Η καλή υγεία είναι επιθυμία όλων των ανθρώπων στη γη. Ένα ‘μήλο’ την ημέρα, όχι μόνο το γιατρό κάνει πέρα αλλά μας οχυρώνει και εναντίον πολλών ασθενειών που υπάρχουν στην σύγχρονη εποχή. Πέρα όμως από το μήλο, κάθε εποχή προσφέρει τα
δικά της ξεχωριστά φρούτα. Το καλοκαίρι μας δίνει ποικιλία φρούτο, με διάφορα χρώματα, αρώματα και πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Καθημερινά στη διατροφή μας, ανάλογα με τις ατομικές μας απαιτήσεις, πρέπει να έχουμε 2-5 επιλογές φρέσκων φρούτων. Τα κυριότερα φρούτα του καλοκαιριού είναι:
Καρπούζι
Όχι μόνο σβήνει τη δίψα, αλλά παρέχει υψηλή ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Το καρπούζι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει Βιταμίνη C, Βήτα-καροτίνη αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου. Έπειτα είναι πλούσιο σε κάλιο και συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, εμφανίζοντας παράλληλα διουρητική δράση. Τέλος, περιέχει λυκοπένιο, ουσία η οποία θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δράση.
Φράουλες
Οι φράουλες προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ενδέχεται επίσης να είναι ωφέλιμες για τον εγκέφαλο λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης τους. Οι φράουλες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε Βιταμίνη C (5-8 μεγάλες φράουλες προσδίδουν περισσότερη βιταμίνη C από την συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης). Επιπροσθέτως, είναι φρούτο πλούσιο σε πηκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα που είναι συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης.
Βερίκοκα
Τα φρέσκα βερίκοκα είναι καλή πηγή Βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες Β-καροτένιου ουσία η οποία σχετίζεται με αντικαρκινική δράση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης ενδείκνυνται στην αναιμία καθώς είναι πλούσια σε Σίδηρο. Ιδιαίτερα τα αποξηραμένα βερίκοκα βοηθούν τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
Κεράσια
Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, ουσίες που σχετίζονται με τη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και Βιταμίνης C. Τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνη, μία κόκκινη χρωστική ουσία, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και μαζί με τη βιταμίνη C ενισχύει το κολλαγόνο του δέρματος. Ο χυμός κερασιού περιέχει μελατονίνη, η οποία είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ροδάκινα και Νεκταρίνια
Τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε Βιταμίνη Α, Νιασίνη και Κάλιο και σε Βιταμίνη C. Έχουν αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στη μείωση των ελευθέρων ριζών από το σώμα και συν τοις άλλοις ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού καθώς εμπλέκονται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ανανάς
Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά του ανανά ασκούν προστατευτικό ρόλο σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Επίσης, θεωρείτε πως έχει θρομβολυτική δράση και ασκεί προστασία στο κάρδιο-κυκλοφορικό σύστημα. Ακόμη, έχει διουρητικές ικανότητες και καθώς βοηθά στις εντερικές διαταραχές. Τέλος, ο ανανάς αποτελεί καλή πηγή του ενζύμου βρομελίνη. Η βρομελίνη αναστέλλει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα και βοηθά στην μείωση των οιδημάτων που προκαλεί η αρθρίτιδα. Επίσης, καταπραΰνει τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας και επιταχύνει την επούλωση πληγών λόγω τραυματισμών ή χειρουργικών επεμβάσεων.
Παπάγια
Η παπάγια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως καροτίνη, Βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή, θρεπτικές ουσίες που προάγουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά και παρέχουν προστασία έναντι του καρκίνου. Επιπλέον, στην παπάγια περιέχεται το πεπτικό ένζυμο, παπαΐνη, το οποίο έχει παρόμοια δράση με τη βρομελίνη του ανανά, για την αντιμετώπιση φλεγμονών και οιδημάτων καθώς και αλλεργιών.
Παραδείγματα κατανάλωσης καλοκαιρινών φρούτων |
|
Αποφύγετε |
|
Θερμιδικό κόστος καλοκαιρινών φρούτων (μερίδα ~150g) |
|
Καρπούζι |
46 Kcal |
Φράουλες |
32 Kcal |
Βερίκοκα |
74 Kcal |
Κεράσια |
90 Kcal |
Ροδάκινα & Νεκταρίνια |
65 Kcal |
Ανανάς |
78 Kcal |
Παπάγια |
56 Kcal |
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com