Η εκτίμηση του κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής, ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε προχτές βράδυ.
Εισηγητής ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ, Δημήτρης Μαυροματίδης, ο οποίος παρουσίασε βασικά σημεία μελέτης που εκπόνησε ομάδα εργασίας του ΤΕΕ, το περασμένο καλοκαίρι. Ο εισηγητής εστίασε σε τρεις βασικές πτυχές: την άμεση διεκδίκηση πόρων για την κάλυψη της αναπτυξιακής υστέρησης από τις πολιτικές για το λιγνίτη, την τήρηση των «συμφωνηθέντων» – οφειλομένων στη Δυτική Μακεδονία από το πιθανό «άνοιγμα» της αγοράς λιγνίτη και η επεξεργασία ενός επιχειρησιακού σχεδίου στην περιοχή για τη μεταλιγνιτική περίοδο. Ο Δ. Μαυροματίδης υπογράμμισε ότι η δραστηριότητα στον ενεργειακό άξονα Κοζάνης – Φλώρινας οι επιπτώσεις, τόσο στον τομέα της απασχόλησης όσο και στον τομέα των εισοδημάτων, υπήρξαν διαχρονικά γνωστές με διαισθητικό και εμπειρικό τρόπο. Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας έγινε προσπάθεια στην κατεύθυνση της ποσοτικοποίησης και της τεκμηρίωσης των επιπτώσεων αυτών, χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους και υπολογιστικές διαδικασίες ευρείας και κοινής αποδοχής. Διότι ουσιαστικά ως περιοχή ποτέ δεν είχαμε ποσοτικοποιημένες διεκδικήσεις και αυτό το προσφέραμε εδώ και τρεις μήνες στην περιοχή ως εργαλείο.
Ειδικότερα αναφερόμενος στους τρεις προαναφερόμενους άξονες, σημείωσε:
Άμεση διεκδίκηση πόρων για την κάλυψη της αναπτυξιακής υστέρησης από τις πολιτικές για το λιγνίτη
Υπάρχει η ανάγκη διεκδίκησης πόρων για να δημιουργηθεί το καλάθι των χρηματοδοτήσεων για να στηριχθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια για την περιοχή μας. Διεκδίκηση ποσοστού κατά αναλογία της χρηματοδότησης των ΑΠΕ ως επενδυτικό ποσό εξισορρόπησης των συνεπειών της μονοκαλλιέργειας και της βίαιης επιχειρούμενης προσαρμογής για τη Δυτική Μακεδονία. Αυτό είναι λογικό να προέλθει από ποσοστό των χρημάτων από την αγοραπωλησία του CO2 και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη ως προς τις τεχνικές λεπτομέρειες του και το θέτω στη δημόσια συζήτηση όπως τέθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τήρηση συμφωνηθέντων – οφειλομένων στη Δυτική Μακεδονία από το πιθανό «άνοιγμα» της αγοράς λιγνίτη
Πρέπει άμεσα οι τοπικοί φορείς να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση να μην αναιρεθούν οι «συμφωνημένες» επενδύσεις με τη ΔΕΗ οι οποίες πρέπει να κοστολογηθούν και να συμπεριληφθούν στις όποιες συμφωνίες περί ανοίγματος της αγοράς του λιγνίτη. Για να δούμε το πραγματικό κόστος των αναμενόμενων επενδύσεων. Τέτοιες είναι η κατασκευή των νέων μονάδων, οι αποκαταστάσεις των εδαφών, οι μετεγκαταστάσεις οικισμών. Και εκεί θα δούμε επί της ουσίας ποιοι με όρους πραγματικής οικονομίας και όχι εκποίησης θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν πραγματικά. Διότι αυτό που πάει να γίνει τώρα είναι γίνουν οι ενέργειες χωρίς συνυπολογισμό των υπαρχουσών συμφωνιών με την Κρατική ΔΕΗ.
Επιχειρησιακό μεταλιγνιτικής περιόδου
Το παρόν εκτιμούμε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια των φορέων της Περιφέρειας για το επιχειρησιακό σχέδιο της μεταλιγνιτικής περιόδου και πιστεύουμε ότι σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαίο διότι σύμφωνα με τη μελέτη ξεκίνησε από το 2001~2003. Η οριστικοποίηση του παραπάνω σχεδίου πρέπει να γίνει με ουσιαστική διαβούλευση, με κοστολογημένες δράσεις, χωρίς αποκλεισμούς διότι δεν μπορούν να υπεισέλθουν ερασιτεχνικές προσεγγίσεις ή προσωπικές επιδιώξεις και στρατηγικές. Γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συνεκτικό επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο κύριο χρηματοδοτικό μέσο είναι ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης.
Στη συνέχεια το μέλος της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, παρουσίασε αναλυτικά τη μελέτη που εκπόνησε το ΤΕΕ, επεξηγώντας ένα προς ένα τα σημεία που προανέφερε συμπυκνωμένα ο Δ. Μαυροματίδης και παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν από το δήμο Κοζάνης και τους φορείς της περιοχής στις διεκδικήσεις τους.
Άλλωστε, οι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν, εξήραν τη σημασία της μελέτης, υπογραμμίζοντας ότι στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η χώρα και η περιοχή, τέτοιου είδους επιστημονικά εργαλεία πρέπει να αξιοποιούνται.
Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα «μεταβολές ή μη σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013-2014». Μετά την εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Μανόλη Παφίλη, αποφασίστηκε να μη γίνει καμία μεταβολή στο χάρτη των σχολικών μονάδων. Επίσης, εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Κοζάνης – Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ – Υπουργείου Παιδείας. Η Προγραμματική Σύμβαση αφορά στη «Συγκρότηση Συλλογής & Μουσειολογική Νοηματική & Χωρική Έρευνα – Μελέτη για τον Εκθεσιακό Χώρο της Βιβλιοθήκης Κοζάνης». Την Προγραμαμτική Σύμβαση παρουσίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Καραπάτσιος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr