόματα της λίστας Λαγκαρντ…Απο την έρευνα του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι μπορεί να δικαιολογήσει ως εισοδήματά της μόλις 150.000 την δεκαετία πρίν απο την επίμαχη κατάθεση και άρα καλείται να καλύψει μια “τρύπα” τουλάχιστον 1,15 εκ.ευρώ.Κρίσιμος παράγοντας, που έφερε σε δύσκολη θέση την Σταυρούλα Κουράκου αλλά και τον Γιαννο Παπαντωνίου για την προέλευση των χρημάτων, είναι η ομολογία του πρώην συζύγου της Θεόδωρου Ουσταμπασίδη ,ιδιοκτήτη καταστήματος ανταλλακτικών στην οδό Λιοσίων,ο οποίος σε γραπτό του υπόμνημα στο ΣΔΟΕ ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε δώρισε χρήματα στην πρώην σύζυγο του τα οποία κατατέθηκαν στο λογαριασμό της…Ο Γ. Παπαντωνίου, ενώ αρχικά διέψευσε ότι ο λογαριασμός ανήκει στη συζυγό του , στη συνέχεια επανήλθε αποδεχόμενος ότι ο λογαριασμός ανήκει σε αυτήν και υποστήριξε ότι κατα το μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται απο χρήματα που της δωρήθηκαν απο τον πρώην συζυγό της προς όφελος των δύο παιδιών τους..Το υπόλοιπο μέρος προήλθε,σύμφωνα με τον πρώην υπουργό ,απο χρήματα που της δόθηκαν απο το οικογενειακό της περιβάλλον αλλακαι απο αναλήψεις που έκανε απο κοινούς τους λογαριασμούς…Τα 1,3 εκ ευρώ επαναπατρίστηκαν το 2010 ,αλλα σύμφωνα με το ΣΔΟΕ που ήλεγξε το “πόθεν έσχες” της, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ως εισοδήματα απο τρίτους..Επίσης η κ.Κουράκου θα κληθεί να υποβάλει συμληρωματικές δηλώσεις στην Εφορία, καθώς τα εισοδήματα που δήλωνε στην Εφορία μετα βίας ξεπερνούσαν ετησίως τα 30.000 ευρώ…
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
(Από παλαιότερο ρεπορτάζ του Εθνους)
Με πλούσια καριέρα οι δύο εξαδέλφες
Πρόκειται για τις πρώτες εξαδέλφες του, Ελένη και Μαρίνα, κόρες του τέως υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.
Ο φάκελος που κατατέθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα στον πρόεδρο της Βουλής περιλαμβάνει αντίγραφο cd της αυθεντικής λίστας Λαγκάρντ και αρχεία που αφορούν τα τρία ονόματα που δεν περιέχονταν στην αρχική λίστα, η οποία είχε αποσταλεί προ καιρού στη Βουλή.
Τα πρόσωπα αυτά είναι η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ με τον σύζυγό της κ. Συμεών Σικιαρίδη, καθώς και ο κ. Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, η οποία όμως δεν αναφέρεται στη λίστα Λαγκάρντ. Παράλληλα στον φάκελο περιλαμβάνονται αντίγραφα από το σύστημα TAXIS που έχουν σχέση με τα πρόσωπα αυτά. Ολα περιστρέφονται γύρω από τους λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. Από τη σύγκριση την οποία έκαναν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, προκύπτει ότι είχαν αφαιρεθεί δύο τραπεζικοί λογαριασμοί. Ο ένας ανήκει στην κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου και τον σύζυγό της με κατάθεση 1.222.000 δολαρίων και ο δεύτερος στο όνομα του κ. Ρωσσώνη, ο οποίος όμως είναι κλειστός. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για καταγραφή καταθέσεων πριν από το 2007.
Οι δύο εξαδέλφες του πρώην υπουργού είναι και οι ίδιες δικηγόροι ακολουθώντας τα χνάρια της οικογένειας. Η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου έχει κάνει λαμπρές νομικές σπουδές και έχει αναπτύξει ιδιαίτερη επαγγελματική και κοινωνική δράση. Σπούδασε νομικά στο London School of Economics και στη συνέχεια προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο περίφημο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Επίσης έχει κάνει το διδακτορικό της στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στις Βρυξέλλες. Εργάστηκε για ένα διάστημα στις ΗΠΑ σε δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια ανέπτυξε τις επαγγελματικές της δράσεις στην Αθήνα.
