Ελλάς το μεγαλείο σου, αναφωνούν τα μέλη της οικογένειας ενός παραπληγικού άντρα από την Πτολεμαΐδα, ο οποίος υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό πριν έξι μήνες και είναι έκτοτε κατάκοιτος με τραχειοτομία, αλλά δεν μπορεί να πάρει αναπηρικό επίδομα επειδή δεν μπορεί να παραστεί στην αρμόδια επιτροπή που εδρεύει στην πόλη της Κοζάνης και θα κρίνει το ποσοστό αναπηρίας του.
Μέλος της οικογένειας πήγε να καταθέσει τα χαρτιά του για να κριθεί το ποσοστό της αναπηρίας του προκειμένου να πάρει την αναπηρική σύνταξη που δικαιούται, ωστόσο τους ζητήθηκε να παραστεί ο ίδιος ο ανάπηρος, ο οποίος όντας κατάκοιτος είναι αδύνατο να μετακινηθεί στην Κοζάνη.
Όπως μάλιστα κατήγγειλε μέλος της οικογένειάς του, τους επισήμαναν ότι σε περίπτωση που δεν μπορεί να παραστεί στην επιτροπής πιστοποίησης αναπηρίας ο ίδιος ο πάσχων τότε ίσως μπορέσει να τον επισκεφθεί κατ’ οίκον σε 5 μήνες περίπου κάποιο μέλος της επιτροπής για να κριθεί το ποσοστό της αναπηρίας του.
Όπως όμως τονίζει συγγενικό του πρόσωπο, πρόκειται για ένα άτομο που μετά το βαρύ εγκεφαλικό που υπέστη είναι καθηλωμένο στο κρεβάτι παρά τους 5 μήνες που πέρασε στο νοσοκομείο (και άλλες 45 μέρες στην εντατική) και έχει ακόμη τραχειοτομία ενώ τρέφεται μέσω γαστροστομίας. Η οικογένεια προσκόμισε μάλιστα στην αρμόδια επιτροπής και τις γνωματεύσεις πέντε γιατρών, κάποιοι εξ αυτών είναι μάλιστα νοσοκομειακοί γιατροί, όπως για παράδειγμα διευθύντριας μονάδας εντατικής θεραπείας, αλλά του κάκου. Δεν μπορεί να κριθεί άμεσα το ποσοστό αναπηρίας του εάν δεν παραστεί ο ίδιος στην επιτροπή.
Η οικογένειά του όμως έχει όμως περιέλθει σε οικονομική αδυναμία, καθώς το κόστος της φροντίδας του τετραπληγικού είναι ιδιαιτέρως υψηλό και δυσβάστακτο για τους δικούς του, την ώρα μάλιστα που περικόπτονται οι δαπάνες για αρκετά από τα αναλώσιμα που απαιτεί η καθημερινή φροντίδα του.
Για το θέμα ενημερώθηκε ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, ο πρόεδρος του οποίου Μιχάλης Μήγγος διευκρίνισε ότι παρά το γεγονός ότι από την 1η Σεπτεμβρίου καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας και έχει δημιουργηθεί κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας από τις επιτροπές του οποίου θα κρίνεται το ποσοστό αναπηρίας και οι παροχές (επιδόματα) που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία, η επιτροπή της περιφερειακής ενότητας που εδρεύει στην Κοζάνη δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα και απλά συλλέγει τα δικαιολογητικά των δικαιούχων.
Όπως ωστόσο μάς επισήμανε νομικός της περιοχής, μια που ο εν λόγω ανάπηρος δεν είναι καν σε θέση να εξουσιοδοτήσει κάποιο μέλος της οικογένειάς του για να κατατεθούν τα δικαιολογητικά στην αρμόδια επιτροπή, ίσως η οικογένεια πρέπει να καταφύγει στο δικαστήριο προκειμένου να οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης, κάποιος δηλαδή που θα τον εκπροσωπεί.