Χρήσιμος Οδηγός Διαχείρισης Αιγοπροβάτων – Του κτηνιάτρου Νικ. Καραλίγκα από την Κοζάνη



yuyyuuydrdtyter5ytyretyrtyrw5t

Ένας χρήσιμος Οδηγός Διαχείρισης Αιγοπροβάτων δημιουργήθηκε από τον κτηνίατρο Νικόλαο Καραλίγκα στην Κοζάνη.

Εμβόλια

1) Εντεροταξιναιμία (στρουμπάρα)

Δύο φορές το χρόνο, ανά εξάμηνο, η μία εκ των οποίων απαραίτητα ένα μήνα πριν τον τοκετό. Τότε συνίστάται να γίνεται στη μάνα Σελήνιο (5ml, ενδομυϊκά – στο ψαχνό), καθώς επίσης και χρήση 10ml Growvite (πολυβιταμινούχο) από το στόμα.

Με το σχήμα αυτό, 3 με 4 εβδομάδες πριν τον αναμενόμενο τοκετό:

α)στρουμπάρα (εντεροτοξιναιμία),
β)σελήνιο και βιταμίνη Ε στην μάνα,
γ)πολυβιταμινούχο (growvite ή energy plus),
δ)πολυβιταμινούχο στο νερό, πόσιμο, κάθε μέρα (ενισχυτικό),

Έχουμε τις καλύτερες γέννες και το περισσότερο γάλα στη γαλακτοπαραγωγή, δηλαδή επιτυγχάνουμε και υγεία των ζώων και τις μέγιστες αποδόσεις.

Το σελήνιο στο φιαλίδιο που περιέχεται έχει βιταμίνη Ε, η οποία είναι η βιταμίνη του γεννητικού συστήματος και βοηθάει πολύ στην αναπαραγωγή και στις γέννες, με συνέπεια να έχουμε πολύ λιγότερες δυστοκίες και γεννάνε πιο εύκολα τα ζώα.

Όπως επίσης και στο μαστό με αποτέλεσμα ανθεκτικότητα στις μαστίτιδες και περισσότερο γάλα, όπως επίσης και ποιοτικά καλύτερο (λιπαρά, κτλ.)

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Κτηνιατρείο του κ. Καραλίγκα – Κλικ εδώ

2) Λοιμώδης αγαλαξία (παρμάρα)

Από ηλικία 3 μηνών ξεκινάμε να εμβολιάζουμε, το εμβόλιο για παρμάρα. Μια φοράτο χρόνο, δύο μήνες πριν τη γέννα ή ένα μήνα πριν την έναρξη αρμέγματος ή όποτε κρίνουμε ότι απαιτείται. Στα ζώα που εμβολιάζονται πρώτη φορά στη ζωή τους, αναμνηστικός εμβολιασμός 10 – 15 μέρες μετά. Ο εμβολιασμός για παρμάρα συνιστάται παντού, ακόμη και σε “κλειστές” εκτροφές που δεν βγαίνουν καθόλου έξω τα ζώα, διότι μέχρι και ο παραγωγός μπορεί να εισάγει στην εκτροφή μικρόβιο.

Energy Plus

Το Energy Plus είνα σαν το Growivte Plus, αλλά λίγο πιο δυνατό και περιέχει μελάσσα ως πηγή ενέργειας. Είναι και αυτό πολυβιταμινούχο, ανοσοενισχυτικό, δυναμωτικό και:

1) αυξάνει τις αποδόσεις των αιγοπροβάτων,
2) παρέχει πρόσθετη ενέργεια με την μελάσσα που έχει,
3) εξασφαλίζει την καλή τους φυσική κατάσταση και υγεία,
4) αυξάνει την γονιμότητα,
5) αυξάνει την γαλακτοπαραγωγή.

