Σημαντικά εκθέματα φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης
Κοιτίδα πολιτισμού και ιστορικής μνήμης αποτελεί το Ιστορικό, Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης. Ο επισκέπτης του μουσείου έχει την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι πολλά από τα αντικείμενα που εκτίθενται στο μουσείο προέρχονται από δωρεές πολιτών, οι οποίες μάλιστα είναι τόσες πολλές που όπως λέει ο διευθυντής του Πολυνείκης Αγγέλης, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τουλάχιστον δύο ακόμη μουσεία!
Ανάμεσα στα εκθέματα, ξεχωρίζει το πιστόλι του Φώτη Γιαγκούλα, του διαβόητου λήσταρχου με αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που ορισμένοι Κοζανίτες χαρακτηρίζουν σαν ένα σύγχρονο «Ρομπέν των δασών», καθώς ο μύθος θέλει να κλέβει από τους πλούσιους και προικίζει φτωχά κορίτσια για να παντρευτούν. Το περίστροφο του βρέθηκε σε μια σπηλιά και ο άντρας που το εντόπισε, το παρέδωσε στο μουσείο.
Αγαπημένο αντικείμενο του διευθυντή Πολυνείκη Αγγέλη, όπως λέει στο ΑΜΠΕ, είναι ένα μεγάλο κοχύλι, διαμέτρου 40 εκατοστών που αποτελεί απολίθωμα τριακοσίων εκατομμυρίων ετών! Πολλά ακόμη απολιθώματα δώρισε ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας και παλαιοντολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Ευάγγελος Βελιτζέλος, ο οποίος είχε οργανώσει στο παρελθόν το τμήμα απολιθωμάτων του μουσείου στην Κοζάνη. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται επίσης πετρώματα που αγοράστηκαν με χορηγίες της οικογένειας Σταύρου Στούμπου από διάφορα σημεία του κόσμου.
Συγκεκριμένα, σημαντικά εκθέματα αποτελούν ένας κορμός δέντρου από τη Σικελία, 360 εκατομμυρίων χρόνων, απολιθώματα καλαμαριών 180 εκατομμυρίων χρόνων, μαλάκια και όστρακα από το λιγνιτοφόρο στρώμα της Πτολεμαϊδας αλλά και σουγκίτες, πετρώματα που βρέθηκαν στη Ρωσία και χρονολογούνται στα δύο δισεκατομμύρια χρόνια.
Από τις πιο πρόσφατες δωρεές ξεχωρίζουν εκείνες της Ιωάννας Ζάχου, απογόνου του μεγάλου αρχιτέκτονα του περασμένου αιώνα Αριστοτέλη Ζάχου. Εκτός από τα σχέδιά του, το κοινό μπορεί να δει από κοντά επιστολή του βασιλιά Παύλου προς τον αδελφό του Αριστείδη, με την οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του αρχιτέκτονα και τον ενημερώνει ότι υπήρξε καθηγητής του.
«Ο Ζάχος γεννήθηκε στην Καστοριά και ήταν εκείνος που έφερε στην επιφάνεια την παραδοσιακή αρχιτεκτονική γιατί μέχρι τότε ήταν άγνωστη. Όταν κάηκε ο ναός του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη ήταν εκείνος που είχε τα σχέδια και τον ανακατασκεύασε το 1917. Όπως αποδεικνύεται από έγγραφα που έχουμε, συνεργάστηκε επίσης με την Αγγελική Χατζημιχάλη, μεγάλη λαογράφο, το σπίτι της οποίας το έχτισε ο ίδιος και είναι σήμερα μουσείο στην Πλάκα» αναφέρει ο διευθυντής του μουσείου.
Εικόνες από διασημότητες του παρελθόντος φέρνουν, εξάλλου, στο σήμερα φωτογραφίες που δώρισε η Καίτη Δαρδούφα, διάσημη σχεδιάστρια μόδας που διαθέτει στο ενεργητικό της επιδείξεις μόδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από την επίδειξη των υφαντών της στην Αθήνα, παρουσία της βασίλισσας Φρειδερίκης και της σημερινής βασίλισσας της Ισπανίας, Σοφίας.
Στα εντυπωσιακά μουσειακά αντικείμενα περιλαμβάνονται, ακόμη, οι ταριχευμένες κεφαλές άγριων θηρίων που δώρισε η Ευαγγελία Μήτσιου στη μνήμη του πατέρα της Μιχαήλ Λεντάκη, ο οποίος ήταν κυνηγός θηρίων στην Αιθιοπία. Συγκεκριμένα δωρίθηκαν τρεις κεφαλές αντιλόπης και μία ενός αγριόχοιρου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αξία κάθε ενός από τα παραπάνω αντικείμενα υπολογίζεται σε 30 με 40.000 ευρώ ενώ μία κεφαλή αντιλόπης έχει αποσπάσει παγκόσμιο βραβείο για τα ιδιαίτερα κέρατά της.
«Τα αντικείμενα που εκτίθενται επιλέχθηκαν δειγματοληπτικά. Υπάρχουν ακόμη πολλά και διαρκώς γίνονται περισσότερα καθώς με αφορμή την έκθεση, εμφανίζονται όλο και πιο πολλοί άνθρωποι που επιθυμούν να κάνουν καινούριες δωρεές» επισημαίνει ο κ. Αγγέλης.
newsbeast.gr