Τον απολογισμό για την κοινοβουλευτική του θητεία και θέσεις για το μέλλον απέστειλε ο βουλευτής Αλέκος Αθανασιάδης



athanasiadis_alekos98769Καλημέρα σε όλους

Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας

Τώρα που ανακοινώθηκαν οι εκλογές ήρθε η ώρα για έναν προσωρινό συντομότατο απολογισμό και παράλληλα να ενημερώσω τους συμπατριώτες μας γιατί δεν θα είμαι υποψήφιος.

Ολόκληρος ο Δυτικός Κόσμος βιώνει μια σοβαρή κρίση μετά το σπάσιμο της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής φούσκας από το 1929.

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι κρίση του καπιταλισμού καζίνο και του νεοφιλελευθερισμού.

Για άλλους είναι το τέλος μιας εποχής που κυριάρχησε η απελευθέρωση των αγορών και η παγκοσμιοποίηση.

Σίγουρα όμως ζούμε και μια μεγάλη κρίση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, ίσως τη μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη από το ξεκίνημα της.

Μέσα από αυτές τις κρίσεις προέκυψε και η δική μας, η οποία όμως έχει να κάνει και με τις δικές μας ευθύνες.

Και κυρίως με τις ευθύνες του πολιτικού μας συστήματος αλλά και πολλών υποσυστημάτων.

Η κρίση που βιώνει σήμερα η Ελληνική κοινωνία είναι κρίση πολυεπίπεδη : οικονομική, κοινωνική, ηθική, πολιτισμική και κυρίως πολιτική.

Ο πάτος έχει ακόμα βάθος, η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση θα συνεχιστούν.

Η εκποίηση του κοινωνικού πλούτου θα ολοκληρωθεί.

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης δεν μπορέσαμε ακόμη ως χώρα να συντάξουμε πόσο μάλλον να συμφωνήσουμε σε ένα Εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και να απαντήσουμε στο ερώτημα τι είδους χώρα θέλουμε.

Με βάση ένα τέτοιο όραμα, ένα Εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, όπως, οικονομία, παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη, ασφάλεια, διεθνείς συνεργασίες, πολιτικό σύστημα, Δημοκρατία, Κράτος.

Στη χώρα μας υποτίθεται ότι κυριαρχεί ο κρατισμός.

Ότι ο ρόλος του κράτους είναι δυναστευτικός.

Όχι πως δεν είναι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αλλά και μονίμως σε ρόλο θεατή αφού αδυνατεί να ελέγξει τα καρτέλ που οργιάζουν, την ακρίβεια που δεν τιθασεύεται και την αισχροκέρδεια που ανθεί.

Υποτίθεται ότι πρέπει να μειωθεί ο ρόλος του Κράτους στο επιχειρείν. Και αντί να γίνονται διορθωτικές κινήσεις (προσαρμογή στα σύγχρονα επιχειρηματικά δεδομένα κ.α.) επιλέγεται η εκποίηση κερδοφόρων (;) επιχειρήσεων του Δημοσίου.

Την ίδια στιγμή η Νορβηγία κρατικοποιεί την μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία πετρελαίου της χώρας, οι ισχυρότερες τράπεζες του πλανήτη είναι κρατικές, η Γαλλία και οι ΗΠΑ προστατεύουν ως κόρη οφθαλμού τις μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις και εν γένει, ουδείς διανοείται να βγάλει στο σφυρί την κρατική περιουσία.

Στάθηκα στο κράτος για να θυμίσω πως μια από τις βασικές μου διαφωνίες, όχι η μόνη, στο μνημόνιο 1 ήταν η εκποίηση κυρίως της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ και των ΝΕΡΩΝ.

Μετά όμως από τις δημόσιες δεσμεύσεις του τότε Πρωθυπουργού και του αρμόδιου Υπουργού της οικονομίας με πολύ βαριά καρδιά και μεγάλη συνειδησιακή σύγκρουση το ψήφισα.

Διαφώνησα και δεν ψήφισα το μνημόνιο 2 τους εφαρμοστικούς και τη δανειακή σύμβαση γιατί : α) δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις και όλα θα πουληθούν β) βιώνω καθημερινά τη δυσαρέσκεια τα παράπονα, την ανεργία και την εξαθλίωση των συμπολιτών μου που υποφέρουν από αυτά τα μέτρα και γ) δεν πιστεύω ότι αυτά τα μέτρα έχουν προοπτική. Η σίγουρη προοπτική είναι περισσότερη ύφεση και κυρίως η προαναγγελία της αποτυχίας των νέων στη ζωή με ευθύνη δική μας. Αλήθεια πόσο εύκολα μπορεί κάποιος με την ψήφο του να δέσμευση τις επόμενες γενιές.