Διατηρεί δικηγορικό γραφείο και παράλληλα έχει αναλάβει σημαίνουσες θέσεις σε μεγάλες εταιρείες, ενώ φαίνεται ότι έχει αναπτύξει ευρύτερη κοινωνική δράση με ποικίλα ενδιαφέροντα. Στο βιογραφικό της συγκατάλεγεται η συνεργασία ως νομικός σύμβουλος των εταιρειών Toyota Ελλάς, Philip Morris/Παπαστράτος, Swarowski, Amadeus κάτι που καταδεικύνει την επαγγελματική της υπόσταση, καθώς πρόκειται για συνεργασίες που δεν κατακτώνται εύκολα. Επίσης είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της KRAFT FOOD ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
Η Ελένη Παπακωνσταντίνου στο βήμα του ομιλητή τον περασμένο Οκτώβριο στην Κοζάνη.
Η Ελένη Παπακωνσταντίνου στο βήμα του ομιλητή τον περασμένο Οκτώβριο στην Κοζάνη.
Ελένη Παπακωνσταντίνου
Aπό το Χάρβαρντ στα ορυκτά
Τον Σεπτέμβριο του 2004 η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου εξελέγη μέλος και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. (πρώην Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης) και μάλιστα αντικατέστησε την κ. Μιράντα Ξαφά, η οποία είχε παραιτηθεί για να αναλάβει τα καθήκοντα του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, είχε καλωσορίσει μάλιστα τότε το νέο μέλος κάνοντας μνεία στην ελληνική και διεθνή εμπειρία της.
Μία ακόμα πτυχή για την κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου είναι η ιδιότητα της διδασκαλίας στο ALBA Graduate Business School με ειδικότητα το δίκαιο συγχωνεύσεων, εξαγορών και ανταγωνισμού.
Παράλληλα με αυτά συγκαταλέγεται στα στελέχη διοίκησης ως νομική σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Πρόκειται για το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, όπου μετέχουν γνωστές προσωπικότητες του επιστημονικού κόσμου, προωθεί μελέτες και έρευνες σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μετανάστευσης και ασφάλειας.
Μία ακόμα συμμετοχή στα κοινά για την κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι οι αναμνήσεις από τα φοιτητικά χρόνια την οδήγησαν να αναλάβει για ένα διάστημα πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Χάρβαρντ για την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν σύλλογο που προωθεί την ανάπτυξη σχέσεων των αποφοίτων, διοργανώνει εκδηλώσεις και παρέχει ενημέρωση για τις υποτροφίες του διάσημου πανεπιστημίου.
Η Ελένη και η Μαρίνα στην ειδική εκδήλωση μνήμης που οργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Κοζάνη για τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.
Η Ελένη και η Μαρίνα στην ειδική εκδήλωση μνήμης που οργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Κοζάνη για τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.
Η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου είναι παντρεμένη με τον σύμβουλο επιχειρήσεων κ. Συμεών Σικιαρίδη, ο οποίος διατηρεί γραφεία στην οδό Ρηγίλλης.
Η αδελφή της, κ. Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, είναι παντρεμένη με τον πολιτικό μηχανικό κ. Ανδρέα Ρωσσώνη και κατοικεί στη Φιλοθέη.
Μιχάλης Παπακωνσταντίνου
Ο διανοούμενος Μακεδόνας υπουργός
Πολιτικός με μεγάλη εμπειρία, συγγραφέας βιβλίων, συνδεδεμένος με τη μακεδονική γη ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2010 σε ηλικία 91 ετών. Πολλοί, ακόμα και πολιτικοί αντίπαλοι, του απέδιδαν χαρακτηρισμούς όπως: σώφρων, σοβαρός και ευπατρίδης.
Παράλληλα με την πολιτική του δράση ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου διετέλεσε αρθρογράφος σε εφημερίδες της εποχής τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ιστορία.
Παράλληλα με την πολιτική του δράση ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου διετέλεσε αρθρογράφος σε εφημερίδες της εποχής τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ιστορία.
Είχε γεννηθεί το 1919 στην Κοζάνη και ακολούθησε τον νομικό κλάδο, αρχικά με νομικές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στην Αγγλία και τη Γερμανία επέλεξε το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο σε πανεπιστήμια του Μάντσεστερ του Κέιμπριτζ και της Χαϊλδεβέργης. Με την πολιτική αναμείχθηκε τη δεκαετία του ’60 και εντάχθηκε στην Ενωση Κέντρου. Εξελέγη βουλευτής το 1961 και διατήρησε την έδρα του μέχρι το 1967.
