Μέρα με την ημέρα χειροτερεύει και επιδεινώνεται δραματικά η κατάσταση στη Μαυροπηγή, αφού οι ρωγμές παρουσιάζονται σε ολοένα και περισσότερα κτίσματα του οικισμού. Οι κάτοικοι που πλέον έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα, τρέμουν με την ιδέα του τι μπορεί να συμβεί και ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες μετεγκατάστασης, να εξαιρεθούν από την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα και να παρθεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας η οποία να επικυρώνει την απόφαση των κατοίκων για μεταφορά του οικισμού στο παλαιό στρατόπεδο Πτολεμαΐδας.
Από τα τέλη Δεκεμβρίου, μάλιστα, όπου είχε συμβεί εκεί η επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, δεν έχει επαναληφθεί συζήτηση του θέματος, κάτι το οποίο οι κάτοικοι ζητούν να γίνει άμεσα, ώστε να προχωρήσουν και οι ανάλογες μελέτες.
Για την αγανάκτηση των κατοίκων που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται και τη γη να «τρώει» το βιός τους, μίλησε στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος της κοινότητας των κατοίκων της Μαυροπηγής κ. Αναστάσιος Εμμανουήλ, λέγοντας πως «ειδικότερα σε ό,τι αφορά το θέμα του «χαρατσιού», είχαμε ζητήσει επίσημα από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών και κοινοποιήσαμε το αίτημά μας στο ΥΠΕΚΑ, όπως και στους Βουλευτές του Νομού, αλλά και στους δήμους, οι οποίοι έχουν πάρει αποφάσεις με τις οποίες υποστηρίζουν το συγκεκριμένο αίτημά μας. Το αίτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη Μαυροπηγή, αλλά να δοθεί μια νόμιμη απαλλαγή σε όλους τους οικισμούς που βρίσκονται από απαλλοτρίωση (Μαυροπηγή αλλά και Ποντοκώμη)».
Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μεταβατικό στάδιο, στο οποίο αρκετοί κάτοικοι του χωριού, βλέποντας τα σπίτια τους καθημερινά να γκρεμίζονται και το ρήγμα στο χωριό να μεγαλώνει, αγοράζουν αλλού κατοικίες, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν χαράτσι και για την παλιά τους κατοικία αλλά και για την καινούρια. Υπάρχουν κάτοικοι που εγκαταλείπουν το χωριό, μετά από μια τρόπον τινά συμφωνία με τη ΔΕΗ, με το δεδομένο ότι τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατάλληλα από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή, στον πρώτο έλεγχο της Πολιτικής Προστασίας, ήταν γύρω στα 62 και έχουν προστεθεί περίπου 20 κτίσματα (σπίτια αλλά και αποθήκες). Βέβαια, οι κάτοικοι πολλών σπιτιών, τα είχαν εγκαταλείψει από μόνοι τους, πριν γίνει η συμφωνία με τη ΔΕΗ. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Η ΔΕΗ φοβούμενη μήπως πέσουν βροχή οι αγωγές για αποζημιώσεις από τις φθορές που έγιναν στις περιουσίες των κατοίκων, έκανε πρόταση να καταβάλει προκαταβολές με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις. Εντέχνως, δίνεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ να πληρώσει στους κατοίκους τα χρήματα που αυτή θέλει».
Εντωμεταξύ οι κάτοικοι αναμένουν την εκδίκαση για την τιμή της μονάδας απαλλοτρίωσης, η οποία αναμένεται να γίνει στις 26 Απριλίου (αν δεν υπάρξουν, βέβαια, αναβολές ή καθυστερήσεις). Ενώ το μείζον πρόβλημα, η μετεγκατάσταση του οικισμού, παραμένει ανοιχτή πληγή, απειλώντας καθημερινά τις οικογένειες που παραμένουν στο χωριό και βλέπουν, κυριολεκτικά, να ανοίγει, η γη κάτω από τα πόδια τους…
Πρωινός Λόγος