Σε τι μπορούμε να ελπίζουμε .

Οι εκλογές σύμφωνα με όλες τις ως τώρα ενδείξεις θα δώσουν μια αδύναμη κυβέρνηση εκ συνεργασίας, η οποία δεν θα μπορέσει παρά μόνο προσωρινά να διαχειρισθεί την κατάσταση.

Αναγκαστικά λοιπόν θα περιμένουμε λύσεις από έξω, αν και εφόσον αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός στην Ευρώπη και οι όποιες αλλαγές περιλαμβάνουν την χώρα μας επωφελώς.

Εν τω μεταξύ όμως η χώρα χρειάζεται επειγόντως να ανακόψει τη βύθιση στην ύφεση.

Η χώρα πρέπει να βρει τρόπους να εργαστούν οι πολίτες της και να παράξουν πλούτο, πρέπει να ξυπνήσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, να ξυπνήσει τα δημόσια έργα, να αντλήσει πόρους από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων : αυτό είναι ένα πεδίο για διαπραγμάτευση.

Οτιδήποτε μπορεί να κινήσει την πραγματική οικονομία πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Να δημιουργηθούν δυνατότητες για κοινωνική εργασία ακόμη-ακόμη και μορφές εθελοντικής εργασίας γιατί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού κινδυνεύουν από κατάθλιψη και σε περιπτώσεις από ιδρυματοποίηση.

Οι συνεταιρισμοί να αποκτήσουν νέο ελπιδοφόρο και παραγωγικό περιεχόμενο σε κάθε τομέα Γεωργία-βιοτεχνία-υπηρεσίες-καινοτομία.

Αυτά πρέπει να ζητηθούν από την Ευρώπη η οποία δυστυχώς έχει ξεχάσει τους λόγους για τους οποίους έχει συσταθεί και έχει απολέσει βασικές αξίες του πολιτισμού της.

Στο Νομό μας οι εξελίξεις δεν είναι ευνοϊκές.

Πρέπει όλοι μαζί και κυρίως η Αυτοδιοίκηση να αναλάβουμε Πρωτοβουλίες η Αυτοδιοίκηση από το χωριό ως την περιφέρεια μπορεί και πρέπει υπό όρους να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης.

Πρέπει οι θεσμοί να ξαναανακτήσουν την αξιοπιστία τους και να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την εμπιστοσύνη που έχει χαθεί.

Αν δεν ακουμπήσουμε ο ένας τον άλλο και δεν εμπιστευθούμε τους συνανθρώπους μας και τους θεσμούς τότε ο δρόμος θα γίνει δυσκολότερος αν όχι αδιάβατος.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αυτό το διάστημα δεν μου επιτρέπουν να είμαι υποψήφιος.

Η σχέση μου με την πολιτική ήταν και θα παραμείνει σχέση ερασιτεχνικής διάθεσης.

Οι συμπολίτες μας οι οποίοι με γνωρίζουν καλά περισσότερο από τον καθένα ξέρουν ότι δεν ζω από την πολιτική. Με τίμησαν σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και με εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσω σε διάφορους θεσμούς. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό από τα βάθη της καρδιάς μου και όπως μέχρι σήμερα δεν τους πρόδωσα δεν πρόκειται να τους προδώσω ποτέ.

Γι’ αυτό και σήμερα δηλώνω πως δεν θα είμαι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές. Επιλέγω όχι τη σιωπή της αδιαφορίας αλλά τη σιωπή της σύνεσης.

Και επειδή πολλοί θα αναρωτηθούν αν ο Αθανασιάδης κατέβηκε από το τρένο τους απαντώ όχι.

Θα είμαι παρών μετά τις εκλογές και με όλες μου τις δυνάμεις θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα προβλήματα του τόπου μας αλλά και να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ την επαφή του με την κοινωνία.

Επειδή πολλοί θα σχολιάσουν υστερόβουλα, κακόβουλα κ.λ.π. θέλω να τους πω, πως οποία κι αν είναι η στάση του οποιουδήποτε στις σημερινές συνθήκες πάντα θα έχουν κάτι να πουν ή να του προσάψουν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν με αφορούν σχόλια και ερμηνείες και κυρίως το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα που σημειωτέον αν ήμουν υποψήφιος όπως εξελίσσονται τα πράγματα μόνο αρνητικό για μένα δεν μπορούσε να είναι.

Η συγκεκριμένη απόφαση και στάση μου είναι βαθειά πολιτική.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλου τους συμπολίτες μας και να τους ευχηθώ χρόνια πολλά και να είναι αισιόδοξοι.

Να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και εσάς για την πολύχρονη και πολύτιμη συνεργασία που είχαμε .

Ευχαριστώ

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.