60% το ποσοστό φοροδιαφυγής στη Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με στοιχεία του ΣΔΟΕ



apodeikseis_eforia2352Πάρτι φοροδιαφυγής έχουν στήσει οι επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά και στο οποίο μετέχουν τουλάχιστον μία στις δύο εταιρίες. Από κοντά σε αυτό το πάρτι και οι αγρότες, οι οποίοι σύμφωνα με το ΣΔΟΕ έλαβαν… μέσω εικονικών τιμολογίων παράνομες επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η οικονομική κρίση έχει «φουντώσει» για τα καλά την φοροδιαφυγή, η οποία σε ποσοστό ξεπερνά το 50% . Πρόκειται για ένα ποσοστό το οποίο παρατηρείται μόνο στην Αττική, διότι στους υπόλοιπους νομούς της χώρας τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Το 54% ποσοστό παραβατικότητας που παρουσιάζει η Πελοπόννησος και διατηρείται στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας γίνεται 60% στην Δυτική Μακεδονία και 65% στο Νότιο Αιγαίο.

Υπάρχει και το 71% που είναι το ποσοστό των παραβάσεων που παρατηρείται στα Ιόνια νησιά ( !) και το οποίο «σοκάρει» ακόμη και τους ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ( ΣΔΟΕ). Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία που η παραβατικότητα είναι 48% και 44% αντίστοιχα.

Τα εντυπωσιακά αυτά ποσοστά παραβάσεων προκύπτουν από τους ελέγχους που έχουν διενεργήσει το ΣΔΟΕ και οι περιφερειακές του υπηρεσίες από την αρχή του χρόνου σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Έως τον Φεβρουάριο του 2012 το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε 6.800 έλεγχοι καλύπτοντας έτσι τον στόχο τον των ελέγχων που έχει τεθεί στο Μνημόνιο για το συγκεκριμένο διάστημα.

Στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής η Τρόικα έχει επιβάλλει ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012 θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί 6.745 έλεγχοι επί συνόλου 28.000 που έχουν οριστεί για ολόκληρο το 2012. Θα πρέπει επίσης να γίνουν και 3.000 έξτρα έλεγχοι στον τομέα της διακίνησης των προϊόντων. Καλύπτοντας έτσι τον αριθμητικό στόχο των ελέγχων που είχε τεθεί ( σε ποσοστιαία βάση φθάνει στο 105%), σύμφωνα με πληροφορίες, στα δίχτυα του ΣΔΟΕ έπεσαν 3.024 επιχειρήσεις Ουσιαστικά, μία στις δύο εταιρίες που επισκέφθηκαν οι ελεγκτές του Σώματος εντόπισε σημαντική εστία φοροδιαφυγής. Συνολικά καταγράφηκαν 52.570 παραβάσεις, που αντιστοιχούν σε 18 παραβάσεις κατά μέσο όρο σε κάθε έλεγχο.

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία μαρτυρούν ένα και μόνο γεγονός: Ότι στην Ελλάδα της Τρόικας και της οικονομικής κρίσης η φοροδιαφυγή περνάει την καλύτερή της εποχή.

Οι επιχειρηματίες παρά τις εκτεταμένες συλλήψεις που γίνονται για τη μη απόδοση φόρων και οφειλών στο Δημόσιο, προτιμούν να κινούνται στον χώρο της παραοικονομίας για να μπορέσουν να αποφύγουν τα «χαράτσια» του Μνημονίου και να επιβιώσουν μέσα στην κρίση.

Άκρως εντυπωσιακό είναι σύμφωνα με τους ανθρώπους το ΣΔΟΕ το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους επιχειρηματίες έχουν φθάσει να θορυβούνται περισσότερο από την επόμενη μέρα της ύφεσης που έχει βυθιστεί η χώρα μας, τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου και τις «πέτσινες» επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά παρά από τις δρακόντειες ποινές για τις φοροφυγάδες.