Πολιτική και βιβλία
Την περίοδο αυτή μάλιστα είχε χρηματίσει και υφυπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, το 1964. Την περίοδο της μεταπολίτευσης αρχικά παρέμεινε στην ΕΔΗΚ όπου και διετέλεσε γενικός γραμματέας. Από το 1978 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στον νομό Κοζάνης. Στην περίοδο της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διετέλεσε υπουργός Γεωργίας και υπουργός Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών από τις 7 Αυγούστου του 1992 έως τις 13 Οκτωβρίου 1993 στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα με την πολιτική του δράση όμως διετέλεσε αρθρογράφος σε εφημερίδες της εποχής τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ιστορία. Υπήρξε εταίρος στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, συνεργάτης στο ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κίνησης. Σε μεγάλη ηλικία τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί για την προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το συγγραφικό του έργο. Ασχολήθηκε με την ιστορία της Κοζάνης, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, έγραψε για την «ταραγμένη εξαετία» 1961-67 και στο ημερολόγιο ενός πολιτικού αφηγήθηκε την εμπλοκή των Σκοπίων.
Το 2002 εξέδωσε το έργο «Βαλκάνια, η άγνωστη γειτονιά μας», ενώ από το 1992 είχε παρουσιάσει το βιβλίο «Η Μακεδονία μετά τον μακεδονικό αγώνα».
ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ
«Κλασικός κεντρώος σε νοοτροπία και πολιτική»
Αν και κατοικούν στην Αθήνα, η Ελένη και η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου διατηρούν γέφυρες επικοινωνίας με την πατρική γη. Τον περασμένο Οκτώβριο στην Κοζάνη διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση μνήμης για τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κόρη του Ελένη είχε σημειώσει ότι για τον πατέρα της η Κοζάνη ήταν τόπος ξεχωριστός, η πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.
«Νομίζω ένα από τα χαρακτηριστικά του, που όλοι τονίζουμε και ξέρουμε, είναι ότι ήταν ιδιαίτερα συναινετικός και μετριοπαθής. Αντιπαθούσε και απεχθανόταν τις ακρότητες. Γι’ αυτό μας συμβούλευε πάντα να αντιλαμβανόμαστε και την άλλη πλευρά. Νομίζω αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους που είναι υπέρμαχοι του διαλόγου, του ορθολογισμού, κατά των άκρων και υπέρ της μετριοπάθειας. Ηταν πάντα ένας κλασικός κεντρώος στη νοοτροπία και στην πολιτική και νομίζω ότι τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε σήμερα».
Γιώργος Αποστολίδης
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Η «διαδρομή» της λίστας Λαγκάρντ
Η αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από το γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τον Οκτώβριο του 2010. Παρελήφθη μέσω της διπλωματικής οδού από τη γαλλική κυβέρνηση και δεν πρωτοκολλήθηκε.
Τον Ιούνιο του 2011, μετά τη μετακίνηση του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών, ενημερώθηκε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης για τη λίστα, την προέλευσή της, ενώ του παραδόθηκε με τη μορφή USB.
Τον Αύγουστο του 2011 παραδόθηκε η λίστα Λαγκάρντ στον τότε υπ. Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Τότε ο κ. Διώτης του μετέφερε και τις νομικές ενστάσεις για την αξιοποίηση της λίστας από τις οικονομικές υπηρεσίες.
Στις 2 Οκτωβρίου 2012, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος διαβίβασε στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το USB, το οποίο πάραυτα παραδόθηκε ιδιοχείρως στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλο. Την ίδια μέρα ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ενημέρωσε επί του θέματος και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή. Η λίστα έφτασε στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη.
Στις 21 Δεκεμβρίου το υπ. Οικονομικών ανακοινώνει ότι παρελήφθη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών η λίστα. Το νέο αντίγραφο παραδόθηκε στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα. Στις 27 Δεκεμβρίου το πόρισμα της έρευνας των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη καθώς και της ειδικής έρευνας του ΣΔΟΕ διαβιβάζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Χθες ο εισαγγελέας ΑΠ Ιω. Τέντες διαβίβασε τον σχετικό φάκελο στη Βουλή.