Η έκθεση ζωγραφικής του παιδικού τμήματος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης λειτουργεί αυτό το διάστημα στο ισόγειο του Ιστορικού- Λαογραφικού και Φυσικής Ιστορίας Μουσείου Νομού Κοζάνης, ενώ την έκθεση πλαισιώνουν με έργα ζωγραφικής παιδιά από την Ιταλία. Ειδικότερα, η έκθεση περιλαμβάνει έργα του τμήματος ζωγραφικής του Συνδέσμου, στο οποίο συμμετέχουν 8 παιδιά, 2 ενήλικες, όπως επίσης και πέντε παιδιά από την Ιταλία και ένα από την Αμερική.
Η παρουσία έργων ζωγραφικής από παιδιά άλλων χωρών ήρθε έπειτα από συνεργασία του διδάσκοντος του τμήματος, Γιώργου Κόλλα, με τις χώρες εκείνες. Μάλιστα η συνεργασία του με την Ιταλία είναι έντονη, αφού το μισό χρόνο μένει και διδάσκει εκεί, ενώ στην Αμερική είχε παρουσιάσει στο παρελθόν μέρος της δουλειάς του.
«Τα παιδιά είναι παντού ίδια» λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «σε αυτή τη μικρή ηλικία τα παιδιά στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα. Είναι, ευτυχώς, έξω από το στρες που δημιουργεί η καθημερινότητα στους ενήλικες». Ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί στην ζωγραφική και τα εικαστικά γενικά, λέγοντας πως απαραίτητα στη διαπαιδαγώγηση των ανηλίκων: «Στην αρχαία Ελλάδα η εικαστική παιδεία είχε πολύ σημαντική θέση και είναι λυπηρό στην μοντέρνα εποχή να μην είναι μέρος της σημερινής παιδείας. Το παιδί είναι απαραίτητο να διαμορφώνει, να καλλιεργεί την αισθητική του αντίληψη, που είναι υπαρκτή σε όλους. Σε κάποια παιδιά, απλά, η αισθητική αντίληψη είναι ανεπτυγμένη σε μεγαλύτερο βαθμό».
Το πρόγραμμα των μαθημάτων στο Σύνδεσμο Γραμμάτων ξεκίνησε τον Οκτώβριο και στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν ένα εύκολο πρόγραμμα, μέσα από το οποίο τα παιδιά έμαθαν τα βασικά στοιχεία πάνω στη ζωγραφική, ώστε να υπάρχει η συνέχεια στο μέλλον. Τα παιδιά έμαθαν από το χρώμα, το σχήμα, τον σχηματισμό του προσώπου μέσα από την προσωπογραφία, την οποία ο ίδιος θεωρεί πολύ βασικό πράγμα στη ζωγραφική. «Δεν πρέπει να κάνουμε ακαδημαϊσμό με τα παιδιά, αλλά και με τους ενήλικες. Δεν είναι απαραίτητο να σεβόμαστε απόλυτα τους ανατομικούς κανόνες» σημειώνει.
Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφιές από όλα τα στάδια των παιδιών, από τις πρώτες κιόλας ημέρες που έπιασαν πινέλα και μπογιές στα χέρια τους (στις αρχές Οκτωβρίου), μέχρι και το κλείσιμο των μαθημάτων, ώστε να αποτυπώνεται η πρόοδος τους. Υπάρχουν τόσο ατομικές όσο και ομαδικές εργασίες. «Τα παιδιά ηλικίας από 6 -14 ετών, έκαναν εντυπωσιακά βήματα προόδου και αυτό φαίνεται. Έχουν πολύ αγάπη για τη φωτογραφία, έχουν μια καλλιτεχνική πειθαρχεία, σε αυτό το επίπεδο» σημειώνει ο κ. Κόλλα. Λόγω της ζήτησης και της θέλησης που υπάρχει από τα ίδια τα παιδιά, το τμήμα εικαστικών του Συνδέσμου θα λειτουργεί και του χρόνου.
Ζωγραφική σε τρεις διαστάσεις…
Εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα ζωγραφικής σε τρεις διαστάσεις, σε «άψυχα» αντικείμενα όπως είναι οι πέτρες,. Μετά την επιμέλεια των παιδιών, με τα κατάλληλα χρώματα και σχέδια, οι πέτρες παίρνουν πνοή, ζωντανεύουν και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλα, οι προσδοκίες του ζωγράφου, αρχικά, ήταν η ενασχόληση των παιδιών με την πλαστική τέχνη, ωστόσο κάτι τέτοιο λόγω χρόνου δεν κατέστη δυνατό να γίνει. Ένα πρώτο βήμα ενασχόλησης με αντικείμενα τριών διαστάσεων, ήταν η ζωγραφική σε πέτρες, που φαινομενικά είναι άψυχα αντικείμενα που γεννά η φύση, όμως στα χέρια των παιδιών αλλάζουν τελείως μορφή… Γίνονται πουλιά, ζώα, αυτοκίνητα και ότι μπορεί να βάλει ο νους σας…
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου, κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Πρωινός Λόγος