Κινείται σε επιχειρηματικά και πολιτικά σαλόνια σαν να είναι ο φυσικός του χώρος. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως ο έλληνας ομογενής Ιβάν Σαββίδης, που γεννήθηκε πριν από 54 χρόνια στην πόλη Τσάλτα της Γεωργίας και στη συνέχεια μετακόμισε στο Ροστόβ, κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά.
Από τα «καπνά»… στα επιχειρηματικά σαλόνια
Τα πρώτα δείγματα ήρθαν από νωρίς όταν δούλευε ώς απλός εργάτης στην κρατική καπνοβιομηχνία της πόλης και ταυτόχρονα σπούδαζε στο Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας.
Μέσα σε ένα χρόνο έγινε γενικός διευθυντής της καπνοβιομηχανίας, η οποία εντωμεταξύ ιδιωτικοποιήθηκε, μετονομάστηκε σε «Donskoy Tabak» και σήμερα ανήκει στη σύζυγό του, Κυριακή, με την οποία είναι παντρεμένοι 25 χρόνια και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Νίκο. Στο πλούσιο επιχειρηματικό του βιογραφικό εντάσσονται πλέον χρηματιστηριακές και κατασκευαστικές εταιρίες, ενώ είναι μέτοχος και στο αεροδρόμιο της πόλης του Ροστόβ.
Από τις ειχειρήσεις στην πολιτική
Η ενασχόληση με τα κοινά ήταν ο δεύτερος στόχος του Ιβάν Σαββίδη. Τον κατέκτησε και αυτόν εύκολα, ξεκινώντας ως μέλος της νομοθετικής βουλής του Ροστόβ για πέντε χρόνια ενώ στην συνέχεια εκλέχτηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα (το ρωσικό κοινοβούλιο δηλαδή), όπου θήτευσε ως επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού και φόρων και μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων.
Οι διακρίσεις και η αναγνώριση
Η αναγνώριση για τον Ρώσο ομογενή δεν άργησε να έρθει. Τιμήθηκε το 1999 από τη Ρωσική Ομοσπονδία με το παράσημο «Για την προσφορά προς την Πατρίδα» ΙΙ βαθμού και το 2003 με το Παράσημο Τιμής. Έχει λάβει επαίνους από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Πατριάρχη Πάσης Ρωσίας, το νομάρχη της περιφέρειας του Ροστόβ και το δήμαρχο του Ροστόβ στον Ντον.
Το αγαπημένο του χόμπι και ο ΠΑΟΚ
Το αγαπημένο χόμπι του Ιβάν Σαββίδη απ’όταν ήταν μικρός ήταν το ποδόσφαιρο. Κατάφερε λοιπόν να διατελέσει πρόεδρος δύο ποδοσφαίρκικών ομάδων της Ροστόβ και της SKA, μια πικρή εμπειρία όμως που έληξε άδοξα. Κρυφή του επιθυμία πάντα ήταν ο ΠΑΟΚ. Πόντιος ο ίδιος, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα της προσφυγιάς, δεν έχανε την ευκαιρία, όταν επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη να πηγαίνει στην Τούμπα και να παρακολουθεί τους αγώνες της αγαπημένης του ομάδας του «Δικέφαλου του Βορρα».
«Εδώ και 20 χρόνια και παραπάνω, οι φίλοι μου λένε, τι θέλεις τον ΠΑΟΚ; Για μένα ο ΠΑΟΚ αποτελεί και κάποια ιστορική σχέση με το παρελθόν. Ο ΠΑΟΚ είναι ψυχή μου, άλλο είναι οι επιχειρηματικές σχέσεις », έχει δηλώσει ο ίδιος για την ομάδα.
Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα
Όταν πια οι συνθήκες ωρίμασαν ο Ιβάν Σαββίδης η περιουσία του οποίου αποτιμάται στα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ετήσιος τζίρος των επιχειρήσεών του αγγίζει τα 500 εκατομμύρια, προχώρησε στη μεγάλη κινηση. Αγόρασε το 51% των μετοχών του ΠΑΟΚ και έδωσε ανάσα σε παράγοντες και οπαδούς που έβλεπαν την ομάδα τους να βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής κηδεμονίας από την UEFA. «Τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι δικά μου χρέη», δήλωσε συμπληρώνοντας με νόημα, « και εγώ στη ζωή μου δε χρωστούσα σε κανέναν. Πιστεύω σε κάποιο χρονικό διάστημα ο ΠΑΟΚ δε θα χρωστάει σε κανέναν». Και πράγματι έχει δώσει 11 εκατομμύρια για το πρώτο “ξελάσπωμα” της ομάδας και έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος της σεζόν, στο ταμείο του ΠΑΟΚ θα εισρεύσουν άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ΠΑΟΚ ήταν μόνο η αρχή…
Ο Ιβάν Σαββίδης δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα. «Δε νομίζω ότι είναι μυστικό το ποιος είμαι. Εμένα με συνδέουν με την Ελλάδα όχι οι εταιρικές σχέσεις με τη Ρωσία. Είμαι απόγονος των Βυζαντινών Ελλήνων, είμαι Πόντιος και πιστέψτε με, είμαι Έλληνας ίσως και περισσότερο από εσάς. Ακόμα και στη Σοβιετική Ένωση ζούσαμε, αναπνέαμε και εκεί μας δόθηκε η δυνατότητα να μελετήσουμε την ιστορία της Ελλάδας. Η πρώτη μου λέξη ήταν μάνα και όχι μαμά. Μέχρι τα 7 μου χρόνια μιλούσα μόνο Ποντιακά», έχει δηλώσει.
Πολλοί πίστευαν και εκτιμούσαν πως η επιχειρηματική του δραστηριότητα δεν θα τελειώσει στον ΠΑΟΚ και πως η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ομάδας ήταν μόνο η αρχή.
Ο πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αβραμίδης, που γνωρίζει τον κ. Σαββίδη, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης έχει εξάλλου πει: «Δεν είναι ένας απλός επιχειρηματίας ο Σαββίδης, ασχολείται πολύ με τους Ελληνες στην πρώην Σοβιετική Ενωση, με τους Πόντιους και με την ίδια την Ελλάδα. Θέλει να βοηθήσει και προσωπικά θα ήθελα να έχει ακόμη και πολιτικές φιλοδοξίες, καθώς πιστεύω ότι και εκεί έχει να προσφέρει πολλά».
Οι Ρώσοι και οι επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο Ιβάν Σαββίδης δεν έκρυψε ποτέ τη θέση του οτι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας έχουν μεγάλο μερίδιο οι «δυνάμεις της Δύσης», όπως τις χαρακτηρίζει, ενώ εκτιμά πως αν έρχονταν ρωσικές επενδύσεις στη Ελλάδα, τότε το σκηνικό θα ήταν τελείως διαφορετικό. «Αν η Ελλάδα πει σε Ρώσους επιχειρηματίες ότι έχετε ένα χρόνο να κάνετε κάτι στην Ελλάδα, τότε τον Οκτώβριο του 2013 η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πει ότι είναι οικονομικά εύρωστη χώρα. Είμαστε έτοιμοι, οι επιχειρηματίες της Ρωσίας να συμμετέχουμε ενεργά, στην οικονομία της Ελλάδας», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.
Το πε και το κανε: Στα χέρια του Ιβάν Σαββιδη το Μακεδονία Παλλάς
Όσοι γνωρίζουν καλά τον επιχειρηματία περίμεναν τις επόμενες κινήσεις του στην επιχειρηματική σκακιέρα της Βορείου Ελλάδας, όπερ και εγένετο. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ και η εταιρεία «Black and White» με μια δυναμική προσφορά που κινήθηκε πάνω από τον ανταγωνισμό, ανέλαβε τη διαχείριση του ε,βληματικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς», για ένα χρόνο, έναντι μηνιαίας μίσθωσης 95.000 ευρώ.
Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί από το ΙΚΑ, που είναι και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, στις 50.000 ευρώ. Η προσφορά του μεαλομετόχου του ΠΑΟΚ απείχε πολύ χρηματικά από τις άλλες δύο. Αυτή της εταιρείας «Αέναος», της οποίας ιδιοκτήτης εμφανίζεται επιχειρηματίας από την Πάρο, που προσέφερε μηνιαίο μίσθωμα 81.000 ευρώ, και του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη, που διαχειριζόταν τα τελευταία χρόνια το ξενοδοχείο, με μηνιαίο ενοίκιο 51.000 ευρώ. Ο Ρώσος ομογενής όμως έκανε τη διαφορά, αφού κέρδισε το προβάδισμα να συμμετάσχει στο νέο διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί άμεσα για τη μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου, ενώ δεσμεύτηκε να αναλάβει την υποχρέωση της απόδοσης καθαρών κερδών προς το ΙΚΑ της τάξης του 10%, πέραν του ενοικίου, καθώς και τη διατήρηση του 92% του υπάρχοντος προσωπικού.
newpost.gr