Την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αλλά και συγκεκριμένα για τα τμήματα της Κοζάνης εξέφρασε τη Δευτέρα το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης. Η δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων, που ανακοίνωσε πριν από 2 εβδομάδες το Υπουργείο Παιδείας, προκαλεί πολλά ερωτηματικά για το μέλλον του ιδρύματος ενώ ανησυχία υπάρχει και για την πιθανότητα της μετακίνησης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, της ναυαρχίδας όπως την χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Γ. Χαραλαμπίδης, από την Κοζάνη στην Καστοριά.
Οσον αφορά τη μείωση των εισακτέων στο ΤΕΙ ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας στην τοποθέτηση του επισήμανε πως «η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων επιφύλασσε για το ΤΕΙ μια μεταχείριση ιδιαίτερα δυσμενής» και τόνισε πως επιλογή του Δήμου ήταν και είναι να βρίσκεται πάντα δίπλα στο ΤΕΙ και πάντα να αγωνίζεται για την ανάπτυξη του.
«Η ανάπτυξη του ΤΕΙ, το ισχυρό και αναβαθμισμένο ίδρυμα είναι όρος για την ανάπτυξη της Κοζάνης αλλά και της περιοχής. Δεν κατανοούμε την επιλογή του Υπουργείου να μειώσει δραματικά τον αριθμό των εισακτέων και θα αγωνιστούμε να ανατραπεί αυτή η απόφαση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας.
Από την πλευρά της επικεφαλής της αντιπολίτευσης κα Α. Νανοπούλου ανέφερε πως η μείωση του αριθμού εισακτέων στο ΤΕΙ έρχεται ως «χαριστική βολή» στην περιοχή μετά τις εξελίξεις σε ΔΕΗ, ΑΕΙ, ανεργία κ.α. «Είναι ένα θέμα που πρέπει να αναχθεί σε αιτία πολέμου, αν δεν αλλάξει η σχετική απόφαση» σημείωσε, αιτιολογώντας λέγοντας πως «στην περιοχή μας δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι και μορφές ανάπτυξης αυτή την ώρα και η επένδυση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στον πολιτισμό είναι μονόδρομος. Ο Δήμος πρέπει να μπει μπροστά σε αγώνα διεκδίκησης ώστε πραγματικά το Υπουργείο Παιδείας να ενισχύσει τα περιφερειακά ΤΕΙ και όχι να τα αποδυναμώνει καθημερινά. Δεν μπορούμε να μένουμε σε απλά ψηφίσματα, αλλά θα πρέπει ο λαός της Κοζάνης να κατέβει σε μια δυναμική διεκδίκηση με τη συμπαράταξη όλων των φορέων»
Για συνολικό πρόβλημα της παιδείας στη χώρα μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γ. Μητσιάκος ο οποίος ανέφερε πως «το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ΤΕΙ της Κοζάνης. Η κυβέρνηση θέλει να κάνει και στο χώρο της τριτοβάθμιας ότι έκανε πριν από λίγο καιρό και με τα σχολεία. Εμείς ως παράταξη και κόμμα δηλώνουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ποια τμήματα θα κλείσουν αλλά τι εκπαίδευση έχουμε. Εμείς θεωρούμε πως κανένας φοιτητής δεν πρέπει να αφήσει τη σχολή του, κανένας εργαζόμενος στο χώρο του ΤΕΙ να μην απολυθεί και να υπάρχει αγώνας στο σύνολο της εκπαίδευσης και όχι αποπροσανατολιστικά σε τοπικό επίπεδο, γιατί δεν θεωρούμε τους φοιτητές πελάτες».
Για «φούσκα που ξεφούσκωσε και τώρα δημιουργεί τριγμούς» μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» Λ. Ιωαννίδης. « Στη συνεδρίαση αναδεικνύονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων που χειρίστηκαν το θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με πολύ ερασιτεχνικό τρόπο αλλά και των τοπικών κοινωνιών που στη λογική κάντε ένα τμήμα και στη δική μου πόλη, προωθήσαμε μια νέα φούσκα όπως τόσες άλλες στην ελληνική κοινωνία και δυστυχώς τώρα που ξεφούσκωσε δημιουργούνται τριγμοί. Υπάρχουν ευθύνες που θα πρέπει να αναληφθούν αλλά και να δούμε τι μέλλει γενέσθαι. Πρέπει να βάλουμε ποιοτικά και όχι ποσοτικά κριτήρια, να μη μετράμε μόνο σπουδαστές που θα έρθουν στην πόλη μας για να τους εκμεταλλευθούμε οικονομικά αλλά να επιδιώξουμε ένα ποιοτικά καλύτερο ΤΕΙ. Το ΤΕΙ είναι από γερό σκαρί και πρέπει να το στηρίξουμε τεκμηριωμένα».
