ΑΓΝΟΗΘΕΝΤΕΣ, ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΝΗΜΕΣ.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
Ο Πανίκος Νεοκλέους γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1945. Σπούδασε Μηχανολογία στη Μόσχα και στη συνέχεια εργάστηκε σαν εκπαιδευτικός στις Τεχνικές Σχολές της Κύπρου.
Πριν 30 περίπου χρόνια έγραψε δυο εκπαιδευτικά βιβλία (Εφαρμοσμένη Μηχανική Ε και Στ τάξης) για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Τα βιβλία αυτά χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα από μαθητές των Τεχνικών Σχολών.
Τα τελευταία 35 χρόνια ασχολείται με
τη ζωγραφική. Το 1980 ίδρυσε την Ένωση Αυτοδίδακτων Ζωγράφων (ΕΝ. Α. Ζ). Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, οργάνωσε δεκάδες εκθέσεις και άλλες Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό (τρεις στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Βουλγαρία, στο Ισραήλ, στην Κούβα, στην Τουρκία και στις ΗΠΑ).
Πριν 24 χρόνια άρχισε μια συνεργασία με τουρκοκύπριους καλλιτέχνες με τους οποίους σε καιρούς πολύ δύσκολους, οργάνωσαν κοινές εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις στην Κύπρο (και στις δυο πλευρές) και στο εξωτερικό. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τουρκοκύπριους το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα Καλλιτεχνικό Σύνδεσμο (ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ).
Το 1974, κατά την τουρκική εισβολή υπηρετεί σαν έφεδρος στην Κερύνεια, στον Άγιο Επίκτητο και τις τελευταίες δυο μέρες του πολέμου στην περιοχή της Κυθραίας.
Αμέσως μετά την αφυπηρέτηση του και συγκεκριμένα πριν 5 περίπου χρόνια άρχισε να παίρνει συνεντεύξεις από ελληνοκύπριους στρατιώτες οι οποίοι το 1974 βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Πήρε 135 συνεντεύξεις από 21 μονάδες της Εθνικής Φρουράς. Μέσα από τις 582 σελίδες του βιβλίου φαίνεται καθαρά το μέγεθος και οι τρόποι που έγινε η μεγάλη προδοσία σε βάρος της Κύπρου. Τίτλος του βιβλίου ‘’ΑΓΝΟΗΘΕΝΤΕΣ 1974’’. Ο τίτλος είναι μια διαμαρτυρία σε βάρος ΟΛΩΝ των Κυβερνήσεων της Κύπρου. Όλοι όσοι πολέμησαν το 1974 έχουν εντελώς αγνοηθεί, σε αντίθεση με εκείνους οι οποίοι πρόδωσαν την Κύπρο.
Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου ‘’ΑΓΝΟΗΘΕΝΤΕΣ 1974’’ αυτό μεταφράστηκε στην τουρκική γλώσσα.
Στις 26 Ιουλίου 2009, στις 11.50 τα μεσάνυκτα, ένα τηλεφώνημα ξύπνησε το συγγραφέα. Ήταν ο τουρκοκύπριος Φετχί Ακιντζί ο οποίος του είπε: ‘’Διάβασα το βιβλίου σου και είμαι εγώ ο άνθρωπος που πυροβόλησε στο κεφάλι το Γιάννη. Για 35 χρόνια νόμιζα ότι ο Γιάννης ήταν νεκρός. Θέλω να συναντηθώ μαζί του!’’. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 06 Αυγούστου 2009 σε καφετέρια κοντά στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Όταν μετά από 10 περίπου λεπτά οι δυο άντρες αγκαλιάστηκαν, έγινε εισήγηση για δεύτερη συνάντηση στο σημείο όπου ο Φετχί είχε πυροβολήσει το Γιάννη. Η δεύτερη συνάντηση έγινε στην παρουσία των ΜΜΕ, στις 21 Αυγούστου 2009, στα υψώματα του κατεχόμενου σήμερα χωριού Λεύκα. Από εκείνη τη μέρα οι δυο άντρες έγιναν αχώριστοι φίλοι και αγωνιστές της Ειρήνης. Μαζί, ο συγγραφέας, ο Γιάννης και ο Φετχί επισκέφτηκαν μέχρι σήμερα αρκετά σχολεία της Κύπρου και μίλησαν στους νέους για την αναγκαιότητα της ειρηνικής συνύπαρξης και της Ειρήνης γενικότερα.
Το 2010 ο συγγραφέας κυκλοφορεί το βιβλίο ΜΝΗΜΕΣ. Σε αυτό υπάρχουν μαρτυρίες Ε/Κ και Τ/Κ των οποίων ξεκληρίστηκαν οι οικογένειες από εξτρεμιστές και από τις δυο κοινότητες. Το βιβλίο αυτό, εκτός από την ελληνική και τουρκική, κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα με χορηγό την Αντιπροσωπία της ΕΕ στην Κύπρο.
Πριν 5 περίπου μήνες ολοκληρώνεται η δημιουργία του ντοκιμαντέρ ΜΝΗΜΕΣ. Σε αυτό καταγράφεται η ανεπανάληπτη ιστορία των Γιάννη και Φετχί, το οποίο έχει ήδη προβληθεί σε πρώτη προβολή στην Κωνσταντινούπολη την 1η Οκτωβρίου 2011. Επίσης έχει προβληθεί και σε άλλες πόλεις της ελεύθερης και κατεχόμενης Κύπρου.
Τόσο τα βιβλία, όσο και το ντοκιμαντέρ έχουν αποσπάσει άριστες κριτικές τόσο από Έλληνες και Τούρκους όσο και ξένους.
Πανίκος Νεοκλέους (συγγραφέας – ερευνητής)
Τηλ.: 00357 22389573 και 00357 99150192
E-mail: neopana@cytanet.com.cy