Μόδα τείνει να γίνει η εναλλακτική και σχετικά νέα αυτή μορφή τουρισμού, ο «μακάβριος τουρισμός» (black ή dark tourism).
Το φαινόμενο αυτό αφορά την επίσκεψη σε μέρη-αξιοθέατα, τα οποία σχετίζονται με κάποια τραγωδία ή με τον ίδιο τον θάνατο. Βέβαια, το ενδιαφέρον των τουριστών οφείλεται κυρίως στην ιστορική αξία τους, παρά στον συσχετισμό τους με κάποιο τραγικό γεγονός.
Όταν μιλάμε για τέτοιου είδους αξιοθέατα, κάνουμε λόγο για φυλακές, περιοχές που έχουν υποστεί κάποια φυσική ή μη καταστροφή, πεδία μαχών ή πολέμου, τοποθεσίες γενοκτονιών κ.ά.
Ο μακάβριος τουρισμός το 1996 έγινε πεδίο έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Glasgow στην Καληδονία, όπου οι φοιτητές μελέτησαν τα μέρη που συγκεντρώνουν τους περισσότερους τουρίστες και έχουν σχέση με τον θάνατο. Επιπλέον, αυτό το είδος τουρισμού το έχει εκμεταλλευτεί σε μεγάλο βαθμό ο επιχειρηματικός κόσμος. Κατά καιρούς, διάφοροι εκμεταλλευόμενοι τις συναισθηματικές αντιδράσεις των επισκεπτών προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους. Όπως και να έχει πάντως αποτελεί φαινόμενο των ημερών και όλο και περισσότεροι φαίνεται να το δοκιμάζουν.
Ακολουθούν τα οκτώ πιο διαδεδομένα μέρη για μακάβριο τουρισμό:
1. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, Πολωνία
Για το συγκεκριμένο μέρος δεν χρειάζεται να πει κάποιος πολλά, καθώς το τοπίο από μόνο του είναι εξαιρετικά υποβλητικό, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όποιον το επισκέπτεται. Το Άουσβιτς έγινε σύμβολο για τις μαζικές δολοφονίες περίπου 6 εκατομμυρίων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο εσωτερικό του Μουσείου Άουσβιτς-Μπιρκενάου, μπορεί κανείς να δει προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, όπως γυαλιά, βαλίτσες, ρούχα, παπούτσια, κλπ.
2. Φυλακή Karosta, Λετονία
Πρόκειται για τη μοναδική στρατιωτική φυλακή στην Ευρώπη, που είναι ανοικτή στο κοινό. Οι τουρίστες που την επισκέπτονται έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα διαδραστικό «παιχνίδι», παριστάνοντας οι ίδιοι τους φυλακισμένους. Η φυλακή Karosta χρησίμευε από το 1900 έως το 1997 ως σωφρονιστικό ίδρυμα για λιποτάκτες, αντάρτες, εχθρούς και διαφωνούντες του Στάλιν και του Σοβιετικού Στρατού.
3. Pripyat, Ουκρανία
Η Pripyat είναι η ουκρανική πόλη, που καταστράφηκε περισσότερο από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ. Η πόλη, 26 χρόνια μετά το δυστύχημα, είναι εγκαταλελειμμένη και μόνο οι τουρίστες που την επισκέπτονται της χαρίζουν λίγη ζωή.
4. Το σημείο, που δολοφονήθηκε ο Κένεντι
Από τις 22 Νοεμβρίου το 1963, οπότε δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι, το σημείο δεν παύει να δέχεται ορδές τουριστών. Αξίζει να σημειωθεί πως η περιήγηση στο σημείο διαρκεί 10 ώρες, συμπεριλαμβανομένου μεσημεριανού γεύματος στο West End.
5. Κατεστραμμένο σχολείο, Κίνα
Το σχολείο βρίσκεται στην επαρχία Sichuan στην Κίνα και κατέρρευσε κατά τη διάρκεια σεισμού στις 12/05/2008, σκοτώνοντας 300 άτομα.
6. Marun al-Ras, Λίβανος
Το χωριό Maroun al-Ras ήταν πεδίο αιματηρών μαχών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τους ισραηλινούς στρατιώτες. Το 2006, οι αρχές του Λίβανου αποφάσισαν να χτίσουν εκεί μια παιδική χαρά.
7. Choeung Ek, Καμπότζη
Σε αυτή την περιοχή έχασαν τη ζωή τους πάνω από 17.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι προτού σκοτωθούν είχαν υποστεί βασανιστήρια στις φυλακές.
8. Μυστική φυλακή, Καμπότζη
Κάποτε στο μέρος αυτό λειτουργούσε σχολείο, αλλά από τη δεκαετία του ’70 και μετά μετατράπηκε σε θάλαμο βασανιστηρίων και φυλακή για όσους μάχονταν ενάντια στον Πολ Ποτ. Σήμερα, στο εσωτερικό του κτιρίου βρίσκονται συγκεντρωμένες φωτογραφίες, έγγραφα και εργαλεία βασανιστηρίων, τα οποία καταδεικνύουν το εγκληματικό έργο του δικτάτορα.
Επιμέλεια: Ντία Μούλου
newpost.gr
Σχετικές φωτογραφίες: