Ιάπωνες δημοσιογράφοι στην πόλη των μανιταριών στα Γρεβενά!



grevena_plateia9hobΜανιταρόσουπα, ποικιλία ψητών μανιταριών και τηγανητά μανιτάρια με κουρκούτι και σκορδαλιά γεύτηκαν, πριν από λίγες μέρες, Ιάπωνες δημοσιογράφοι, που με αφορμή ρεπορτάζ τους για την Ελλάδα βρέθηκαν και στα Γρεβενά.Εντυπωσιασμένοι από τις γεύσεις αλλά και το σύνολο των δραστηριοτήτων που έχει αναπτύξει η πόλη γύρω από τον κόσμο των μανιταριών, «πήραν» πλάνα και εικόνες από ταβέρνα που σερβίρει τα εν λόγω εδέσματα, από τα μαγαζιά που εμπορεύονται τα αντίστοιχα προϊόντα, τα μανιταρογλυπτά που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία, αλλά και το μουσείο που έχει δημιουργηθεί στη Λάβδα.

«Πρόκειται για συνεργείο του Fuji Channel, του μεγαλύτερου ιδιωτικού καναλιού στην Ιαπωνία, το οποίο βρέθηκε στην Ελλάδα για γυρίσματα. Όταν τα μέλη του ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στα Γρεβενά, γύρω από τα μανιτάρια, αποφάσισαν να επισκεφθούν την περιοχή» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής των μανιταριών και εκπαιδευτικός Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Με αυτή την ευκαιρία διοργανώθηκε «κυνήγι» μανιταριών, αλλά και τρούφας, με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκυλιών.

Οι Ιάπωνες εντυπωσιάστηκαν ακόμη από την φιλοξενία των Γρεβενιωτών και από τις γεύσεις που δοκίμασαν στη μανιταροταβέρνα της περιοχής. Εκεί, κινηματογράφησαν κάποιες συνταγές μαγειρικής και δοκίμασαν παραδοσιακά εδέσματα ενώ γεύτηκαν ακόμη και ελληνική μπύρα από μανιτάρια. «Η μπύρα αυτή σερβίρεται στο κατάστημά μας και ‘συνοδεύει’ όλα τα πιάτα με μανιτάρια που σερβίρουμε» τονίζει, από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας και μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καραγιάννης.

Η επίσκεψη του ιαπωνικού συνεργείου, άλλωστε, δεν αποτέλεσε πρωτοτυπία για την περιοχή, καθώς πριν από μερικούς μήνες «γυρίσματα» στα Γρεβενά σχετικά με τα μανιτάρια έκανε και βρετανικό κανάλι, που ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το κυνήγι της τρούφας.

«Είναι γεγονός ότι το μανιτάρι είναι πολύ σημαντικό για την πόλη, καθώς έχουν γίνει στο παρελθόν και άλλες επισκέψεις αποστολών από την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης» σημειώνει, εξάλλου, ο Χρήστος Ευαγγελόπουλος, επίσης μανιταρόφιλος και υπεύθυνος του περιοδικού «Fuit».

Δεν παραλείπει ακόμη να αναφερθεί και στις εμπορικές δυνατότητες που ανοίγονται για την περιοχή, λόγω της αναγνωρισιμότητας που αποκτά η πόλη διεθνώς.

Ενδεικτικά στοιχεία του διαρκώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τα μανιτάρια στην Ελλάδα αποτελούν η δημιουργία συλλόγων που ασχολούνται με αυτά σε όλη τη χώρα, η προωθούμενη σύσταση μυκητολογικής ένωσης Ελλάδος και η δημοσίευση νέων βιβλίων για το θέμα.

Ένα από αυτά είναι και το βιβλίο με συνταγές για μανιτάρια που έγραψε η εκπαιδευτικός Δήμητρα Βέργου και περιλαμβάνει αφενός οδηγίες για το πώς μαζεύουμε τα μανιτάρια από το δάσος και αφετέρου συνταγές που η ίδια συγκέντρωσε από φίλους, συγγενείς και κατοίκους της περιοχής.

«Βρέθηκα η ίδια στις μανιταρογιορτές που διοργανώνουμε και χρόνο με το χρόνο από τη θέση της μαγείρισσας ενδιαφέρθηκα για τη συγκέντρωση των συνταγών αυτών» αναφέρει η κ. Βέργου και προτείνει σε όλους να δοκιμάσουν πρωτότυπες γεύσεις όπως το σοκολατάκι με γλυκό μανιτάρι, το τουρσί με ζαρκαδίσια μανιτάρια και οι μανιταρόπιτες.

fuitplus.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.