Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κοζάνης, ο Δήμος παρουσιάζει, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οινόης «Χρύσανθος» και το ΔΗΠΕΘΕ, ένα αφιέρωμα στον κορυφαίο τραγουδιστή της ποντιακής παράδοσης Χρύσανθο Θεοδωρίδη, που γεννήθηκε το 1933 στο Δήμο Κοζάνης, στην Οινόη και έφυγε από κοντά μας πριν από επτά χρόνια, την 1η Απριλίου 2005.
Το αφιέρωμα βασίζεται στο ποίημα του Κώστα Διαμαντίδη «Βασίλεια εχάθανε». Το ποίημα γράφτηκε την επομένη του θανάτου του κορυφαίου αοιδού της ποντιακής μούσας. Ήταν ένας αποχαιρετισμός στην ξεχωριστή φωνή του Χρύσανθου, που σίγησε για πάντα, αλλά το σπάνιο ηχόχρωμα της θα ακούγεται όσα χρόνια κι αν περάσουν.
O Χρύσανθος Θεοδωρίδης γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1933 στην Οινόη Κοζάνης, από γονείς αγρότες, που κατάγονταν από το χωριό Πεζιρκιάν Κιατσίτ του Καρς και πέθανε την 1-4-2005. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του και εγγράφηκε στο Βαλταδώριο γυμνάσιο της Κοζάνης. Την εποχή που ζει στη Δραπετσώνα, το 1954 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο 78 στροφών, στον οποίο τον συνοδεύει ο λυράρης Νίκος Λαζαρίδης. Το 1959 ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, αποφασισμένος να ασχοληθεί επαγγελματικά με το παραδοσιακό τραγούδι. Τότε αρχίζει και η «θρυλική» πλέον συνεργασία του με τον «Πατριάρχη» της λύρας, το Γώγο Πετρίδη. Η «ιστορική» συνύπαρξη των δύο καλλιτεχνών θα αποτυπωθεί σε τρεις μικρούς δίσκους βινυλίου, καθώς επίσης και σε πάμπολλες –εξαιρετικά δυσεύρετες σήμερα – ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις. Το εξαιρετικό ταλέντο του και κυρίως το σπάνιο ηχόχρωμα της φωνής του θα προκαλέσουν γρήγορα το ενδιαφέρον σημαντικών ελλήνων συνθετών. Ο Χρύσανθος παίρνει το 1975 τη μεγάλη απόφαση να κατέβει στην Αθήνα. Εμφανίζεται στην μπουάτ «Αποσπερίδα» με τους Νίκο Ξυλούρη, Μαρίζα Κωχ και τον συνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη. Από τότε συμμετέχει σε συναυλίες και σε ηχογραφήσεις. Από το 1980 ξεκινάει και η περιπλάνηση του σε πόλεις του εξωτερικού, λαμβάνοντας μέρος στο φεστιβάλ της Αβινιόν και σε τρεις ακόμη πόλεις της Ν. Γαλλίας. Ακολουθούν η Λιλ, η Δ. Γερμανία, η Γενεύη, η Μασσαλία. Το 1996, μετά από παραμονή 20 χρόνων στην Αθήνα, αποφασίζει να επιστρέψει μόνιμα στη Βόρεια Ελλάδα και εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη. Από το 1967 ήταν παντρεμένος με την Αναστασία Παχατουρίδου, η οποία στάθηκε δίπλα του ως πολύτιμη μούσα και στοργική σύντροφος.
Στην εκδήλωση αποτίνουν φόρο τιμής καλλιτέχνες με τη φωνή τους, τη λύρα τους και το νταούλι τους.
Ματθαίος Τσαχουρίδης – Λύρα
Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης – Τραγούδι
Τραγουδούν :
Στάθης Αλεξανδρίδης, Λευτέρης Ανδρεάδης, Γιάννης Θεοδωρίδης, Δημήτρης Κοτσογλανίδης, Βασίλης Παντελίδης, Στάθης Παρχαρίδης, Τάσος Παρχαρίδης, Κώστας Πουτακίδης, Γιώργος Σοφιανίδης, Γιώργος Στεφανίδης, Θάνος Τσαμπερτίδης, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Εύα Σταμπολίδου
Λύρα :
Νίκος Κοταρίδης, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, Σταύρος Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Κώστας Παρχαρίδης
Νταούλι :
Αλέξανδρος Αντωνιάδης, Νίκος Φιλιππίδης
Σύντομες παρεμβάσεις θα κάνουν ο Κώστας Φωτιάδης, καθηγητής Νέας Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, με θέμα «Μνήμη μου σε λένε Χρύσανθο» και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, Διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με θέμα «Χρύσανθος Θεοδωρίδης: Ένα φωνητικό φαινόμενο».
Αφήγηση : Γιώτης Βασιλειάδης, Στάθης Παναγιωτίδης
Επιμέλεια οπτικού υλικού : Νικόλαος Κέφαλος
Σκηνική οργάνωση : Γιάννης Καραχισαρίδης
Καλλιτεχνική επιμέλεια : Παναγιώτης Θεοδωρίδης
Το ποιητικό και μουσικό αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Τέχνης την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ, με γενική είσοδο 5 €.