Νέα αναστάτωση προξενεί στην ιατρική κοινότητα του Μποδοσάκειου νοσοκομείου η επιλογή του μεταξύ των νοσοκομείων που επιλέχθηκαν για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των παράνομων μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα.
Το Μποδοσάκειο νοσοκομείο διαθέτει ήδη δίκλινο θάλαμο απομόνωσης (θάλαμο αρνητικής συμπίεσης) σε χώρο της πρώην Πνευμονολογικής κλινικής η οποία έπαυσε στο μεταξύ να λειτουργεί, ωστόσο το πρόβλημα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας και νεφρολόγο του Μποδοσάκειου, Χρήστο Κατσίνα, είναι η μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού, έλλειψη η οποία ως γνωστόν έχει συνέπεια να υπολειτουργεί εδώ και μήνες και να απειλείται με κλείσιμο η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου, καθώς λειτουργεί με δύο μονάχα παθολόγους και για να βγουν οι εφημερίες του μήνα επιστρατεύονται κάθε τρεις και λίγο γιατροί από γειτονικά νοσοκομεία.
«Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να εξετάσουμε και να παράσχουμε ιατρική φροντίδα σε μετανάστες. Είναι κάτι που κάνουμε άλλωστε οποτεδήποτε χρειαστεί, γιατί δεν μας αφορά το χρώμα ή η φυλή του πάσχοντος. Το πρόβλημα είναι η μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού», δήλωσε στον «Π» ο κ. Κατσίνας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η διαφωνία της ΕΙΝΔΥΜ οφείλεται στο μεγάλο πρόβλημα έλλειψης γιατρών και ειδικά παθολόγων στο Μποδοσάκειο, καθώς αυτοί που αποφάσισαν για τη λειτουργία αυτών των ειδικών μονάδων σε νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των παρανομών μεταναστών δεν προέβλεψαν και την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού, αφού η απόφαση αυτή προβλέπει ότι θα λειτουργήσουν με το υφιστάμενο προσωπικό των νοσοκομείων.
«Το πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια προσωπικού. Δεν μπορεί να ορίζει το υπουργείο τη λειτουργία μιας επιπρόσθετης δομής σε ένα νοσοκομείο με μεγάλη έλλειψη προσωπικού χωρίς να προνοεί για το προσωπικό που θα τη στελεχώσει. Μας κοροϊδεύουν. Αυτοί που αποφασίζουν μάλλον παραγνωρίζουν ότι το υφιστάμενο προσωπικό υπολείπεται κατά πολύ του αναγκαίου, αν και θεωρώ ότι όλα αυτά τα κάνουν για ψηφοθηρικούς λόγους, για να πείσουν ότι ενδιαφέρονται για το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ. Σημείωσε μάλιστα ότι το γεγονός ότι βγήκε η προκήρυξη για την πρόσληψη δύο επικουρικών (συμβασιούχων) παθολόγων για την κάλυψη των αναγκών της Παθολογικής του Μποδοσάκειου «δεν σημαίνει τίποτε, γιατί λόγω εκλογών θα παγώσουν οι προσλήψεις και η κατάσταση στην Παθολογική θα παραμείνει στο ίδιο σημείο, με δύο μονάχα Παθολόγους και θα συνεχίσει να υπολειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών».
Από την πλευρά της η διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, Αναστασία Μπούρτσου, δήλωσε ότι «εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ την παροχή ιατρικής φροντίδας σε κανέναν. Υπάρχουν και τώρα περιπτώσεις μεταναστών που προσέρχονται για ιατρική φροντίδα στο Μποδοσάκειο, όπως πρόσφατα με έναν Μαροκινό ο οποίος νοσηλευόταν και ζητούσε πολιτικό άσυλο, ή όπως κάναμε για τις ανάγκες νεφροπαθών με ηπατίτιδα που κάναμε “κίτρινη μονάδα”». Επισήμανε ότι το Μποδοσάκειο διαθέτει ήδη διαθέσιμο χώρο (στην Πνευμονολογική) για ασθενείς με μολυσματικές ασθένειες ο οποίος είχε προβλεφθεί παλαιότερα για την αντιμετώπιση ασθενών με μολυσματικές ασθένειες, όπως της άτυπης πνευμονίας και της νέας γρίπης Α Η1Ν1 (Χοίρων).
Σχολιάζοντας το θέμα της ανεπάρκειας ιατρικού προσωπικού η κ. Μπούρτσου εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα, το αργότερο σε ένα- δύο μήνες το πολύ θα γίνουν οι προσλήψεις των επικουρικών γιατρών για την Παθολογική κλινική του νοσοκομείου κι ανέφερε ότι αναμένεται σύντομα και η πρόσληψη 5 νοσηλευτών. Τόνισε μάλιστα πως «σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει πράγματι πρόβλημα και δεν μπορεί να καλυφθεί η λειτουργία της ειδικής αυτής μονάδας για τους μετανάστες με το υπάρχον προσωπικό θα ζητηθεί έξτρα ιατρικό προσωπικό».
Τα υπόλοιπα νοσοκομεία που επιλέχθηκαν για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των παράνομων μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών), το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το «Ιπποκράτειο», το Παπανικολάου, το «Παπαγεωργίου», το «Γ. Γεννηματάς» και τα νοσοκομεία Καβάλας και Βέροιας.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr