Την άποψη πως η ψήφιση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες σε μια πορεία εξόδου από την κρίση, εξέφρασε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ της Π.Ε. Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε δημοσιογράφους.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι «Η πατρίδα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα και αισιόδοξη αφήγηση που, κατά την ταπεινή μου γνώμη, υπάρχει μέσα απ’ αυτή την ψήφο. Δηλαδή, τελειώσαμε με το κούρεμα και με μια δανειακή σύμβαση που μας δίνει ασφάλεια, μέχρι να βγούμε στις αγορές το Φλεβάρη. Ολοκληρώνουμε την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είναι μείζονος σημασίας για τη ρευστότητα, η οποία είναι το υπ’ αριθμόν «ένα» πρόβλημα της χώρας. Και αυτή τη στιγμή, εμείς στο ΠΑΣΟΚ ασχολούμαστε με το φορολογικό. Γιατί; Γιατί το εθνικό φορολογικό σύστημα είναι το επόμενο βήμα.
Μια χώρα με σταθερούς κανόνες χρηματοδότησης και σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα έχει την ψήφο τουλάχιστον τριών κομμάτων, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, ανεξαρτήτως των ποσοστών που έχει πάρει το καθένα απ’ αυτά, νομίζω ότι συνιστά μια σταθερή πορεία, για να βγει πραγματικά η χώρα από την κρίση και να δώσει μια ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας στους πολίτες. Είναι πολιτικό το ζήτημα».
Επανερχόμενος στο ζήτημα των τραπεζών ο κ. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε ακόμα πως «Το μείζον είναι ότι ολοκληρώνεται η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι τράπεζές μας, από τα τέλη του 2008, είναι πρακτικά κλειστές. Δανείζουν σε λίγους και σε αυτούς με απαγορευτικά επιτόκια. Έτσι δεν λειτουργεί η οικονομία. Δηλαδή, βήμα – βήμα πρέπει να πάμε και να βγούμε από την κρίση».
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν ο βουλευτής ανακοίνωσε πως «Από την προηγούμενη εβδομάδα, μια ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ ασχολούμαστε πυρετωδώς όχι μόνο με τα εργασιακά, ετοιμάζοντας τη δική μας εναλλακτική πρόταση, η οποία ίσως και να δώσει διέξοδο – δεν μπορώ να ξέρω, θα δούμε την τύχη της – αλλά ασχολούμαστε και με τις περικοπές στις συντάξεις, για να έχουν ένα πιο ανεκτό χαρακτήρα, λιγότερο οριζόντιο. Έχουμε καταθέσει πρόταση, που δεν αναιρεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Κυρίως, όμως, έχουμε δώσει όλη την προσοχή μας στο φορολογικό και προσπαθούμε με κάποιες εναλλακτικές προτάσεις να κρατήσουμε όρθιο το φορολογικό που, σε ποσοστό 80%, πριν την αποχώρηση της ΝΔ το Φλεβάρη – Μάρτη, είχε συμφωνηθεί στην Επιτροπή της Βουλής.
Και απ’ όσο ξέρω από τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Μαυραγάνη και όλο το οικονομικό επιτελείο, εκείνο το 80% υιοθετείται και σήμερα, από το σημερινό οικονομικό επιτελείο. Εμείς κάναμε μια παρατήρηση πολύ ουσιαστική, ότι κάποια από τα μέτρα που έρχονται για ψήφιση είναι σε ευθεία αντίφαση με αυτά που πρόκειται να ψηφίσουμε στο φορολογικό.
Εμείς τι λέμε; Πολιτικό είναι το θέμα και έτσι πρέπει να το δούμε.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα βήματα που έπρεπε να γίνουν και έγιναν, ενώ αλλά μέλλεται να γίνουν, ήταν το κούρεμα του χρέους, είναι η κεφαλαιοποίηση τραπεζών, το εθνικό φορολογικό, και, φυσικά, η βιωσιμότητα του χρέους. Αυτή είναι η πορεία που βγάζει τη χώρα από το αδιέξοδο».
