Το Άσκιο ή Σινιάτσικο είναι βουνό της Δυτικής Μακεδονίας, με ψηλότερη κορυφή 2.111 μ. η οποία βρίσκεται στο μεσαίο τμήμα του. Είναι νότια συνέχεια του Βέρνου (Βιτσίου) και μεσαίος κρίκος της ορεινής αλυσίδας, που σχηματίζει με το Βίτσι προς βόρεια και τον Βούρινο προς νότο, αρχίζει από τα στενά της Κλεισούρας στην περιοχή που ενώνονται τα σύνορα των νομών Φλωρίνης – Καστοριάς – Κοζάνης, προχωρεί με νότια νοτιοανατολική κατεύθυνση στο νομό Κοζάνης και απολήγει νότια της Σιάτιστας, στη διάβαση που περνά ο δρόμος που συνδέει την Κοζάνη με τα Γρεβενά και αρχίζει ο Βούρινος.
Το μήκος του είναι περίπου 33 χλμ.
Το παράξενα αυτό γυμνό βουνό του Ασκίου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Βοΐου μεταξύ της Νεάπολης και της Πτολεμαϊδας. Βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου στο Νομό Κοζάνης, στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Για το λόγο αυτό η θέα που προσφέρει ακόμη και από τις χαμηλές κορυφές του είναι εντυπωσιακή. Το ιδιαίτερα έντονο ανάγλυφό του, σε συνδυασμό με τον όγκο και το ύψος του, το καθιστά ένα από τα πιο επιβλητικά ελληνικά βουνά. Την υψηλότερη κορυφή αποτελεί το ξακουστό ‘Σινιάτσικο’ (υψόμ. 2111μ.), ο όγκος του οποίο είναι πραγματικά μεγαλειώδης. Όταν είναι χιονισμένο η μορφή του γίνεται ιδιαίτερα επιβλητική. Άλλες μεγάλες κορυφές είναι ο ‘Σκάκος’ (υψόμ. 1824μ.), ο ‘Πύργος’ (υψόμ. 1517 μ.), η ‘Μακρυγιάννη’ (υψόμ. 1542μ.), η ‘Μαγούλα’ (υψόμ. 1621μ.), και η ‘Σκάρπα’ (υψόμ. 1624μ.). Στο βόρειο τμήμα του, το οποίο σε αντίθεση με
τα υπόλοιπα είναι κατάφυτο, στην τοποθεσία ‘Τσιλιμίγκας’ υπάρχει το καταφύγιο του Χ.Ο.Σ. Πτολεμαϊδας. Τα πετρώματα του ασβεστόλιθου έχουν δημιουργήσει εντυπωσιακά ανεξερεύνητα σπήλαια στην Εράτυρα και τη Σιάτιστα. Ιδιαίτερο τοπίο αποτελεί επίσης το οροπέδιο που σχηματίζει το βουνό στην ανατολική του πλευρά.
Τη νότια συνέχεια του Ασκίου προς τη Σιάτιστα αποτελεί το όρος ‘Βέλλια’. Το βουνό οριοθετείται μεταξύ Σιάτιστας και Γαλατινής και η υψηλότερη κορυφή του φθάνει τα 1763 μέτρα. Άλλες σημαντικές κορυφές είναι ο ‘Πύργος’ (υψόμ. 1688μ.) με μια εντυπωσιακή μορφή κώνου και η ‘Τρανή Ράχη’ (υψόμ. 1505μ.). Η περιοχή όπου τα Βέλλια συναντούν το όρος Βούρινος αποτελεί το μόνο πεδινό πέρασμα μεταξύ Μακεδονίας και Ηπείρου, με συνέπεια να έχουν πραγματοποιηθεί εκεί ιστορικές μάχες, τόσο κατά τους πρόσφατους πολέμους, όσο και κατά την αρχαιότητα.
Τη βόρεια προέκταση του Ασκίου, εκτεινόμενο μέχρι το Βίτσι, αποτελεί το Μουρίκι. Γεωλογικά τα δύο βουνά διαφέρουν ως προς την σύσταση των πετρωμάτων τους άρα και τη γένεσή τους. Το μεν Άσκιο είναι ασβεστολιθικό, ενώ το Μουρίκι είναι καθαρά σχιστολιθικό και παρουσιάζει ομοιότητα περισσότερο με το Βίτσι. Το τοπίο στο Μουρίκι αλλάζει ριζικά. Το βουνό έχει πιο ομαλές πλαγιές και είναι κατάφυτο. Το μεγαλύτερο τμήμα του όρους βρίσκεται στο Νομό Καστοριάς, καταλήγοντας κοντά στην ομώνυμη πόλη. Ουσιαστικά, ενώνεται με το Σινιάτσικο στην περιοχή της Βλάστης, σχηματίζοντας το ομώνυμο οροπέδιο. Η υψηλότερη κορυφή του αγγίζει τα 1703 μέτρα, ενώ χαμηλότερες κορυφές είναι η ‘Πέτρα Μάρκου’ (υψόμ. 1655μ.), τα ‘Ακόνια’ (υψόμ. 1468μ), το ‘Κάστρο Ζώτα’ (υψόμ. 1413μ.), και η ‘Γκούφα’ (υψόμ. 1285μ.). Ιδιαίτερο γεωμορφολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λεκάνες που σχηματίζονται μεταξύ των ορεινών όγκων. Νερά που αναβλύζουν από φυσικές πηγές ανάμεσα σε βρύα και βράχους σχηματίζουν φυσικές αποθήκες νερού, ενώ μικροί καταρράκτες λαξεύουν τις πέτρες δίνοντάς τους μορφές που μόνο η ίδια η φύση μπορεί να κατασκευάσει. Στην περιοχή επικρατούν δάση μικτής βλάστησης από έλατα και πολλά είδη φυλλοβόλων.
Πηγή: monopatia-pindos.gr
Φωτογραφίες: tovoion.com