«Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρχουν σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα στον θαλάσσιο χώρο της νότιας Κρήτης, ωστόσο η όλη συζήτηση έχει να κάνει με πιθανότητες, καθώς δεν έχει γίνει επιστημονική έρευνα και γεωτρήσεις, που να επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα».
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισήμανε σήμερα σε διάλεξή του στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Χανιά, ο διδάκτωρ γεωλόγος Πετρελαίου, στη βιομηχανία, πρώην τεχνικός διευθυντής στα Ελληνικά Πετρέλαια και σήμερα τεχνικός σύμβουλος της «Ενεργειακής Αιγαίου ΑΕ», Κωνσταντίνος Νικολάου.
Μιλώντας σε φοιτητές του ιδρύματος, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας του δημόσιου φορέα υδρογονανθράκων, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να καλέσει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις περιοχές, που επιθυμούν, προκειμένου να διεξάγουν έρευνα και να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα.
«Έχουμε πιθανότητες να βρούμε πετρέλαιο. Δεν έχουμε κοιτάσματα, για παράδειγμα, στη Νότια Κρήτη. Για να πεις ότι έχω κοίτασμα πρέπει να έχεις κάνει έρευνα, γεωτρήσεις και να το έχεις ανακαλύψει. Είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Στην υπόλοιπη χώρα έχουμε βρει τέσσερα κοιτάσματα στον Πρίνο, που τα εκμεταλλευόμαστε, και δύο ανακαλύψεις, που ψάχνουμε να βρούμε πώς θα γίνουν εκμεταλλεύσιμες.
Στην Κεντρική Ελλάδα έχουμε δύο ανακαλύψεις, μία εκ των οποίων στο Κατάκωλο, που μπορεί να τεθεί σε εκμετάλλευση και μία ανακάλυψη μικρού κοιτάσματος αερίου στην Επανωμή. Τα υπόλοιπα είναι στη σφαίρα της έρευνας και των υποθέσεων. Είναι προσδοκίες. Όλα τα στοιχεία από τις μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας πολύ καλές, που προσφέρονται, και από τις οποίες μπορούμε να αναμένουμε εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, εφόσον προηγουμένως γίνουν έρευνα και επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο διδάκτωρ.
Ο ίδιος επισήμανε πως η κρατική εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια είχε προχωρήσει σε κάποιες ανακαλύψεις κοιτασμάτων, ωστόσο η κατάργησή της το 1998 είχε ως αποτέλεσμα «όλα να ναυαγήσουν».
Αναφορικά με τις επενδύσεις, που μπορούν να γίνουν, σημείωσε πως «διεθνώς, υπάρχει μία πρακτική στην έρευνα. Ανοίγεις μία περιοχή στην αγορά και αν ενδιαφερθούν οι εταιρείες θα μπουν. Πριν από μια 10ετία στη Δυτική Αφρική δεν ήθελαν, γιατί ήταν βαθιά τα νερά, τώρα όμως ξεκίνησαν και προχωρούν, το ίδιο και στον κόλπο του Μεξικού. Πρέπει να αφήσεις αυτούς που έχουν τεχνογνωσία και κεφάλαια για να κάνουν τη δουλειά. Το δημόσιο πρέπει να διασφαλίσει τα δικαιώματά του να κάνει σωστούς διαγωνισμούς και τις έρευνες ας τις αφήσει στην αγορά».
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου «όπως είναι τα πράγματα σήμερα και οι προβλέψεις από όλους τους οίκους, την ΕΕ και Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, φαίνεται ότι τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια το πετρέλαιο θα κυριαρχεί».
Είπε ακόμη πως «οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ένας κρίσιμος τομέας, αλλά καλύπτουν ένα μικρό μέρος του ισοζυγίου. Δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες» και πρόσθεσε: «Πρέπει να προωθούμε την πράσινη ενέργεια, αλλά όπως είναι σήμερα η Ελλάδα, εξαρτώμενη πάνω από 70% από υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο), θα πρέπει να βρει να καλύψει τις ανάγκες της από δικά της μέσα και δεν φαίνεται τίποτα στον ορίζοντα, που να μπορεί να το ανατρέψει».
newsbeast.gr