Να σημειωθεί ότι το αδίκημα της φοροδιαφυγής χαρακτηρίζεται ως διαρκές και προβλέπεται αυτόφωρη σύλληψη για ληξιπρόθεσμα χρέη και απόκρυψη ΦΠΑ από το πρώτο κιόλας ευρώ οφειλής. Επίσης, για κακουργηματικές πράξεις (απόκρυψη ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ και πλαστά-εικονικά φορολογικά στοιχεία άνω των 150.000 ευρώ) η ποινή φυλάκισης έχει αυξηθεί από τα 10 στα 20 χρόνια.

Εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών προσδιορίζουν τη διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη σχεδόν στα 50 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ¼ του ΑΕΠ της Ελλάδας αφού φθάνει το 23,8%.

Η μεγαλύτερη κλοπή που γίνεται αφορά τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Η Eurostat υπολογίζει μόνο τη φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ στο 30%, δηλαδή για κάθε 2 ευρώ που εισπράττονται έχει χαθεί 1 ευρώ ακόμη.

Επιχειρηματίες έχουν φθάσει να χρησιμοποιούν ακόμα και πλαστά-εικονικά τιμολόγια για να αντιστρέψουν την πληρωμή του ΦΠΑ σε επιστροφή. Ή δεν υποβάλλουν καν δήλωση απόδοσης φόρου. Οι ευφυείς φοροφυγάδες έχουν στήσει μέχρι και επιχειρήσεις-μαϊμού μέσω των οποίων προμηθεύονται τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια για τη μείωση του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος και του τελικού φόρου.

Την ίδια στιγμή το πάρτι στους ελεύθερους επαγγελματίες καλά κρατεί. Γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άλλες πολυπληθείς ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών όχι μόνο συνεχίζουν να εισπράττουν αδρές αμοιβές από τους πελάτες τους μέσα στην κρίση, αλλά στην πλειονότητά τους τα ποσά αυτά είναι «μαύρα». Ποιος άλλωστε δεν έχει περάσει από γραφείο δικηγόρου χωρίς να πάρει απόδειξη πληρωμής ή δεν έχει δώσει φακελάκι σε γιατρό για κάποια επέμβαση;

Η φοροδιαφυγή δεν οργιάζει μόνο στα ελευθέρια επαγγέλματα. Ανθεί και στον τομέα της αγροτικής οικονομίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, με εντολή εισαγγελέα ανοίγουν σωρηδόν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αγροτών, για να ανακτηθούν τεράστια χρηματικά ποσά που καταχράστηκαν επιτήδειοι.

Μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας άνοιξαν 90 τραπεζικοί λογαριασμοί στα οποία βρέθηκαν ιλιγγιώδη ποσά κατάθεσης. Σε έναν από αυτούς τους λογαριασμούς βρέθηκε ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που φέρεται να συνδέεται με παράνομες επιδοτήσεις. Στους υπόλοιπους λογαριασμούς που ξεκλειδώθηκαν τα ποσά των καταθέσεων που βρέθηκαν κυμαίνονταν από 480.000 ευρώ έως 880.000 ευρώ. Στη λίστα περιλαμβάνεται και ένας τοπικός άρχοντα της περιοχής, που φαίνεται πως κινούσε τα νήματα των επιδοτήσεων…

Στη Μακεδονία εντοπίστηκε αγρότης που εισέπραξε επιδότηση για παραγωγή 100 τόνων πατάτας, την οποία υποτίθεται πως διακίνησε με ένα μόλις δρομολόγιο με το φορτηγάκι του…

Την ίδια στιγμή η αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας προκαλεί διαρροές φόρου που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά και με την αποφυγή πληρωμής φόρου. Έμποροι πετρελαιοειδών και πρατηριούχοι καυσίμων κλέβουν τους φόρους είτε με εικονικά τιμολόγια είτε με νοθεία είτε με παράνομες εισαγωγές καυσίμων.

Από κοντά και το λαθρεμπόριο που κάνει θραύση σε εποχές οικονομικής κρίσης. Οι έφοδοι του ΣΔΟΕ σε κτίρια του κέντρου της Αθήνας τούς έχουν οδηγήσει σε εμπορεύματα-μαϊμού που έφεραν ενδείξεις επώνυμων οίκων και τα οποία καθημερινά βλέπουμε να πωλούνται στο Σύνταγμα, στην Ερμού, στην Ομόνοια και σε κάθε εμπορικό δρόμο των μεγάλων πόλεων.

bankingnews.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.