Πασχαλινές απολαύσεις χωρίς περριτά κιλά. Άρθρο της διαιτολόγου Βασ. Γκέσου



tsoureki09809Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία τις άγιες μέρες του Πάσχα. Λίγο το θρησκευτικό κλίμα, λίγο οι λιχουδιές που κάνουν τις κουζίνες, αλλά και τις αυλές να μοσχομυρίζουν το Πάσχα αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλής εποχές του χρόνου. Δυστυχώς, όμως, μαζί με το πέρας των Άγιων ημερών φεύγει και η καλή φόρμα, καθώς παρασυρόμενοι από τις λιχουδιές των ημερών, αποθηκεύουμε κάποια περριτά κιλά. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να αποφύγουμε την αύξηση του βάρους μας;

Συμβουλές για να διατηρήσουμε το βάρος μας το Πάσχα:
•    Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι το τραπέζι μετά την Ανάσταση. Φροντίστε το μεσημέρι του Σαββάτου να καταναλώσετε κάτι ελαφρύ όπως χορτόσουπα ή μια μεγάλη σαλάτα. Μην πέφτετε με τα μούτρα στο φαγητό, ιδιαίτερα όσοι νηστεύατε, για να αποφύγετε τις γαστρεντερικές διαταραχές. Καταναλώστε με μέτρο.
•    Μην πάτε στο πασχαλινό τραπέζι νηστικοί. Καταναλώστε πρωινό όπως γάλα χαμηλών λιπαρών με δημητριακά πρωινού ή 1 φέτα τσουρέκι.
•    Το κύριο χαρακτηριστικό του γεύματος στο πασχαλινό τραπέζι είναι ο οβελίας. Ο οβελίας είναι ένα κρέας ιδιαίτερο λιπαρό πλούσιο σε κορεσμένα (κακά) λιπαρά. Έτσι αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τον καταναλώσουμε με μέτρο. Αποφύγετε την πέτσα, καθώς είναι καθαρό λίπος. Πέρα από το αρνί φροντίστε τα έχετε και άλλα είδη κρέατος, με μικρότερη περιεκτικότητα λιπαρών, όπως κοντοσούβλι από άλιπο χοιρινό κρέας, μπριζόλες, κοτόπουλο κ.τ.λ..
•    Γεμίστε το πασχαλινό τραπέζι με διάφορες σαλάτες λαχανικών εποχής. Μετρήστε το ελαιόλαδο που θα βάλετε σε κάθε μία από αυτές και φροντίστε να ανέρχεται στη 1 κουταλιά της σούπας. Ρίξτε μυρωδικά, ξύδι, λεμόνι απεριόριστα, για να πάρουν άρωμα και γεύση.
•    Φτιάξτε μόνοι σας τις αλοιφές που θα σερβίρετε. Για παράδειγμα η τυροκαυτερή ή η ρώσικη είναι δύο πανεύκολες σαλάτες, τις οποίες μπορεί να φτιάξετε με τυρί και μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών αντίστοιχα, να είναι γευστικότατες και υγιεινές. Σε καμία περίπτωση μην σερβίρετε με έξτρα ελαιόλαδο στο πιάτο. Για να δώσετε χρώμα χρησιμοποιήστε μπαχαρικά π.χ. μπούκοβο στη τυροκαυτερή και κάρυ στη ρώσικη.
•    Αποφύγετε πλήρως τα τηγανητά. Ήδη έχετε ιδιαίτερα επιβαρυμένη διατροφή. Μην τηγανίσετε πατάτες. Φτιάξτε πατάτες φούρνου ή πατάτες μέσα στα κάρβουνα σε αλουμινόχαρτο.
•    Δείξτε προσοχή με τα αυγά και ιδιαίτερα τους κρόκους. Καταναλώστε μέχρι 1 κρόκο την ημέρα. Αποφύγετε να καταναλώσετε αυγά τα οποία έχουν ποτίσει από τη μπογιά.
•    Αποφύγετε τα αναψυκτικά με ανθρακικό. Για τους ενήλικες σερβίρεται αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, ενώ για τα παιδιά φτιάξτε φρέσκους χυμούς φρούτων εποχής στο μπλέντερ.
•    Με μέτρο η κατανάλωση αλκοόλ. Πέρα από το κομμάτι της υγείας σκεφτείτε ότι αυτές τις μέρες η συχνότητα των οδικών δυστυχημάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
•    Και τώρα ήρθε η ώρα του γλυκού. Καταναλώστε αλλά με προσοχή. Μια μέτρια μερίδα είναι αρκετή. Δεν είναι ανάγκη να φάμε και γλυκό του κουταλιού και πάστα και τσουρέκι και παγωτό.
•    Για το τέλος μία μικρή επισήμανση. Τα τσουρέκια τα φτιάχνουμε ως παραδοσιακό έδεσμα. Φτιάξτε όσα χρειάζεστε. Όχι 10 ταψιά τα οποία πρέπει να καταναλώσουμε γιατί θα πάνε χαμένα. Γιατί αν τελικά τα καταναλώσουμε όλα, θα πάνε τα ρούχα μας χαμένα, που δεν θα μας χωράνε…

Μην ξεχνάτε!!!! Παν μέτρο άριστον!!! Και καλό Πάσχα!!!!

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.