Ελεεινή και επικίνδυνη η κατάσταση στο πολυκέντρο Πτολεμαϊδας



gmv2rdy46Οι παλιότεροι θα θυμούνται την κλειστή αγορά που υπήρχε, στη θέση του τωρινού πολύκεντρου, στο χώρο της λαϊκής αγοράς της πόλης μας. Μανάβικα, κρεοπωλεία, αποικιακά, ελιές, βότανα, μπαχαρικά, αρώματα, χρώματα, φωνές,…μια πανδαισία,…λίγο κάτι από πολίτικη κουζίνα.

Ήρθε η στιγμή που κάποια «πεφωτισμένα μυαλά» αποφάσισαν να το γκρεμίσουν και στη θέση του να χτίσουν ένα σύγχρονο κτίριο. Δεν τους κατηγορώ. Εκείνα τα χρόνια πρόοδος και ανάπτυξη νοούταν το να γκρεμίζω το παλιό και να χτίζω καινούργιο («η γενιά της αντιπαροχής» βλέπετε). Έτσι χάθηκε ακόμη ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο, το Διοικητήριο (στη θέση του χτίστηκε το σημερινό Δημαρχείο).

Το εγχείρημα κατασκευής του πολύκεντρου ήταν φιλόδοξο. Μιλούσαν τότε για ένα σύγχρονο πολυώροφο εμπορικό κέντρο με μαγαζιά, κινηματογράφο, κλπ. Αλώστε, η θέση στην οποία βρίσκεται είναι θέση «φιλέτο», στην καρδιά της αγοράς της Πτολεμαΐδας.

Για να δούμε τι έγινε από τότε μέχρι τώρα.

α) δεν χτίστηκαν ποτέ άλλοι όροφοι

β) για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα μαγαζιά του πολύκεντρου παρέμειναν στα αζήτητα

γ) αποτελεί εστία μόλυνσης και στέκι περιθωριακών και μη τύπων, προκαλώντας σε όλους φόβο και μόνο η σκέψη να διαβείς νυχτερινές ώρες από το πίσω μέρος του κτιρίου (στοά)

δ) οι τοίχοι του φιλοξενούν δημιουργήματα που μόνο τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των νέων μας δεν εκφράζουν (λέωναι σε ένα καλαίσθητο γκράφιτι και όχι στην μουτζούρα που περιγράφει το παρατσούκλι κάποιου ανώριμου)

δ) συντελεί στην αισθητική υποβάθμιση της περιοχής

ε) από καμάρι της πόλης μετατράπηκε σε ντροπή

Ο φετινός χειμώνας (απ’όπου και οι φωτογραφίες που σας παραθέτω) βοήθησε στο να τεκμηριωθεί πλέον και η δομική του κατάσταση.

Το κτίριο πλέον είναι διάτρητο και το νερό κάνει βόλτες μέσα το μπετόν. Πως αλλιώς δικαιολογούνται οι παγωμένοι σταλακτίτες κάτω από σκεπασμένες επιφάνειες!!! Τα λιμνάζοντα νερά εντός της στόας είναι πολύ περισσότερα απ’ότι έξω από αυτήν.

Σε αρκετά σημεία είναι ορατός και ο οπλισμός του κτιρίου (σίδερα), γεννώντας έτσι ερωτήματα για την ταχύτητα οξείδωσής τους.

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να σου πέσει κάποιο κομμάτι σοβά στο κεφάλι (αυτό για να το παραλληλίσω με την ανακοίνωση της πολεοδομίας για τη πτώση σοβάδων από ιδιωτικά κτίρια)

Το κτίριο αργά και σταθερά χάνει την στατική του επάρκεια.

Για να είμαστε όμως και δίκαιοι πρέπει να πούμε ότι γίνονται προσπάθειες για την εξωτερική καθαριότητα του κτιρίου από τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου.

Με αφορμή αυτό το θέμα γεννιούνται κάποια ειδικά ερωτήματα…

1)      Ποιος είναι ο υπεύθυνος – υπόλογος διαχειριστής του κτιριακού συγκροτήματος; (λογικά πρέπει να είναι κάποιος αντιδήμαρχος, αν όχι .. τότε είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος);

2)      Πόσα μισθωτήρια καταστημάτων του πολύκεντρου βρίσκονται σε ισχύ και ποιο το ύψος του ενοικίου; Το πληρώνουν;

3)      Οι ιδιώτες που νοικιάζουν, πληρώνουν δαπάνες τηλεθέρμανσης, νερού, ηλεκτρικού ρεύματος ανάλογα με την κατανάλωσή τους;

4)      Έχει γίνει αυτοψία του κτιρίου από μηχανικούς του Δήμου (άποψη μπορεί να εκφράσει και ο ΣύλλογοςΔιπλωματούχων Μηχανικών Εορδαίας)

5)      Υπάρχει ή εκπονείται κάποια μελέτη συντήρησης του κτιρίου;

και κάποια γενικά ερωτήματα…

1)      Ποια είναι η στρατηγική του Δήμου για την εκμετάλλευση την ακίνητης περιουσίας του, τους δύσκολα οικονομικά καιρούς που διανύουμε;

2)      Ξέρει ο Δήμος ποια ακίνητα έχει στην ιδιοκτησία του;