Προτείνεται να χορηγείται:
1) ένα μήνα πριν τον τοκετό,
2) σε περιόδους stress, όπως αλλαγές διατροφής από χλωρό σε καρπό και το αντίστροφο, όταν από κλεισμένα μέσα βγούν έξω για βοσκή,
3) στον απογαλακτισμό,
4) για αύξηση γαλακτοπαραγωγής,
5) για πρόληψη και ατομική θεραπεία τοξαιμίας εγκυμοσύνης,
6) αύξηση γονιμότητας, 20 με 30 μέρες πριν τις οχείες (μάρκαλος – μαρκάλα)
7) σε ασθενή ζώα, καταπονημένα και αδύναμα για την ενίσχυση τους και την καλύτερη και ταχύτερη ανάρρωση τους, όπως και για την αύξηση των αποδόσεων (γαλακτοπαραγωγή – κρέας) μετά από αρρώστιες.

srtyvwrftywrthywrthywrt

Πολυβιταμινούχο Πόσιμο (στο νερό)

Πολυβιταμινούχο που περιέχει βιταμίνες ,αμινοξέα κ ιχνοστοιχεία στο νερό που πίνουν κάθε μέρα.Μπορούμε να το χορηγούμε συνέχεια(σαν ισορροπιστης και πιο δυνατο ειναι) αλλα ιδιαίτερα βοηθάει κ ενισχύει πάρα πολύ τα ζώα.

1) 30 με 40 μέρες πριν το ζευγάρωμα(μάρκαλος ή μαρκάλα),ανεβάζει τη γενετήσια ορμή τους (libido), δυναμώνει το σπέρμα γενικά τα ενισχύει πολύ
2) 30 με 40 μέρες πριν τη γέννα ,κάθε μέρα κ μέχρι να τελειώσουν οι γέννες, βοηθάει στην πρόληψη της τοξαιμίας εγκυμοσύνης, κ στο να μην έχουμε προβλήματα στις γέννες από έλλειψη βιταμινών ,αμινοξέων και ιχνοστοιχείων, όπως επίσης ενισχύει κ τα αμνοερίφια(αρνιά-κατσίκια)που θα γεννηθούν
3) κατά τη γαλακτοπαραγωγή ,τη βοηθάει πολύ κ ποσοτικά(πολύ γάλα) και ποιοτικά(λιπαρά κτλ).

Πρόγραμμα διαχείρισης μονάδας εκτροφής αιγοπροβάτων

1) 30 με 40 μέρες πριν τις οχείες(ζευγαρώματα ή μάρκαλος ή μαρκάλα)
α)δίνουμε από το στόμα(σιρόπι) energy plus ή growvite, και στα θηλυκά και στα αρσενικά
β) χορηγούμε στο πόσιμο νερό κάθε μέρα Πολυβιταμινούχο (multivitamin)
γ) τροποποιούμε το σιτηρεσιο σε ̈σιτηρεσιο τόνωσης, κάνουμε το λεγόμενο flushing, ανεβάζουμε πρωτεΐνες κ ενέργεια και κάνουμε έτσι τα ζώα να “ανάψουν”
δ) εμβόλιο εντεροτοξιναιμίας (στρουμπαρα) σε όλα τα ζώα του κοπαδιού, ήδη έχει περάσει 6μηνο από τον προηγούμενο εμβολιασμό (ένα μήνα πριν τις γέννες), εννοείται δεν υπάρχει χρόνος αναμονής στο εμβόλιο, την ίδια μέρα παραδίδουμε το γάλα.
ε)αποπαρασιτισμός των ζώων όλων με σιρόπι αλμπενταζόλης 10% (εδώ έχουμε χρόνο αναμονής, δεν παραδίδουμε το γάλα για ανάλογες με το σκεύασμα μέρες) για να ̈καθαρίσουν “από τα σκουλήκια, ταινίες κτλ, όλα τα ενδοπαράσιτα και να είναι έτοιμα για το ζευγάρωμα.

2) 40 ημέρες αφού σμίξαμε τα αρσενικά για τις οχείες κάνουμε διάγνωση εγκυμοσύνης με ΥΠΕΡΗΧΟ, και ανάλογη διαχείριση των ζώων, διατροφή, ομαδοποίηση κτλ.

