Το 10% του μισθού τους χάνουν από την 1η Απριλίου οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα σταματήσει η καταβολή του επιδόματος γάμου.
Την ανατροπή με το επίδομα γάμου επιφέρει η λήξη (στις 31 Μαρτίου) της τρίμηνης μετενέργειας ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και όλων των προηγούμενων μη νομοθετικά κατοχυρωμένων ρυθμίσεων τις οποίες είχαν συνομολογήσει στο παρελθόν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.
Μάλιστα, ούτε οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεων υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου, το οποίο παύει να μετενεργεί, δηλαδή «εξαφανίζεται» αν δεν προβλέπεται σε τυχόν ατομική συμφωνία.
Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012 (με βάση τον Ν. 4093/12) επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.
Όπως αναφέρει το «Έθνος», επικαλούμενο στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών, που αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, επιστρέφει στα επίπεδα του τέλους της δεκαετίας του 1970.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, από το 2010 μέχρι σήμερα, κατά μέσο όρο, οι αποδοχές έχουν μειωθεί κατά 30% με 40%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει ζητήσει την κατάργηση των τριετιών, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα, ένας μισθωτός να μπαίνει στην αγορά εργασίας με 586 ευρώ και να βγαίνει με το… ίδιο ποσό.
newpost.gr