Μπορεί ν’ αρχίσετε με ένα ποτάκι και λίγους ξηρούς καρπούς ή ένα απεριτίφ. Έτσι, για να σας ανοίξει η όρεξη. Και μετά λίγο τυράκι – μια μικρή, νόστιμη μπουκίτσα. Ίσως και μερικά καναπεδάκια ή λαχανικά βουτηγμένα στο ντιπ. Πάντα ως ορεκτικά, γιατί μετά…
Την συνέχεια την φαντάζεστε. Ορεκτικά, κύριο πιάτο, σαλάτες, συνοδευτικά – όλα κατεβαίνουν πιο εύκολα με άφθονο καλό κρασί, μπύρες, αναψυκτικά. Και για επιδόρπιο, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, τούρτες, πανδαισία φρούτων…
Ως εδώ καλά. Τα δύσκολα αρχίζουν τέσσερις έως πέντε ώρες αργότερα, όταν ο οργανισμός αρχίζει να εκδηλώνει την δυσφορία του για ό,τι του συνέβη. Πρώτα διογκώνεται η κοιλιά, μετά αρχίζει το στομάχι να… διαμαρτύρεται, εμφανίζεται ένα κάψιμο πίσω από το στέρνο κι εσείς τρέχετε άρον-άρον για μια σόδα διότι είστε έτοιμοι να σκάσετε.
Όλα τούτα είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της δυσπεψίας, η οποία για προφανείς λόγους έχει την τιμητική της στις γιορτές, προσβάλλοντας τουλάχιστον τον ένα στους δύο από εμάς.
Όπως εξηγεί ο…
δρ Τζ. Πάτρικ Γουάρινγκ, ειδικός σε θέματα πεπτικών διαταραχών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Έμορυ, στην Ατλάντα, ο μηχανισμός ανάπτυξης της δυσπεψίας έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα, αρχίζει με την διαστολή του στομάχου από την μεγάλη ποσότητα φαγητού και ποτού που πέφτει μέσα του.
Το στομάχι «αντιλαμβάνεται» ότι έχει αυξημένο φόρτο εργασίας, και έτσι παράγει μεγαλύτερες από το συνηθισμένο ποσότητες γαστρικών οξέων για να πέψει την τροφή. Ορισμένα συστατικά του γεύματος, όμως, όπως το αλκοόλ, η σοκολάτα και τα λίπη, χαλαρώνουν τον μυ που κλείνει το άνοιγμα συνδέσεως του στομάχου με τον οισοφάγο – και έτσι, τα γαστρικά οξέα βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω και αρχίζουν οι καούρες.
Τι μπορείτε να κάνετε για να τα αποφύγετε όλ’ αυτά; Το πιο δραστικό και λογικό βήμα απ’ όλα είναι να μην το παρακάνετε με το φαγητό και το ποτό. Επιπλέον, εάν γνωρίζετε πως κάποιο φαγητό σας πειράζει, αποφύγετε να το καταναλώσετε. Εάν εξάλλου ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων με γνωστά πεπτικά προβλήματα, πάρτε εκ των προτέρων το φάρμακο για το στομάχι που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός και το οποίο θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι.
Ο κ. Δημήτρης Ταμπακόπουλος, διευθυντής στην Γαστρεντερολογική Κλινική του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, έχει μερικές ακόμα συμβουλές:
* Να καταναλώνετε το φαγητό πάντοτε από το πιάτο και όχι να τσιμπολογάτε από τις πιατέλες
* Μην τρώτε την πέτσα και τα ορατά λίπη από τα κρέατα
* Να περιλαμβάνετε οπωσδήποτε σαλάτες λαχανικών στο γεύμα σας, καταναλώνοντάς τες κατά προτίμηση πριν από τα άλλα φαγητά
* Να αποφεύγετε την κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό, διότι τα συστατικά των φρούτων απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό από αυτά του κρέατος και των άλλων φαγητών, και αυτή η διαφορά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία
* Να πίνετε άφθονο νερό
* Αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, να προτιμάτε τα κρέατα που έχουν ψηθεί στην σχάρα ή στην σούβλα από αυτά του φούρνου, της γάστρας κ.τ.λ.
enimerwsi.com