Μία έκθεση 2.000 σελίδων προσπαθεί να φέρει στο φως την κρυμμένη αξία της φύσης.
Ομάδα Βρετανών ερευνητών προσπάθησε να υπολογίσει την αξία των αγαθών που προσφέρει η φύση, εκτιμώντας τα οφέλη τους για την οικονομία και την κοινωνία.
Οι συντάκτες αυτής της “αποτίμησης του βρετανικού εθνικού οικοσυστήματος” ξεκίνησαν από το δεδομένο ότι αυτό που μετρά σήμερα είναι η εμπορική αξία των αγαθών, για παράδειγμα του ξύλου ή των σοδειών.
“Χονδρικά, το 30% των πόρων που μας προσφέρει το οικοσύστημα έχουν ήδη μειωθεί ή βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία”, υπογράμμισε ο καθηγητής Μπομπ Ουάτσον, συνδιευθυντής του προγράμματος που συνέταξε την έκθεση.
Πολλές χώρες έχουν ήδη προσπαθήσει να υπολογίσουν την οικονομική αξία κάποιων φυσικών αγαθών, όπως τα δάση, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μία έρευνα τέτοιου εύρους, επεσημαίνει η η βρετανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Κάρολαϊν Σπέλμαν διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα την λάβει υπόψη της για τις μελλοντικές της επιλογές.
“Μέχρι στιγμής θεωρούσαμε δεδομένα όσα μας δίνει η φύση χωρίς να κατανοούμε ότι οι υπηρεσίες που μας προσφέρει έχουν μία τιμή και ότι αν τα καταστρέψουμε θα μας κοστίσει ακριβά”, δήλωσε στο BBC η βρετανίδα υπουργός.
Πόσο κοστίζει τελικά η φύση;
Η αξία των μελισσών και των άλλων εντόμων που βοηθούν στη γονιμοποίηση των φυτών εκτιμάται στις 430 εκατομμύρια λίρες (487 εκατομμύρια ευρώ) για τη βρετανική γεωργία.
Επίσης οι υδροβιότοποι προσφέρουν 1,5 δισεκατομμύρια λίρες (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ) στη βρετανική γεωργία χάρη στην επίδρασή τους στην ποιότητα το νερού.
Το να έχει κάποιος μία κατοικία που έχει θέα στο πράσινο εκτιμάται στις 300 λίρες το χρόνο ανά άτομο (340 ευρώ) όσον αφορά τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.
newsit