«Όλα στο φως για όλες τις λίστες».
Ερωτηθείς για τη λίστα Λαγκάρντ και την πρόσφατη δημοσιοποίηση της, ο κ. Κουκουλόπουλος είπε τα εξής: «Κατ’ αρχάς, δεν ξέρω εάν είναι η λίστα Λαγκάρντ αυτή. Έχει διαφορετικό αριθμό ονομάτων και δεν ξέρω γιατί. Το αντίγραφο που είχε παραδοθεί από τον κ. Διώτη στον κ. Βενιζέλο είχε 1.900 ονόματα. Και έχει μνήμη το στικάκι. Δηλαδή, δεν θέλω, ούτε μπορώ να διανοηθώ ότι, σε προηγούμενο διάστημα, έγινε αλλοίωση της λίστας, αλλά κάνουμε μια εντελώς υποθετική κουβέντα πάνω σε αυτό. Βέβαια, παρατηρεί κανείς σε αυτή τη λίστα, ότι μπαίνουν πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί, πέραν του ότι είναι προϊόν υποκλοπής. Αυτό το αφήνω, είναι καθαρά νομικό θέμα, ας μιλήσουν αυτοί που ξέρουν. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αξιοποιήσιμο, γιατί πάρα πολλοί από τους Έλληνες επιχειρηματίες που είναι στη λίστα αυτή, φαντάζομαι ότι θα μπορούν να δικαιολογήσουν και τα ποσά που έχουν εκεί.
Αυτό που ενδιαφέρει εμένα, πάντως, ως βουλευτή, που ψήφισα δύο φορές την άρση του τραπεζικού απορρήτου, μια φορά τον Απρίλη του 2010 και βελτιωμένη διάταξη τον Ιούνιο του 2011 – και μάλιστα, το ψηφίσαμε μόνοι μας, πρέπει να πω, κανένα κόμμα δεν ακολουθούσε, μόνο φωνάζουν όλοι – είναι να μην τεθεί εν αμφιβόλω η σύμβασή μας με την Ελβετία και άλλες χώρες. Αυτό ενδιαφέρει πάρα πολύ όλους μας.
Δηλαδή, αυτή η ιστορία των 1.900 ονομάτων, που απ’ όσο ξέρω τα 1.100 δεν έχουν και ποσό δίπλα, γιατί είχαν κλείσει οι λογαριασμοί τους, να μην θέσει εν αμφιβόλω, για παράδειγμα, τη λίστα με τους 54.000, που έβγαζαν τα λεφτά στην τριετία της κρίσης. Και μέρος αυτής της λίστας, για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ήρθε και στη Βουλή, στο γραφείο του τότε Προέδρου, του κ. Πετσάλνικου, και τα βλέπαμε και οι βουλευτές. Και δεν είχαν καμία αντιστοιχία τα ποσά του εισοδήματος της τελευταίας δεκαετίας, με τα ποσά που εμφανίζονταν να μεταβιβάζονται από ελληνικές τράπεζες σε τράπεζες του εξωτερικού.
Αυτή η λίστα που είναι στα χέρια του ΣΔΟΕ και δουλεύεται, όπως και η λεγόμενη «λίστα του πλούτου», που απ’ όσο ξέρω έχουν ελεγχθεί περίπου 650 από τους 1.700, με διασταύρωση στοιχείων υψηλών καταθέσεων και μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όλες αυτές οι έρευνες, λοιπόν, έχουν γίνει εφικτές με την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Και πρέπει να προχωρήσουμε και στις συμβάσεις με την Ελβετία και με άλλες χώρες και αυτά δεν πρέπει να τεθούν εν αμφιβόλω. Φυσικά, όλα πρέπει να είναι στο φως, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αυτό είναι και απαίτηση της κοινωνίας και των πολιτών».