3) 2 με 3 μήνες μετά το σμίξιμο των αρσενικών κ αφού έχει περάσει τουλάχιστο ένας μηνάς εγκυμοσύνης (όχι αποπαρασίτωση στον πρώτο μήνα εγκυμοσύνης, υπάρχει πιθανότητα αποβολής) κ που το πιθανότερο να έχουμε σταματήσει να αρμέγουμε κ να είναι τα ζώα σε ξηρά περίοδο κάνουμε αποπαρασίτωση για εξωπαρασιτα με ιβερμεκτίνη (το παλιό το βαλανέκ) ενέσιμα ,πιάνει ψείρες, ψύλλους, τσιμπούρια κ ψώρες!! και ενδοπαρασιτα πιανει, αλλά όχι ταινίες και για τα ενδοπαράσιτα αποπαρασιτωση κάνουμε (ιδιαίτερα αν δεν έχουμε κάνει πριν τις οχείες επιβάλλεται) με σιρόπι από το στόμα(όχι χάπι πράσινο).

4) 2 με 2,5 μήνες μετά τις οχείες όλο το κοπάδι εμβόλιο κατά της λοιμώδους αγαλαξίας (παρμάρα).

5) 3 με 3,5 μήνες μετά το ζευγάρωμα ή 1,5 με 2 μήνες πριν τους αναμενόμενους τοκετούς κάνουμε όλα τα ζώα οξυτετρακυκλίνη ενέσιμα 1ml ανά 10 κιλά σωματικό βάρος κ μετά 48 ώρες (2 μέρες) ξανά (επανάληψη) για πλήρη κάλυψη. Έτσι προλαμβάνουμε τις αποβολές από χλαμύδια, και αναπνευστικά προβλήματα προλαμβάνουμε και κάποιες υποκλινικές μαστίτιδες καταπολεμούμε.

6) Ένα μήνα πριν την αναμενόμενη έναρξη των τοκετών(γέννες)
α) εμβόλιο εντεροτοξιναιμίας (στρουμπάρα)
β) σελήνιο + βιταμίνη Ε ενέσιμα στη μάνα
γ) πολυβιταμινούχο πόσιμο στο νερό κάθε μέρα,
δ) Energy plus ή Growvite απο το στόμα σε όλα τα ζώα.

7) Αφού έχουν τελειώσει οι γέννες κ μια εβδομάδα πριν έναρξη αρμέγματος αποπαρασιτωση με σιρόπι αλμπενταζόλης 10% σε όλα τα ζώα.

8) 1 με 2 μήνες μετα έναρξη γαλακτοπαραγωγής energy plus ή growvite από το στόμα για ενίσχυση κ τόνωση γαλακτοπαραγωγής.

dtujnydtuyjnuyuthbyt

Αμνοερίφια (Αρνιά – Κατσίκια)

Με το που θα γεννηθούν ψεκάζουμε με σπρέι χλωρεξιδίνης στον ομφαλό για αντισηψία κ αποφυγή μολύνσεων

1) Από 2η ημέρα ζωής τους
α) σελήνιο ενέσιμα,
β) πολυβιταμινουχο ενέσιμο (βιτ. AD3E + ΒΙΤ συμπλέγματος Β),
γ) το δικό μου(που φτιάχνω εγώ) σιρόπι από το στόμα για αποφυγή διαρροιών, πρόληψη κοκκιδιων κτλ.,

2)από 3 εβδομάδες ζωής εμβόλιο εντεροτοξιναιμιας (στρουμπάρα) και μετά 20 ημέρες ξανά,

3) από ηλικία 2 μηνών εμβόλιο παραφυματίωσης,

4) από ηλικία 3 μηνών εμβόλιο παρμάρας (λοιμώδη

 

karaligas3546763547635345Ο κ. Νικόλαος Γ. Καραλίγκας είναι Κτηνίατρος, Πτυχιούχος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τακτικό μέλος:
Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Συλλόγου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Μακεδονίας-Θράκης
Ελληνικής κτηνιατρικής Εταιρείας
Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρίας

Εκλεγμένο μέλος στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και υπεύθυνος στον τομέα Παραγωγικών Ζώων

Νικόλαος Γ. Καραλίγκας
Κτηνίατρος / dr. Vet. med
Πτυχιούχος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: 11ης Οκτωβρίου 31 – Κοζάνη
Τηλέφωνο – Fax: 2461 0 21200
Κινητό: 6945265667

www.karaligas.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.