3)      Πόσα από αυτά έχουν ξεκαθαρισμένους τίτλους ιδιοκτησίας και οικοδομική άδεια (κτίρια);

4)      Η χρήση πόσων ακινήτων του Δήμου έχει παραχωρηθεί σε συλλόγους (αφορά και τους τέως Δήμους Μουρικίου, Βερμίου, Αγ. Παρασκευής και Κ. Βλάστης);

–        συνεχίζουν να υπάρχουν αυτοί οι σύλλογοι;

–        δραστηριοποιούνται αυτοί οι σύλλογοι ή είναι σύλλογοι σφραγίδας;

–        έχει αξιολογηθεί ποτέ από το Δήμο, το έργο-δράση των συλλόγων που έχουν το προνόμιο χρήσης των δημοτικών ακίνητων;

–        υπάρχουν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για την παραχώρηση χρήσης και με ποιους όρους και διάρκεια;

–        υπάρχουν (με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου) κριτήρια για την αξιολόγηση ενός συλλόγου (πέρα από τους πόσους ψήφους μπορεί να φέρει στον εκάστοτε Δήμαρχο) όταν αυτός αιτείται στον Δήμο την παραχώρηση χρήσης δημοτικού ακινήτου;

5)      Πόσα είναι τα έσοδα του Δήμου από την εκμετάλλευση των ακινήτων του την τελευταία 5ετία;

6)      Τι ενοίκια πληρώνει ο Δήμος για να στεγάσει δικές του υπηρεσίες; (είμαι περίεργος να μάθω το ύψος του ενοικίου που πληρώνει ο Δήμος για τη στέγαση του ΚΕΠ στην οδό Νοσοκομείου και εάν το επαναδιαπραγματεύθηκε λόγω της κρίσης).

Και επειδή στην Ελλάδα που θέλω εγώ, δεν κάνουν μόνο κριτική αλλά και προτάσεις, παραθέτω τις δικές μου στα ειδικά ερωτήματα… (πολύκεντρο)

1)      Πρώτα απ’όλα να γίνει αυτοψία

2)      Να εκπονηθεί μελέτη συντήρησης του κτιρίου. Το έργο μπορεί να γίνει με αυτεπιστασία από δημότες μας, σύμφωνα με το τελευταίο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

3)      Για την μόνωση της οροφής να μη προτιμηθεί η λύση της σκεπής αλλά αυτή του «φυτεμένου δώματος», δηλαδή την κατασκευή ενός κήπου στην ταράτσα του κτιρίου. Στην έρευνα που έκανα πείσθηκα ότι η μόνωση, η στεγανοποίηση και η αποστράγγιση που παρέχει η τεχνική αυτή είναι καταπληκτικές (δεν διεκδικώ την πατρότητα της ιδέας, την άκουσα από συνδημότη μας, την έψαξα και σας την παραθέτω).

Τα οφέλη είναι πολλαπλά:

–        Εξασφαλίζεται η στεγανότητα της οροφής

–        Το κτίριο, δροσίζεται το καλοκαίρι και μένει ζεστό το χειμώνα

–        Συνάδει με τη φιλοπεριβαλλοντική δραστηριότητα της ΔΕΤΗΠ

–        Έχει πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης (για το κομμάτι της εργασία μπορεί να ζητηθεί η εθελοντική συνεισφορά τον μελών του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης)

–        Αποκτά η πόλη περισσότερο πράσινο και ειδικά στο κέντρο της που κυριαρχεί το τσιμέντο. Το πράσινο όπως είναι γνωστό λειτουργεί ρυθμιστικά στη θερμοκρασία της πόλης.

–        Να είναι επισκέψιμο για τα σχολεία και για εκπαιδευτικούς λόγους

–        Υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα, ειδικά για τέτοια έργα

4)      Να τοποθετηθεί αντιβανδαλιστικό σύστημα φωτισμού στους εξωτερικούς χώρους.

5)      Να τοποθετηθούν μεγάλες ζαρντινιέρες με πράσινο στα σημεία που υπάρχει επαρκής φωτισμός.

6)      Να εγκατασταθεί το ΚΕΠ του Δήμου γιατί είναι το κεντρικότερο σημείο της πόλης και θα εξυπηρετεί καλύτερα τους δημότες. Επιπλέον ο Δήμος θα γλιτώσει και το ενοίκιο.

7)      Να ορισθεί μία επιτροπή διαχείρισης (π.χ. η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής)

στα γενικά ερωτήματα…

1)      Πρέπει ο Δήμος να αρχίσει έμπρακτα την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του. Είναι νόμιμο ….. είναι και ηθικό! Με αυτόν τον τρόπο θα δείξει ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την δύσκολή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας.

2)      Η κάθε δημοτική αρχή να σταματήσει να κλαψουρίζει ότι της κόβουνε χρήματα αφού η ίδια δεν έχει τακτοποιήσει τα «εν οίκω της» (είσπραξη οικονομικών οφειλών προς αυτή, εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων, εξορθολογισμός δαπανών, διαχείριση ανθρώπινων πόρων, τέλος ρουσφετιού).

“Οι πόλεις καταστρέφονται, όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους τιποτένιους από τους σπουδαίους” (Αντισθένης 444-371 π.Χ.)

“ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ”

eordaia.org

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.