Ελληνική ιθαγένεια για λίγους: Τι προβλέπει ο νέος νόμος



Στην κατεύθυνση της περαιτέρω αυστηροποίησης του νόμου για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας κινείται η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου.

Η ανάγκη αλλαγών στο νόμο για την ιθαγένεια προέκυψε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ως αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του “νόμου Ραγκούση”.

Η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” αποκαλύπτει όλες τις αλλαγές που προωθεί το νέο σχέδιο νόμου.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι στο υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο – ένα από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη – καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η απόκτηση ιθαγένειας για παιδιά και ενήλικες.

Και, μάλιστα, τίθεται ως προϋπόθεση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας η αποποίηση της αλλοδαπής.

Από την άλλη πλευρά, παρακάμπτει τα εμπόδια για αλλοδαπούς που επενδύουν στη χώρα μας και θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Για αυτούς προβλέπεται ειδική διαδικασία με άλλες προϋποθέσεις, αλά fast track πoλιτογράφηση, μέσω κοινής υπουργικής απόφασης.

 

Αναλυτικά:

* Καταργείται η συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης των αιρετών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

* Σε κάθε περίπτωση, όποιος αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια πρέπει εντός ενός έτους να αποποιηθεί την αλλοδαπή. Αυτό και για τα παιδιά, που ως ανήλικα θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια: Θα πρέπει όταν ενηλικιωθούν να διαλέξουν ή την ελληνική ή αυτή της χώρας προέλευσής τους.

* Επεκτείνεται ως προϋπόθεση η περίοδος νόμιμης διαμονής στη χώρα μας από επτά σε 10 χρόνια.

* Αλλοδαπός που έχει υιοθετηθεί προ της ενηλικίωσής του δεν γίνεται Έλληνας από το χρόνο της υιοθεσίας, αλλά όταν γίνεται τελεσίδικη η δικαστική απόφαση για την υιοθεσία.

* Πιο αυστηρά κριτήρια για ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Θα αφορά σε όσους διαμένουν στη χώρα μας και “είναι συγγενείς εξ αίματος α’ ή β’ βαθμού ομογενών” με δελτίο ομογενούς ή ελληνική ιθαγένεια.

* Εντυπωσιακό είναι ότι προτείνεται να μην ζητείται απλό πιστοποιητικό γέννησης, αλλά πρωτότυπο της χώρας πρώτης ιθαγένειας.

* Προστίθεται ότι αποτελεί κώλυμα η ποινική καταδίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα, ακόμη κι αν έχει παρέλθει ο χρόνος αναστολής, χωρίς αυτή να αρθεί ή να ανακληθεί.

* Απαλείφεται η “ειδική εκτίμηση στη βαρύτητα περί υιοθέτησης της ελληνικής πολιτικής ταυτότητας” εάν συμμετέχουν σε συλλογικούς φορείς, πολιτικές ενώσεις ή σωματεία που μετέχουν και Έλληνες. Αντ’ αυτού περιορίζεται στην εξοικείωση του αλλοδαπού με την ελληνική ιστορία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό.

* Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δεν θα δημοσιεύεται ολόκληρη η απόφαση, αλλά περίληψη.

* Η πολιτογράφηση θα ανακαλείται εάν ο αλλοδαπός καταδικαστεί αμετάκλητα για πράξεις που τέλεσε προ της δημοσίευσης της απόφασης πολιτογράφησης.

Οι αλλαγές δεν αφορούν σε όσους έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια μέσω του “νόμου Ραγκούση” και έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια.

Όσες εκκρεμούν στις υπηρεσίες των δήμων ή των αποκεντρωμένων διοικήσεων προτείνεται να παραμείνουν ανενεργές και να εξεταστούν υπό το νέο καθεστώς.

news247.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.