Με αφορμή το θέμα του φημολογούμενου κέντρου κράτησης μεταναστών στο Μαυροδένδρι, το οποίο συζητήθηκε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε κάποια στοιχεία και να καταθέσουμε τις θέσεις μας:
Βάσει στοιχείων της frontex (μεθοριακής δύναμης ταχείας επέμβασης της ΕΕ) 9 στους 10 μετανάστες που εισήλθαν στην Ευρώπη το 2011, εισήλθαν από την Ελλάδα.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ χαρακτήρισε τη μεταναστευτική ροή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως “ανθρωπιστική κρίση”, ενώ για τα 11 Κέντρα Κράτησης που είναι σε λειτουργία θεωρεί τις συνθήκες κράτησης τραγικές και τις ευθύνες της ελληνικής πολιτείας σημαντικές.
Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι “η Ελλάδα είναι χαμηλότερα από τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σαν να τα χλευάζει”.
Το 2009, σε επίσκεψή του στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Λέσβο, ο τότε υφυπουργός προστασίας του πολίτη κ. Σ. Βούγιας ζήτησε “συγγνώμη για το έλλειμμα ανθρωπιάς” και χαρακτήρισε το κέντρο “αποθήκη ψυχών, όπου η κόλαση του Δάντη ωχριά μπροστά της”!!
Ο νόμος 3907/11, η πρώτη σοβαρή προσπάθεια εναρμονισμού της ελληνικής νομοθεσίας με τα διεθνή πρότυπα, προβλέπει
την ύπαρξη Αυτοτελούς Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά και
Σύστημα πρώτης Υποδοχής Μεταναστών και Κέντρα Κράτησης, στα οποία θα κρατούνται άνθρωποι που θα επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους.
Βάσει στοιχείων της αστυνομίας στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Δίας»
προσήχθησαν 64.823 αλλοδαποί,
από αυτούς συνελήφθησαν και κρατούνται 4.145 γιατί δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα.
Από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 6.012 μετανάστες επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους.
Η στάση των ελληνικών αρχών έναντι του ακανθώδους μεταναστευτικού προβλήματος υπήρξε ως σήμερα επιπόλαια, αποσπασματική, έρμαιο του λαϊκισμού και των επικοινωνιακών τακτικών, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του Μαυροδενδρίου, στην οποία δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση.
Υπό αυτές τις συνθήκες η τοπική κοινωνία του Μαυροδενδρίου δικαίως δεν εμπιστεύεται την πολιτεία και αγωνιά για την ασφάλειά της.
Όμως, σε ένα προσφυγικό χωριό ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν θέση. Άλλωστε η κοινωνική συνοχή, τη ρήξη της οποίας πολλοί επικαλέστηκαν στην λαϊκή συνέλευση, δεν απειλείται από τους μετανάστες, αλλά από συγκεκριμένες οικονομικοκοινωνικές πολιτικές.
Κύρια απειλή για το χωριό, όπως τόνισε στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στην λαϊκή συνέλευση που έγινε προ ημερών στο Μαυροδένδρι ο Λ. Ιωαννίδης, δεν είναι οι μετανάστες, αλλά η ουσιαστική υποβάθμιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του οικισμού, όπως περιγράφεται στην Μελέτη Βιωσιμότητας Μαυροδενδρίου, την οποία οι τοπικοί φορείς καταχώνιασαν στα συρτάρια .
Αν η πιθανότητα λειτουργίας κέντρου μεταναστών ωθεί την τοπική κοινωνία μια φορά σε κινητοποιήσεις, η βεβαιότητα καταστροφής του περιβάλλοντος και η απουσία προοπτικών θα έπρεπε να την κινητοποιήσει πολλαπλάσια!
Ως Κίνηση θεωρούμε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος,
λειτουργεί επιπόλαια και με επικοινωνιακούς όρους,
αποφεύγει την διαβούλευση των σχεδίων του με περιφερειακούς φορείς,
και ως εκ τούτου προκαλεί την στείρα αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.
Με αυτά τα στοιχεία και δεδομένης της πεποίθησής μας ότι δεν υπάρχουν παράνομοι ή λαθραίοι άνθρωποι, της προσήλωσής μας στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του σεβασμού μας στο Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και της εμπειρίας από τα κέντρα κράτησης που λειτουργούν σήμερα στην χώρα,
είμαστε κατά της δημιουργίας ενός ακόμα ανάλογου κέντρου κράτησης – φυλακή μεταναστών στο Μαυροδένδρι.
Σίγουρα όχι επειδή φοβόμαστε τους μετανάστες που αποτελούν “παράπλευρες απώλειες” αντίστοιχων (και χειρότερων της δική μας) κρίσεων.
Αλλά γιατί δεν θα συναινέσουμε στην δημιουργία μιας ακόμη “αποθήκης ψυχών”.
Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που η πολιτεία προχωρήσει εντέλει στην δημιουργία κέντρου κράτησης και σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής θα εργαστούμε για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που θα στεγάζονται εκεί.
Εμείς, σε αντίδραση στον λαϊκισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Θα σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας που πλήττονται βάναυσα από την άδικη πολιτική της τελευταίας τριετίας και αυτό δεν θα μας εμποδίσει να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας στους «άθλιους» του σύγχρονου κόσμου!