Παρών στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης ήταν και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας Γ. Χαραλαμπίδης. Ο κ. Χαραλαμπίδης εντόπισε το πρόβλημα από την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στη άνιση μεταχείριση μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών ιδρυμάτων. « Ο αριθμός των εισακτέων από μόνος του δεν αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί οι θέσεις που παίρναμε τόσο χρόνια από το Υπουργείο, ήταν ένα νούμερο πλασματικό γιατί δεν ερχόταν ποτέ τόσοι φοιτητές . Ιδιαίτερα με τη βάση του 10 οι θέσεις που καλύφθηκαν ήταν περίπου στο 30%. ¼ταν καταργήθηκε η βάση του 10 πήραμε διπλάσιους φοιτητές με αποτέλεσμα να πέσει η βάση εισαγωγής και να κατασυκοφαντηθούμε. Εμείς πιστεύουμε πως ο αριθμός των εισακτέων πρέπει να ισορροπήσει στους 2500-3000 φοιτητές ώστε να υπάρξει μια ποιοτική εκπαίδευση. Διαφαίνεται όμως μια αρνητική επίπτωση στα ΤΕΙ της περιφέρειας, μια βούληση του Υπουργείο να μειώσει τους εισακτέους έως τον αφανισμό κάποιων τμημάτων, με πιθανή αντικατάσταση τους από τα λεγόμενα περιφερειακά κολλέγια. Εμείς αντιστεκόμαστε και καταδικάζουμε μια τέτοια προοπτική».
Ερωτηματικά πάντως δημιουργούνται για το μέλλον της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας της Κοζάνης, που πήρε μόλις το 1/3 των περσινών της θέσεων σε σχέση και με τη φημολογία , που πάρχει εδώ και αρκετό καιρό, για μετακίνηση της στην Καστοριά. Οπως τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης «είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί τα τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Λογιστική και Διοίκηση Επιχειρήσεων πήραν τόσο χαμηλό αριθμό εισακτέων (από 100) παρά το γεγονός πως αποτελούν τη ναυαρχίδα του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονία. Είναι αδικαιολόγητη για μένα αυτή η συρρίκνωση γιατί οι δείκτες, που χρησιμοποιεί το Υπουργείο δεν το δικαιολογούν αυτό ενώ είναι επίσης αναιτιολόγητη η αντίστοιχη αύξηση στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Καστοριάς» ενώ κατέληξε λέγοντας πως « δεν μπορώ να δω κάποια άλλη αιτία πλην κάποιας σκοπιμότητας που επιφέρει μια ετεροβαρή ανάπτυξη των τριών αυτών τμημάτων της χωρίς να έχουμε πάρει εμείς οποιαδήποτε απόφαση για μετακίνηση τμημάτων προς την Καστοριά».
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Κοζάνης αναφέροντας πως « το σενάριο για μετακίνηση τμημάτων στην Καστοριά, μου το έθεσαν και μένα πριν από έξι μήνες κάποιοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ. Διαφαίνεται και από τους αριθμούς των εισακτέων, που φαίνεται να ευνοείται η Σχολή της Καστοριάς. Εγώ αυτό το θέμα το συζήτησα την επομένη της ανακοίνωσης του αριθμού των εισακτέων με τον Υφυπουργό Παιδείας τον κ. Πανάρετο και πήρα την απάντηση πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εγώ την Τετάρτη, που θα συναντήσω την κα Διαμαντοπούλου στην Αθήνα θα το ξαναθέσω για να πάρω επαρκέστερες απαντήσεις, γιατί η διάταξη των αριθμών με φοβίζει και μένα και εν πάση περιπτώσει αν θέλουν να κάνουν κάποια είδους αλλαγή στο ΤΕΙ ας μας το πουν καθαρά και όχι πονηρά και σιγά».
Ο Χρόνος