Οι αποφάσεις για το μέλλον των πανεπιστημίων, ποια θα κλείσουν και ποια θα συρρικνωθούν, θα ληφθούν μέσα στα Χριστούγεννα ή την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στην πρώτη ζώνη κινδύνου.
Τα παραπάνω τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Άννα Σπύρτου, σε συνέντευξη που παραχώρησε το προεδρείο του συλλόγου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πανεπιστημιακού ιδρύματος της περιοχής. Η πρόεδρος του συλλόγου της ακαδημαϊκής κοινότητας, με δηλώσεις της στον «Π», κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί απαξιώνει τα δημόσια πανεπιστήμια, σε όφελος φυσικά των κολλεγίων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή η πολιτική στοχεύει κατ’ αρχήν στο κλείσιμο τμημάτων και ολόκληρων πανεπιστημίων. Τα μικρά περιφερειακά πανεπιστήμια είναι αυτά που βρίσκονται στο «κόκκινο». Σημείωσε ότι «το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στην Α΄ ζώνη κινδύνου», επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες και στους τοπικούς φορείς.
«Πρόσφατα επισκεφτήκαμε το υπουργείο και μας ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να έχει τύχη ένα πανεπιστήμιο που δεν έχει πανεπιστημιούπολη, δεν έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην έδρα του πανεπιστημίου», υπογράμμισε η Άννα Σπύρτου.
Γι’ αυτό κάλεσε τους φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πιέσουν την πολιτεία, ώστε να ξεμπλοκάρουν επιτέλους οι γραφεικρατικές διαδικασίες με την πανεπιστημιούπολη στην Κοζάνη. «Δεν νοείται να γίνονται κάθε τόσο μελέτες επί μελετών, να δαπανώνται τόσα χρήματα και στην πράξη να μην έχουμε τίποτα χειροπιαστό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα αναφέρθηκε και στα «καλά λόγια και στις υποσχέσεις της αυτοδιοίκησης», σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε κανένα νεότερο από την πρόταση του δημάρχου Κοζάνης για την παραχώρηση του ΒΙΟΠΑ Ξύλου. Να βγει και μας πει γιατί δεν έχει προχωρήσει ακόμη το θέμα. Δεν έχει τα χρήματα να το κάνει; Ας μας πει, για να ξέρουμε τι θα πούμε και στην πολιτεία και στο υπουργείο».
Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Καθηγητών έχει δύο πόλους: Ο ένας πόλος του, ο ισχυρότερος, βρίσκεται στη Φλώρινα, με Πανεπιστημιούπολη. Ο άλλος στην Κοζάνη, με δυο τμήματα του Πολυτεχνείου. Χρειάζονται κάποιες αλλαγές και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση. Στη Φλώρινα το κτιριακό πρόβλημα είναι ελάχιστο σε σχέση με τις υποδομές που υπάρχουν, ενώ σύμφωνα με μελέτη που έχουμε κάνει μπορούμε να δεχθούμε και ένα θεωρητικό, όχι εργαστηριακό, τμήμα. Εκεί έχουμε πρόβλημα με τις εστίες. Το κύριο είναι τι θα γίνει με την Κοζάνη, την έδρα του πανεπιστημίου, όπου πρέπει επιτέλους να αναπτυχθεί η πανεπιστημιούπολη, η οποία δεν μπορεί τόσα χρόνια να είναι στα χαρτιά».
Τέλος, η Ά. Σπύρτου κάλεσε τους φορείς να ξεσηκωθούν και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τη διατήρηση και ενίσχυση του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ανέφερε πάντως στα αρνητικά το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο έχει διορισμένη διοικούσα επιτροπή και πρόεδρο, αντί για αιρετό ακαδημαϊκό όργανο.
e-ptolemeos.gr