Από τον Πρωινό Λόγο
Με καλά «μαντάτα» για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, μετά και την απόφαση για αύξηση του ποσοστού της συνχρηματοδότησης στο 80% (από 60 που ήταν), για το επόμενο ΕΣΠΑ 2, επιβεβαιώθηκαν ως αποτέλεσμα της σύσκεψης μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των Περιφερειακών της χώρας (ΕΝΠΕ), και παρουσία του Περιφερειάρχη Γιώργου Δακή. Από την πλευρά τους οι Περιφερειάρχες ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό περισσότερους ΚΑΠ προκειμένου να λειτουργήσουν, ωστόσο ο ίδιος δεν έδωσε καμία υπόσχεση, δίνοντας εντολή στους παριστάμενους υπουργούς για συνολική στήριξη των περιφερειών. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα στο Συνέδριο των περιφερειαρχών.
Αναφερόμενος στο διήμερο συνέδριο παρουσία και των 13 περιφερειαρχών της χώρας, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής σε δηλώσεις του (aftodioikisi.gr), αναφέρθηκε στη σπουδαιότητά του, όπως και στα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι περιφέρειας, μεταξύ αυτών και η μεγάλη μείωση πόρων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως: «Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό το συνέδριο γιατί αποτελεί το πρώτο που πραγματοποιείται, έστω και με καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα γίνει διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και θα εξετάσουμε το σχεδιασμό προοπτικής του τόπου. Σε μία περίοδο γενικότερης απαξίωσης, οι αιρετές περιφέρειες απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών και σε μία περίοδο που παράγονται ελλείμματα και χρέη, εμείς ως θεσμικός παράγων λειτουργούμε ως πρότυπο διαχείρισης παρά τη μεγάλη μείωση των πόρων».
Ο Πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε όλους τους περιφερειάρχες για την καθοριστική, όπως ανέφερε, συμβολή τους στην αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και την επίτευξη του μνημονιακού στόχου για το 2012, τόνισε ότι «δεν υπάρχει αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα, χωρίς την γνώση, την εμπειρία και τη συμμετοχή των αιρετών Περιφερειών». Παράλληλα, δεσμεύτηκε να υπάρξουν συστηματικές και συχνές συναντήσεις του με τους Περιφερειάρχες, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις στα τρέχοντα ζητήματα.
Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία, μετά από σχετικό αίτημα και προσωπικά του Περιφερειάρχη Γιώργου Δακή για την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης για την επόμενη προγραμματική περίοδο (αφορά όλα τα έργα που θα γίνουν την ερχόμενη πενταετία), προέκυψε, όπως ήδη έχει γράψει ο «Πρωινός Λόγος», η σημαντική αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης κέρδισαν κατά τη διαπργμάτευση για το ΕΣΠΑ 2 Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, και οι δύο περιφέρειες θα έχουν αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης (80%), σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής (50% και 60% αντίστοιχα).
Εμπλοκές στη λειτουργία του κράτους από τη γραφειοκρατία
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Γιάννης Σγουρός εξέθεσε αναλυτικά τις εμπλοκές που προκύπτουν τόσο από τη συγκεντρωτική λειτουργία του κράτους και τη γραφειοκρατία, όσο και από τις συνεχείς περικοπές στους πόρους των περιφερειών. Αναφορικά με το θέμα της κατάργησης των αποκεντρωμένων διοικήσεων, αν και δεν ετέθη άμεσα στη σημερινή συνάντηση (πλειστάκις ωστόσο στο παρελθόν οι περιφερειάρχες το έχουν ζητήσει), ωστόσο, έμμεσα ετέθη: μέσω της μεταφοράς προσωπικού. Όπως του είπαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις δεν έχουν αρμοδιότητες, έργο να επιτελέσουν, αλλά ωστόσο έχουν προσωπικό το οποίο θα μπορούσε να μετακινηθεί σε υπηρεσίες των περιφερειών που είναι κενές και δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
Στη συνάντηση με τους περιφερειάρχες ήταν παρόντες, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός Ανάπτυξης & Υποδομών Κώστας Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γιώργος Γιαννούσης.
«Κοινός μας εχθρός το κεντρικό κράτος»
«Θέλω να πω ότι και οι δεκατρείς περιφερειάρχες, παρά το ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, λειτουργούμε συλλογικά και έχουμε έναν κοινό εχθρό, το κεντρικό κράτος. Εάν δε λύσουμε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, τα λόγια θα είναι λόγια. Εμείς θέλουμε πραγματικά να λυθούν τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από το κεντρικό κράτος και ο Πρωθυπουργός σήμερα μας διαβεβαίωσε ότι θα μπει μπροστά σε αυτό το θέμα, καταβάλλοντας προσπάθεια να λυθούν οι αγκυλώσεις του κεντρικού κράτους. Ελπίζω και εύχομαι και ο κ. Στυλιανίδης και ο κ. Χατζηδάκης και όλοι οι υπουργοί να συμβάλλουν σε αυτή τη προσπάθεια», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
Το συνέδριο των αιρετών: Στόχος η ανάπτυξη για έξοδο από την κρίση
Ξεκίνησε χθες το πρωί, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» της Αθήνας, το διήμερο 10 Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, με τη συμμετοχή των 13 περιφερειών της χώρας (Γ. Σγουρός, Α. Κατσιφάρας, Κ. Αγοραστός, Γ. Μαχαιρίδης, Ν. Γιακαλής, Γ. Δακής, Α. Καχριμάνης, Κλ. Περγαντάς, Π. Τατούλης, Στ. Αρναουτάκης, Α. Τζιτζικώστας, Α. Γιαννακίδης, Σπ. Σπύρου), των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των 257 μελών της γενικής συνέλευσης της ΕΝΠΕ, καθώς και πολλών περιφερειακών συμβούλων που θα παραβρεθούν ως παρατηρητές.
Οι αιρετοί της Β/βάθμιας Αυτοδιοίκησης θέλουν να περάσουν ως μήνυμα περισσότερη περιφερειακή ανάπτυξη για την έξοδο από την κρίση, περισσότερους πόρους για τη σωστή λειτουργία του θεσμού, και καθόλου κρατική παρέμβαση. Άλλωστε, αυτό λέει και το σύνθημα της ΕΝΠΕ για το 1ο Τακτικό Συνέδριο, «Δημιουργούμε ισχυρές Περιφέρειες εξασφαλίζουμε το αύριο της Ελλάδας».