Με αφορμή ένα παλιότερο οδοιπορικό μας στη Μακεδονία, ψάξαμε και σας προσφέρουμε έναν οδηγό για την αποφυγή ναρκοπεδίων που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στην χώρα μας. Διαβάστε με πολύ προσοχή, πρόκειται για την ζωή σας !
Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008: Συνεχίζουμε και πάλι ασφάλτινα για το χιονοδρομικό του Βιτσίου κι από εκεί χωμάτινα για την κορυφή του ski lift. Η θέα στη λίμνη συναρπαστική. Το γλυκό και φιλικό ανάγλυφο των γύρω κορυφών, μας προκάλεσαν για λίγο πραγματικό “εκτός δρόμου” οδήγημα. Όμως η χαρά μας κόπηκε απότομα μόλις αντικρύσαμε χαρακτηριστικά κόκκινα ταμπελάκια να μας προειδοποιούν για … ναρκοπέδιο. (πηγή:_www.4x4ekdromes.gr)
Η συνοδηγός μου δεν είχε την τύχη να γνωρίζει καθόλου τα σήματα οριοθέτησης των ναρκοπεδίων και τα παραπάνω ταμπελάκια δεν την εντυπωσίασαν καθόλου όταν τα είδε !!! Ευτυχώς έτυχε να τα γνωρίζω. Οπως εύκολα διαπιστώνει κάποιος η πιθανότητα να συναντήσει ναρκοπέδια στα ορεινά (κι όχι μόνον) της πατρίδας μας είναι υπαρκτή.
Παρούσα Κατάσταση
Στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, έχουν προσδιοριστεί περίπου 1.100 ευρύτερες περιοχές που περιέχουν είτε παλαιά ναρκοπέδια, είτε ύποπτους χώρους. Η καταγραφή και οριοθέτηση των επικίνδυνων χώρων είναι ελλιπής και ανακριβής, βασισμένη κυρίως σε πληροφορίες ή μετά από πρόκληση ατυχημάτων. Οι πληροφορίες για επικίνδυνους ή ύποπτους χώρους είναι καταγραμμένες και διασκορπισμένες σε διάφορους Φορείς (Ελληνικός Στρατός, Δασαρχεία, Νομαρχίες, ΟΤΑ κ.λπ.) σε διάφορες μορφές και αταξινόμητες. Οι περιοχές αυτές είναι ως επί το πλείστον ορεινές, δασωμένες και δύσβατες, με συνέπεια την δύσκολη χαρτογράφηση τους με συμβατικά μέσα και τεχνολογία.
Το αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η δέσμευση μεγάλων περιοχών των Περιφερειών εμποδίζοντας:
- Την προσβασιμότητα των κατοίκων,
- Την αξιοποίηση και την ανάπτυξη,
- Tην περιβαλλοντική τους προστασία,
- Την πρόσβαση των σωστικών μέσων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών (π.χ. πυρκαγιές).
Οδηγίες Αποφυγής εισόδου σε Επικίνδυνες Περιοχές
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμία περίπτωση αμέσως με τον εντοπισμό, το άτομο ή η ομάδα δεν προσεγγίζει τα ύποπτα αντικείμενα ή πυρομαχικά, απομακρύνεται από το ίδιο δρομολόγιο και ενημερώνει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.
Ένας τεράστιος αριθμός θαμμένων πυρομαχικών (νάρκες, χειροβομβίδες, ρουκέτες, βλήματα κλπ) έχουν διασπαρθεί στην Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη βορειοδυτική (Δυτ. Μακεδονία – Ήπειρος) κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων που έγιναν εκεί στο πρόσφατο παρελθόν (Γερμανοϊταλική εισβολή, αντίσταση, εμφύλιος).
Στις περιοχές αυτές συγκαταλέγονται τα ορεινά συγκροτήματα: Γράμμου, Βίτσι, Βόρα, Πιερίων, Πίνδου, περιοχές με φυσικό κάλλος, αναξιοποίητες, με πολλές όμως δυνατότητες ανάπτυξης.
Όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες οφείλουμε να συνδράμουμε ώστε να εκλείψει αυτή η απειλή κατά της ζωής, της ασφάλειας μας, που στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη αυτών των ιδιαιτέρου φυσικού κάλους περιοχών.
Πριν από την επίσκεψη των ορεινών περιοχών της Δυτ. Μακεδονίας και της Ηπείρου, για την ασφαλή πρόσβαση και αποφυγή των επικίνδυνων περιοχών, θα πρέπει να ενημερωθείτε από τις ιστοσελίδες του δικτυακού τόπου https://mines.pdm.gr
Είναι δυνατόν να υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες περιοχές που μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπισθεί καθόσον δεν αναφέρθηκαν από τον ΕΣ και τους άλλους αρμόδιους φορείς. Για αυτό το λόγο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις επισκέψεις στις ορεινές περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας – Ηπείρου.
Εφόσον αντιληφθείτε ότι είστε μέσα ή κοντά σε χώρο που έχει επισημανθεί με την πινακίδα της παραπάνω φωτογραφίας (ΝΑΡΚΕΣ – MINES) θα πρέπει:
- Ακολουθώντας την αντίστροφη ακριβώς κατεύθυνση (στα ίδια βήματα) που προσεγγίσατε το χώρο να απομακρυνθείτε με ιδιαίτερη προσοχή και χωρίς βιασύνη – πανικό από την περιοχή αυτή.
- Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βγείτε από την επικίνδυνη περιοχή τηλεφωνήστε (μέσω του κινητού σας τηλεφώνου) στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή και παραμείνετε στο ίδιο σημείο χωρίς να αγγίξετε οτιδήποτε αντικείμενο αναμένοντας βοήθεια.
- Σε περίπτωση που περάσετε την πινακίδα (ΝΑΡΚΕΣ – MINES) σημαίνει ότι περάσατε στα όρια του επικίνδυνου χώρου, τηλεφωνήστε στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή και παραμείνετε στο ίδιο σημείο χωρίς να αγγίξετε οτιδήποτε αντικείμενο αναμένοντας βοήθεια.
Εφόσον ιδιώτες ή μέλη συλλόγου εντοπίσουν περιοχή που παρουσιάζει στοιχεία ναρκοπεδίου ή ύποπτου χώρου ή μεμονωμένο πυρομαχικό – νάρκη οφείλουν να απευθυνθούν στην πλησιέστερη τοπική αστυνομική Αρχή προκειμένου να δηλωθεί η ύπαρξη ναρκών ή πυρομαχικών. Ακολούθως, η τοπική Αστυνομική Αρχή ενημερώνει την αντίστοιχη Στρατιωτική Αρχή η οποία αφού αναγνωρίσει το χώρο δεσμεύει αυτόν ως ύποπτο ή όχι κατά την κρίση της.
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ Η ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΣΟ ΑΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.
ΣΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ
Βοήθεια από τον … “ουρανό”
Για καλύτερη εξυπηρέτηση και προγραμματισμό των εξορμήσεών σας μετατρέψαμε τις επικίνδυνες περιοχές που αναφέρονται στο παραπάνω site, στο αρχείο Narkes.kmz που μπορείτε να χρησιμοποιείτε στο γνωστό δωρεάν πρόγραμμα GoogleEarth. Εμείς έχουμε εντυπωσιαστεί βλέποντας πόσο κοντά είναι αυτά τα σημεία σε προηγούμενες διαδρομές εξορμήσεών μας ! Το αρχείο αυτό πρέπει να το χρησιμοποιείτε με κάθε επιφύλαξη, αφού από πλευράς μας δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και αξιοπιστίας του.
Κατεβάστε το αρχείο Narkes.kmz από: εδώ.