Για διπλή τραγωδία στην Ελλάδα κάνει λόγο ο Economist, σε άρθρο του με τίτλο “Το ασταμάτητο ρεύμα” με κυρίαρχο θέμα τη παράνομη μετανάστευση που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το άρθρο, στη χώρα μας κινδυνεύουν δύο μεγάλα ευρωπαϊκά εγχειρήματα. Το ευρώ, αλλά και η συνθήκη του Σένγκεν, λόγω της αδυναμίας της Ελλάδας να ανακόψει την λαθρομετανάστευση.
Όπως αναφέρει ο Economist, πλέον υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, αλλά και λόγω της αποδεδειγμένα ελλιπούς φύλαξης των ελληνικών συνόρων.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στη συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στους μετανάστες.
“Αν και η Ελλάδα είναι μια χώρα μεταναστών, ωστόσο υπάρχουν Έλληνες ξενοφοβικοί που ξυλοκοπούν τους μετανάστες”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Από το άρθρο δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και η πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις συνθήκες στα ελληνικά κέντρα κράτησης μεταναστών, μετά από προσφυγή Αφγανού πρόσφυγα.
“Για όλα αυτά ευθύνεται η Ελλάδα αλλά και ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών που αναζητούν είσοδο στην Ευρώπη μέσω της χώρας παρά την πρόβλεψη της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ ότι οι περιπτώσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται στη χώρα εισόδου στην Ευρώπη”.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για χαλαρούς ελέγχους στα σύνορα και μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
Υπογραμμίζει πως ένα αποτελεσματικό σύστημα χορήγησης ασύλου πρέπει να είναι μέρος μιας πιο συνετής πολιτικής για τη μετανάστευση.
Άλλο οι πρόσφυγες και άλλο οι οικονομικοί μετανάστες τονίζει αναφέροντας ότι όσο υπάρχει πόλεμος και καταπίεση, πρέπει να υπάρχει καταφύγιο, σημειώνει ο Economist.
Σε αυτό το σημείο κάνει αναφορά και στον Γιώργο Παπανδρέου, αναφέροντας ότι ο ίδιος θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό περισσότερο από άλλους, καθώς την περίοδο των συνταγματαρχών η οικογένειά του βρήκε άσυλο στη Σουηδία.
Επίσης, χαρακτηρίζεται αναγκαίος ένας συμβιβασμός ώστε να παγώσει η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ περί επιστροφής αιτούντων άσυλο στη χώρα εισόδου στην Ευρώπη, που επιθυμούν οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου. Τονίζεται όμως ότι η χώρα θα πρέπει να δεχθεί την αναστολή της συνθήκης του Σένγκεν
“Αν η Ελλάδα θέλει να αναστείλει το Δουβλίνο ΙΙ, θα πρέπει να δεχθεί μια προσωρινή αναστολή της συνθήκης του Σένγκεν και την επιστροφή των συνοριακών ελέγχων”.
Το άρθρο αναφέρεται και στον ρόλο της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να αλλάξει μεταναστευτική πολιτική, καθώς από το 1951 δίνει άσυλο μόνο σε Ευρωπαίους πολίτες.
news247.gr