Πολλοί από εσάς είστε πλέον φοιτητές. Φυσικό βέβαια είναι το άγχος που σας έχει κυριεύσει: «Πού θα πάω, πού θα αφήσω το σπιτάκι μου και τους φίλους μου, πού ξέρω εγώ από πανεπιστήμια και συγκοινωνίες, γιατί να σπουδάσω αφού θα μείνω άνεργος»! Ο παρακάτω οδηγός έχει γραφεί με στόχο να σας ενημερώσει για τα βασικά χαρακτηριστικά της φοιτητικής ζωής (αλλα όχι για να απαντήσει στο τελευταίο ερώτημα).
ΣΧΟΛΗ
– Γραμματεία ή αλλιώς «Βασίλισσα Γραφειοκρατία» . Μην πανικοβληθείτε από τις τεράστιες ουρές, ειδικά τις ημέρες των εγγραφών. Kαλύτερα να πηγαίνετε νωρίτερα ώστε να πιάσετε θέση για την αυριανή ουρά και δείτε το ως ευκαιρία να γνωρίσετε κόσμο. Φροντίστε σε όλη τη διάρκεια των σπουδών σας να είστε εντός προθεσμιών, να γνωρίζετε από πριν τα έγγραφα που απαιτούνται για αυτό που θέλετε και να τα έχετε μαζί σας, ώστε να ξεμπερδεύετε και να εξυπηρετείστε αμέσως.
– Βιβλιάριο σπουδών ή αλλιώς «πανεπιστημιακή ταυτότητα». Το παίρνετε με την εγγραφή, το παραδίδετε με το πτυχίο. Πάνω υπάρχει ο
αριθμός μητρώου, τον οποίο μαθαίνετε απ’ έξω, καθώς είναι αντίστοιχο του αριθμού αστυνομικής ταυτότητας για το χώρο του πανεπιστημίου. Το χρησιμοποιείτε για να δηλώσετε μαθήματα, για να ψηφίσετε στις φοιτητικές εκλογές και στην εξεταστική, για να αποδείξετε στον επιτηρητή ότι δεν γράφει κάποιος άλλος στη θέση σας.
– Πάσο ή αλλιώς «εκπτωτικό κουπόνι». Το παίρνετε από τη Γραμματεία, όπου και το ανανεώνετε κάθε χρόνο. Έχει πάνω τη φωτογραφία σας και κυκλοφορεί σε ποικίλα χρώματα (από μπλε ηλεκτρίκ ως κίτρινο καναρινί) ανάλογα με τη σχολή και το έτος σπουδών. Σας παρέχει έκπτωση 25% σε λεωφορεία, αστικά, τρένα, πλοία (δυστυχώς όχι σε αεροπλάνα), κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες κλπ. Το έχουμε πάντα μαζί μας, για να αποδείξουμε ότι όντως είμαστε φοιτητές.
– Δήλωση μαθημάτων ή αλλιώς «λίστα υποχρεώσεων». Στην αρχή κάθε εξαμήνου συμπληρώνετε μια λίστα με τα μαθήματα που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε και την καταθέτετε στην καλή και αγαπημένη σας γραμματεία. Αν δεν κάνετε δήλωση, δεν δικαιούστε να δώσετε μαθήματα.
Επειδή σιγά μην ξέρετε τι σημαίνει το κάθε μάθημα και επειδή σιγά μη λάβετε από τη Γραμματεία τον Οδηγό Σπουδών πριν τη δήλωση, ρωτάτε άτομα από μεγαλύτερα έτη ποια μαθήματα σας συμφέρει να δηλώσετε.
