Σε οριακό σημείο βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ, η οποία οδηγείται σε κλείσιμο με μεθοδεύσεις της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, με συνέπεια να μείνουν στο δρόμο περί τους 1.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Το κατώφλι της ανεργίας περνούν και οι 50 μόνιμοι εργαζόμενοι της εταιρίας σε Σέρβια και Ιεροπηγή Καστοριάς, αλλά και άλλοι 100 εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στην εταιρία μέσω εργολάβων.
Οι εκπρόσωποι των σωματείων ΛΑΡΚΟ που επισκέφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα την Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, καταγγέλλουν τον γενικό γραμματέα της επιτροπής κ. Μητρόπουλο, ότι τους προανήγγειλε με προκλητικό τρόπο την απόφασή του να κλείσει την εταιρία.
Ειδικότερα, τους; ενημέρωσε ότι «στις 30 Ιουνίου που λήγει η άδεια διαχείρισης αποβλήτων θα κλείσει και η εταιρία», καθώς ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου που κατέχει το 55,19 των μετοχών της ΛΑΡΚΟ, δεν προτίθεται να ανανεώσει τη μίσθωση του δημόσιου χώρου που χρησιμοποιεί η εταιρία για την εναπόθεση των αποβλήτων». Να σημειωθεί ότι η ΛΑΡΚΟ ζητά την επέκταση της μίσθωσης του δημόσιου χώρου για άλλα 30 χρόνια, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της. Όπως όμως σημειώνουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα πέντε σωματεία, την οποία συνυπογράφει και το σωματείο λιγνιτωρυχείου Σερβίων και Καστοριάς, «ο κ. Μητρόπουλος, βασικός μέτοχος της ΛΑΡΚΟ με 55,19% των μετοχών της εταιρίας, ξεκάθαρα μας έδειξε ότι σε καμιά περίπτωση δεν συμπεριφέρθηκε ως ο βασικός μέτοχος της ΛΑΡΚΟ, αλλά ως άνθρωπος που αγωνίζεται να κλείσει την εταιρία. Μια εταιρία που κινεί τις οικονομίες πέντε νομών και εισαγάγει σε συνάλλαγμα το 3% του ΑΕΠ της χώρας, συντηρεί τα ασφαλιστικά ταμεία και πληρώνει φόρους εκατομμυρίων ευρώ.
Ξεκάθαρα μας έδωσε να καταλάβουμε ότι είναι σε υπηρεσία ξένων με τα ελληνικά συμφέροντα. Βασικός στόχος του είναι να απαξιώσει τη ΛΑΡΚΟ, να κατασυκοφαντήσει την παραγωγική της λειτουργία, να εξωθήσει τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις και να αποκτήσει άλλοθι για το ξεπούλημα της εταιρίας». Μάλιστα, με τη μη ανανέωση της μίσθωσης του χώρου για τα απόβλητα, η εταιρία υποχρεωτικά κλείνει, οπότε με «κλειστή» ΛΑΡΚΟ η γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή, δηλαδή θα την ξεπουλήσει αντί πινακίου φακής.
Εκπρόσωποι των σωματείων της ΛΑΡΚΟ επισκέφτηκαν τις τελευταίες ημέρες τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους απέσπασαν διαβεβαιώσεις για «προσωρινή λύση του θέματος, μέχρι να αντιμετωπιστεί συνολικά μετά τις εκλογές. Οι εργαζόμενοι μέσω των σωματείων υπογραμμίζουν ότι «η ΛΑΡΚΟ ήταν και θα είναι μοχλός ανάπτυξης», γι’ αυτό προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η Ν.Ε. Κοζάνης του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της επισημαίνει:
Η ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για τη χώρα, πρέπει να ζήσει και να αναπτυχθεί προς όφελος του λαού και του τόπου. Μαζί με όλο τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας και με ενιαίο φορέα αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα μπορεί να συμβάλει στον άλλο δρόμο ανάπτυξης που χρειάζεται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Μια τέτοια εξέλιξη στη ΛΑΡΚΟ μπορεί να πάρει αξιόπιστα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Για την καθετοποίηση της παραγωγής και την αξιοποίηση των αποβλήτων της σύμφωνα με την υπάρχουσα τεχνολογία.
Καλούμε τους εργαζόμενους της επιχείρησης να μην υποκύψουν στον εκβιασμό. Να τους αγνοήσουν. Χωρίς αυταπάτες για μεσοβέζικες λύσεις, να συμπορευτούν με τους κομμουνιστές στο δρόμο του αγώνα, ώστε να τους ματαιώσουμε τα σχέδια».
Το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και η παύση των δραστηριοτήτων σε Λάβα Σερβίων και στην Ιεροπηγή Καστοριάς, όπου συνολικά απασχολούνται πάνω από 150 εργαζόμενοι, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία μετρά 23,3% επίσημη ανεργία, αλλά φαίνεται να ξεπερνά το 30% η πραγματική ανεργία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr