Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης πάει το θέατρο στην «Άγονη Γραμμή»!



dhpethe1Πρεμιέρα αύριο Τετάρτη 14 Μαρτίου και ώρα 9 το βράδυ, στο Θεατράκι των Οχληρών (πάνω από την Αίθουσα Τέχνης στο πάρκο Αγίου Δημητρίου), κάνει η φετινή «Άγονη γραμμή» του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο «βγάζει» το θέατρο έξω από τον φυσικό του χώρο, που είναι το σανίδι, και τον μεταφέρει σε απομονωμένα –πολλές φορές- χωριά, και περιοχές της Άγονης Γραμμής, στη Δυτική Mακεδονία. Φέτος θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο «Ήταν κάποτε», από τρεις ηθοποιούς, οι οποίοι θα ζωντανέψουν παραμύθια!

Συνέντευξη τύπου για την παράσταση και τους σκοπούς της, παραχώρησαν χθες το πρωί οι συντελεστές της, πλαισιωμένοι από τη διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, τον καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιάννη Καραχισαρίδη και την πρόεδρο του ΔΣ Κούλα Καλογερίδου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» η πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Κούλα Καλογερίδου: «Είναι η πέμπτη χρονιά που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα της άγονης γραμμής. Ξεκίνησε το 2007 με στόχο να φτάσει το θέατρο, το Δημοτικό περιφερειακό θέατρο (όπως ορίζει και ο όρος περιφερειακό) σε περιοχές και σε χωριά που δεν παρουσιάζεται ποτέ ή σπάνια η θεατρική πράξη. Τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν παραστάσεις σε όλα τα απομονωμένα και δυσπρόσιτα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, σε χώρους μη θεατρικούς, ανορθόδοξους, όπως σχολεία και καφενεία».

Κάθε χρόνο η πρεμιέρα της Άγονης Γραμμής δίνεται στην Κοζάνη στo Θεατράκι των Οχληρών, όπου και θα παρουσιάζεται το έργο «Ήταν Κάποτε», μέχρι τις 18 Μαρτίου και ακολουθεί η περιπλάνηση στα χωριά. Φέτος η παράσταση που θα παρουσιαστεί είναι, ουσιαστικά, λαϊκά παραμύθια, απ’ όλη την Ελλάδα, Το ελαφέλι, Ο τρισκατάρατος, Το Μυρσινιώ και  Η κουλοχέρα, αλλά με τη μορφή θεάτρου. Όπως εκτιμάει η κ. Καλογερίδου, όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος, το πρόγραμμα της άγονης γραμμής, αναμένεται να συναντήσει τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Μάλιστα σημειώνει πως, η επιλογή της χρονικής περιόδου είναι τέτοια που δίνει την ευκαιρία στους λιγοστούς (σε πολλές περιπτώσεις), κατοίκους των περιοχών που θα πάει η άγονη γραμμή, να δουν θέατρο , υπό αυτή τη μορφή…

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 9 το βράδυ.

Ιστορίες της λαϊκής παράδοσης «από στόμα σε στόμα»

Μια μορφή διασκέδασης που είχαν οι άνθρωποι παλιότερα ήταν να μαζεύονται  σε παρέες και να λένε ιστορίες που περιείχαν μεταφυσικά στοιχεία ή τοπικούς θρύλους. Αυτές οι ιστορίες ήταν τα παραμύθια. Και ακριβώς επειδή απευθύνονταν σε ενήλικες μιλούσαν πολύ συχνά για αποτρόπαιες πράξεις. Ιστορίες που διασώθηκαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά δημιουργώντας έτσι μια προφορική λαϊκή παράδοση. Αργότερα παύοντας τα παραμύθια να αφορούν τους μεγάλους σαν τρόπος διασκέδασης, λογοκρίθηκαν για να απευθύνονται σε παιδιά. Εμείς διαλέξαμε μερικά από αυτά τα παραμύθια στην πρώτη τους μορφή. Στη σκοτεινή, στην τρομακτική στη χωρίς λογοκρισία μορφή και ετοιμάσαμε μια παράσταση προσπαθώντας να ακουστούν ξανά αυτές οι ξεχασμένες για καιρό ιστορίες. Τρεις άνθρωποι με εργαλεία το σώμα, τη φωνή, το φως και τη μουσική δημιουργούν μια παράσταση, προτείνοντας μια μορφή ψυχαγωγίας, τόσο σύγχρονη όσο και παλιά που σε όλους κάτι στο τέλος θα θυμίζει.

Οι τρεις ηθοποιοί, που ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του έργου είναι :

Ο Χρήστος Πίτσας, η Βάσια Χρήστου και ο Στέλιος Χλιαράς.

Οι τρεις ηθοποιοί συνεργάστηκαν σε όλη τη προετοιμασία, διαμόρφωσαν το τελικό κείμενο, σκηνοθέτησαν, επιμελήθηκαν το εικαστικό μέρος, τη μουσική και τους φωτισμούς.

Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με τη νέα θεατρική ομάδα που ιδρύθηκε πρόσφατα στην Κοζάνη, από τον Στέλιο Χλιαρά, την ομάδα «Χ-αίρεται».

Tιμές εισιτηρίων Γενική είσοδος: 8 €, Για τους «Φίλους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ»: 6 ευρώ.

Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στην «Αίθουσα Τέχνης», στον ημιώροφο, ώρες γραφείου και στο τηλ. 24610-24062.

Πρωινός Λόγος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.