3 εκατομμύρια τόνοι χρωμίτη υπάρχουν στην Κοζάνη



chromite_01Δεν είναι ο “μαύρος χρυσός” αλλά το κανονικό, το ατόφιο χρυσάφι που από την περίοδο του Φιλίππου έχει εντοπιστεί, αλλά τα τελευταία χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτο. Ξαφνικά η Ελλάδα μοιάζει να θυμάται πως είναι μια από τις πιο πλούσιες σε κοιτάσματα χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς η Βόρεια Ελλάδα είναι η πιο προικισμένη από τη φύση σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Μονάχα τα αποθέματα χρυσού υπολογίζονται σε 382 τόνους που μεταφράζονται σε… 16 δισεκατομμύρια ευρώ! Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή του ΙΓΜΕ Ν. Αρβανιτίδη ολόκληρη η Μακεδονία και η Θράκη κρύβουν στα σπλάχνα τους δεκάδες τύπους αξιοποιήσιμων μετάλλων.

Στην Καβάλα υπάρχουν 6,5 εκατομμύρια τόνοι νικελίου, τουλάχιστον 3 εκατομμύρια τόνοι χρωμίτη υπάρχουν στην Κοζάνη και ένα εκατομμύριο τόνοι του ίδιου μετάλλου έχουν εντοπιστεί στα Γρεβενά.
Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής υπάρχουν 115 τόνοι χρυσού και άλλοι 9 τόνοι στο Στρατώνι. Στα κοιτάσματα των Σκουρίων υπάρχουν 161 τόνοι πορφυρικού χρυσού. Το ασήμι στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα είναι είναι τουλάχιστον 2.000 τόνοι. Στη Θράκη, στις Σάπες και στο Πέραμα υπάρχουν αποθέματα χρυσού που αγκίζουν τους 100 τόνους, ενώ έχουν εντοπιστεί άλλοι 100 τόνοι ασήμι.

Ο χρωμίτης (αγγλ. chromite) είναι ορυκτό οξείδιο του σιδήρου και του χρωμίου, του οποίου αποτελεί το κυριότερο μετάλλευμα. Το όνομά του προέρχεται από το συστατικό του, χρώμιο, το οποίο ονομάστηκε έτσι επειδή προσδίδει χρώμα σε πολλά άχροα συστατικά, όταν ανευρίσκεται ως προσμιξη[1]. Ο χρωμίτης ανευρίσκεται σε συμπλέγματα υπερβασικών εκρηξιγενών πετρωμάτων μαζί με ολιβίνη, σερπεντίνη και πυροξένους. Αποτελεί το μοναδικό μετάλλευμα χρωμίου. Τα παγκόσμια αποθέματα χρωμίου υπολογίζονται σε 11 δισ. τόνους, πράγμα που σημαίνει μεταλλευτική επάρκεια για αρκετές εκατοντάδες χρόνια. Τα μεγαλύτερα αποθέματα χρωμίτη βρίσκονται στην Νότια Αφρική και την Ζιμπάμπουε (περίπου το 98% των γνωστών παγκοσμίων αποθεμάτων). Άλλες χώρες παραγωγής είναι η Ρωσία, η Τουρκία, το Καζακστάν και η Ινδία. Στην Ελλάδα ανευρίσκεται στον Βούρινο Κοζάνης μέσα σε δουνίτη και στο Βέρμιο.

πηγές: newsit.gr & wikipedia.org



Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.