Η Σαρακοστή ξεκινάει και πολλοί από εμάς αποφασίζουν να ακολουθήσουν τη νηστεία που η Θρησκεία μας επιβάλλει. Άλλοι για θρησκευτικούς, άλλοι για διαφόρους λόγους. Για όποιον λόγο και αν προχωρήσουμε σε αυτή την απόφαση ένα είναι σημαντικό. Να εφαρμόσουμε τις επιταγές της νηστείας, αλλά παράλληλα να εξασφαλίσουμε ισορροπημένη διατροφή για την υγεία μας. Ας δούμε λοιπόν πως θα εκμεταλλευτούμε τα οφέλη της Θρησκευτικής αυτής παράδοσης για να εξασφαλίσουμε υγεία, αλλά και ισορροπημένο βάρος.
Σημεία προσοχής κατά τη νηστεία
Στη νηστεία, η προσοχή μας πρέπει να στραφεί σε δύο άξονες. Αρχικά, πρέπει περιορίζοντας αρκετά τρόφιμα να επιτύχουμε μια σωστή διατροφή και τέλος πρέπει με την αλλαγή του συνηθισμένου διαιτολογίου που ακολουθούμε να μην πάρουμε βάρος. Ας δούμε λοιπόν, βάση των περιορισμών της περιόδου της νηστείας τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στη διατροφή μας και ποια τρόφιμα πρέπει να καλύψουμε με τι ώστε να επιτύχουμε μια ισορροπημένη διατροφή.
Αλλαγή 1η: Αποκλεισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την κύρια πηγή πρόσληψης ασβεστίου για τον οργανισμό. Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά καθώς εμπλέκεται σε διάφορες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού (ανάπτυξη σκελετικού συστήματος, καρδιαγγειακή λειτουργία κ.ά.). και παίζει κυρίαρχο ρόλο σε πολλά στάδια της ζωής του ατόμου όπως την παιδική και εφηβική ηλικία, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό αλλά και τη τρίτη ηλικία. Για να καλύψουμε τις απαιτήσεις του οργανισμού μας πρέπει να εισάγουμε στη διατροφή μας, σε μεγαλύτερες ποσότητες φυτικές πηγές ασβεστίου οι οποίες είναι οι εξής: σόγια (τυρί από σόγια ή τόφου η καλύτερη φυτική πηγή), πράσινα φυλλώδη λαχανικά (κινέζικο λάχανο, μπρόκολο, σπανάκι κ.τ.λ.), ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι και ταχίνι), εμπλουτισμένα τρόφιμα (χυμός πλούσιος σε ασβέστιο)
Αλλαγή 2η: Αποκλεισμός κρεάτων και ψαριών.
Η κύρια παροχή των δύο παραπάνω για τον οργανισμό μας είναι η πρωτεΐνη. Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης αποτελούν πολλά τρόφιμα φυτικής βάσης. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι το όσπρια, τα δημητριακά (ρύζι, μακαρόνια, ψωμί), τα αμυλούχα λαχανικά (αρακάς, φασολάκια, πατάτες καλαμπόκι), διάφορα λαχανικά (μανιτάρια κ.τ.λ.) και προϊόντα σόγιας. Χρησιμοποιήστε τα παραπάνω και κυρίως τα όσπρια ως συστατικό σε οποιοδήποτε γεύμα σας όπως μέσα σε σαλάτες, μακαρονάδες, ριζότο, ομελέτες, σάντουιτς, αλοιφές κ.τ.λ.. Τέλος καταναλώστε 1-2 φορές την εβδομάδα θαλασσινά τα οποία επιτρέπονται στη περίοδο της νηστείας.
Αλλαγή 3η: Κάντε τα λαχανικά βάση της καθημερινής σας διατροφής.
Σχεδιάστε έτσι το καθημερινό σας διαιτολόγιο, ώστε για 4 τουλάχιστον φορές την εβδομάδα το κύριο σας γεύμα να αποτελείτε από λαχανικά. Τα λαχανικά είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και παράλληλα φτωχά σε θερμίδες. Έτσι θα σας χορτάσουν χωρίς να σας δώσουν πολλές θερμίδες σε αντίθεση με τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα παρεμφερή προϊόντα τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες και δεν σας χορταίνουν εύκολα.
Μπορώ να συνδυάσω τη νηστεία με την απώλεια βάρους;
Η νηστεία είναι μία από τις καλύτερες περιόδους του έτους ώστε να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα διατροφής, ή να συνεχίσω έναν επιτυχημένο ρυθμό απώλειας, αρκεί πάντα να έχω τη σωστή καθοδήγηση για τις επιλογές που πρέπει να κάνω στο καθημερινό μου διαιτολόγιο. Ένα άτομο που προχωρά σε μια φάση αυτοσυγκράτησης μπορεί εύκολα να προσαρμόσει τη διατροφή του σε ένα πρόγραμμα απώλειας και να αποτρέψει παράλληλα την αύξηση βάρους, που στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύει το τέλος της περιόδου της νηστείας.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com