Αναβαθμίζεται το χιονοδρομικό στο Βίτσι



XIONODROMIKOvitsi_MaxΜετά από μια περίοδο παρακμής και ουσιαστικής εγκατάλειψης, το χιονοδρομικό κέντρο Βίτσιου μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, με την ένταξη του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2007-2013, το οποίο αποτελεί μέρος του Περιφερειακού Προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης και είναι συνολικού προϋπολογισμού 526,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η Κοινοτική συμμετοχή ανέρχεται στα… 421 εκατ. ευρώ.

Βασικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας, βασιζόμενη στο τρίπτυχο περιβάλλον, επιχειρηματικότητα και ανθρώπινο δυναμικό.

Στα πλαίσια της υλοποίησης του Π.Ε.Π. Μακεδονίας -Θράκης, δημοσιοποιήθηκε και είναι ανοικτή για την υποβολή προτάσεων, η πρόσκληση με θέμα: “Ανάπτυξη, βελτίωση και εκσυγχρονισμός των υποδομών τουρισμού”.

Τα προτεινόμενα έργα, σ’ αυτό τον τομέα, από την πλευρά του Δήμου Καστοριάς, είναι:

1. Η αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου Βιτσίου, με την δημιουργία χώρων στάθμευσης, κοντά στον υπό ανέγερση ξενώνα, που περιλαμβάνουν 170 θέσεις οχημάτων, δύο θέσεις λεωφορείων και τέσσερεις θέσεις για τα ΑΜΕΑ, συνολικού προϋπολογισμού 290.000 ευρώ.
2. Η προμήθεια ενός ερπυστριοφόρου μηχανήματος διάστρωσης χιονιού, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ.
3. Η προμήθεια ενός οχήματος αποχιονισμού πολλαπλών χρήσεων (με τα παρελκόμενα) προϋπολογισμού 370.000 ευρώ.
4. Η προμήθεια τριών μονάδων παραγωγής τεχνητού χιονιού αξίας 110.000 ευρώ.
5. Η αντικατάσταση αναβατήρα του χιονοδρομικού, με προϋπολογισμό 1.230.000 ευρώ.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι τα προτεινόμενα προς ένταξη έργα, θα αντιμετωπίσουν μια σειρά από χρόνια προβλήματα λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου, ενώ παράλληλα “θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του, με την αναβάθμιση της επιχειρησιακής του δυνατότητας, έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και πιο ανταγωνιστικό” τονίζει στην εισήγηση του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος.

Αλλά και στο θέμα των κρατικών υποδομών, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα. Μόλις πρόσφατα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, εισηγήθηκε στο πρώτο… αποκεντρωμένο περιφερειακό συμβούλιο, την ένταξη του δρόμου Νυμφαίο – Πολυκέρασος, που αποτέλεσε το “αντικείμενο του πόθου” όλων των νομαρχών της μεταπολιτευτικής περιόδου. Για κάποιους λόγους, το έργο δεν προχωρούσε, κρατώντας στην απομόνωση το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, που θα μπορούσε από μόνο του να εξελιχθεί σε πόλο έλξης πολλών φίλων των χειμερινών σπορ.

Στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει, εκτός από τους οδικούς άξονες και μια σειρά έργων, για την αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου στο Βίτσι.

εφημερίδα “ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ”
Επιμέλεια: Μπέτσκας

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.