– Πρύτανης- Κοσμήτορας- Πρόεδρος Τμήματος ή αλλιώς, «Αγία Τριάδα της Σχολής». Ο Πρύτανης προεδρεύει του Πανεπιστημίου για τρία έτη και ο Κοσμήτορας προεδρεύει της Σχολής με τριετή θητεία. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Τμήμα του κάθε δυο χρόνια. Προσπαθούμε να τα έχουμε καλά με όλους, να είμαστε συνεπής στις υποχρεώσεις μας και να κάνουμε τα στραβά μάτια αν η τουαλέτα της Συγκλήτου τους κόστισε μόλις 30.000 ευρώ.
– Παρακολουθήσεις ή αλλιώς «αραλίκι». Δεν είναι υποχρεωτικές εκτός από εργαστήρια και κάποια μαθήματα, ανάλογα με τη σχολή. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι μπορείτε να έρθετε και να φύγετε όποια στιγμή θέλετε, χωρίς να σας πει κανείς κουβέντα!
– Εξεταστική ή αλλιώς «οξεία κρίση βαρεμάρας». Παρατηρείται τρεις φορές το χρόνο: Φεβρουάριο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Καταπώς καταλαβαίνετε, ώρα για διάβασμα! Συμβουλή: μην αγχώνεστε, δεν πρόκειται για Πανελλήνιες! Ευκαιρία να πετάξετε από πάνω σας τα πούπουλα του παπαγάλου και να ασκήσετε την κριτική σας ικανότητα που σας έλεγαν στο Λύκειο.
– Κυλικείο ή αλλιώς «εμείς οι τρεις στον καφενέ, τσιγάρο, τάβλι και φραπέ». Πρόκειται για το μοναδικό ίσως που λειτουργεί άψογα και ανελλιπώς στις σχολές. Έχετε να περάσετε ώρες εκεί…. και αμα βρείτε φθηνότερο καφέ αλλού παίξτε στο καζίνο!
– Φοιτητική Λέσχη ή αλλιώς «μαμά λέσχη». Η καθεμιά λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο: άλλες με κουπόνια, άλλες με κάρτες σίτισης, άλλες με επίδειξη του πάσο, άλλες με κατάλογο δικαιούχων, άλλες δεν λειτουργούν καθόλου γιατί μπήκε «λουκέτο» λόγω κρίσης.
Ενημερωθείτε και απολαύστε! Εν μέσω κρίσης προβλέπεται συνωστισμός στις λέσχες.
– Βιβλιοθήκη ή αλλιώς «ναός γνώσης». Μην την σνομπάρετε διότι όταν θα χρειαστεί να κάνετε κάποια εργασία ή να βρείτε κάποια απαραίτητα στοιχεία, θα εντυπωσιαστείτε από τον πλούτο του υλικού που υπάρχει εκεί. Βγάλτε κάρτα βιβλιοθήκης στην αρχή του έτους, ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή όταν θα θελήσετε να δανειστείτε κάποιο βιβλίο.
– Αναγνωστήριο ή αλλιώς «η εξεταστική μας ενώνει». Τι κάνετε όταν δεν μπορείτε να διαβάσετε επειδή ο γείτονας βλέπει «Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής» στο τέρμα ή επειδή δε σας χωράει άλλο το σπίτι; Παίρνετε τα βιβλία σας και δρόμο για το αναγνωστήριο-της σχολής. Εκεί αφενός θα ανταλλάξετε δυο κουβέντες, αφετέρου θα διαβάσετε γιατί σας ζώνουν τύψεις βλέποντας τους γύρω σας να διαβάζουν.
ΣΠΙΤΙ
Η πεμπτουσία της φοιτητικής ζωής. Λόγω οικονομικής κρίσης οι τιμές στα ενοίκια έχουν παρουσιάσει πτώση της τάξης του 10%, ενώ η προσφορά σε γκαρσονιέρες και μικρά στούντιο είναι εξαιρετικά αυξημένη σε σχέση με προηγούμενα έτη. Για αυτό ψάξτε το διαμέρισμα που ταιριάζει σε εσάς και την τσέπη του μπαμπά και προτιμήστε να διατίθεται επιπλωμένο.
newpost.gr
Α.Γ.