Η εξέγερση των φοιτητών στην Μ. Βρετανία



1581E25B15CD2DB70FA6E2FAC57A56C0Πορείες διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν όμως και σε άλλες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας, με επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Οι νεαροί, ανάμεσά τους και μαθητές σχολείων, πετούσαν αντικείμενα στους άνδρες της αστυνομίας που είχαν συγκεντρωθεί για να αποτρέψουν επεισόδια όπως εκείνο της προηγούμενης μα- ζικής διαδήλωσης στις 10 Νοεμβρίου, όταν φοιτητές κατόρθωσαν να μπουν στα κεντρικά γραφεία των Τόρις διαλύοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Σε αντίθεση με τότε, που οι αστυνομικοί πιάστηκαν στον ύπνο, την περασμένη εβδομάδα ήταν έτοιμοι να διευκολύνουν την ομαλή έκβαση της πορείας των φοιτητών, ωστόσο δεν κατάφεραν να αποτρέψουν ομάδα 5.000 νεαρών που κοντά στην πλατεία του Κοινοβουλίου επιτέθηκαν σε όχημα των Αρχών.

Δεν είναι τυχαίο που ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε πως «το παιχνίδι έχει αλλάξει». Παράλληλα αποχώρησαν μαζικά φοιτητές από αμφιθέατρα και απείχαν από μαθήματα, ενώ σε πολλές σχολές οργανώθηκαν καταλήψεις, γεγονός σπάνιο για τα βρετανικά δεδομένα. Σύμφωνα με τον «Guardian», συνολικά ο αριθμός των φοιτητών που κατέκλυσαν τους δρόμους του Μάντσεστερ, του Λίβερπουλ, του Σέφιλντ, του Λιντς, του Μπράιτον, αλλά και του Κέιμπριτζ κυμάνθηκε από 50.000 έως 130.000, ενώ δεκάδες ήταν οι ομάδες φοιτητών που πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία.

Ο Τζόναθαν Μόουζις, ένας από εκείνους που έκαναν κατάληψη σε χώρο κολεγίου του Λονδίνου, δήλωσε στην εφημερίδα πως όλοι είναι προετοιμασμένοι να μείνουν εκεί για όσο χρειαστεί. Ο 23χρονος Τομ Λαγκ, από την άλλη, φοιτητής του Πανεπιστημίου Κίνγκστον, δήλωσε στον «Independent» ότι οι πορείες δείχνουν πως «οι νέοι άνθρωποι της Βρετανίας είναι πολύ θυμωμένοι. Γιατί η επόμενη γενιά να πληρώσει παραπάνω; Οι Τόρις χτυπούν τις εργατικές οικογένειες όπως έκαναν με τη φορολογία».

Την ίδια ώρα οι διοργανωτές της καμπάνιας ενάντια στη μεταρρύθμιση έστειλαν επιστολή στα γραφεία των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, οι οποίοι δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους προεκλογικά να μη δεχτούν καμία αύξηση διδάκτρων. Στην επιστολή οι φοιτητές κατηγόρησαν ξεκάθαρα το κόμμα ότι είπε ψέματα. Παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ ζήτησε συγγνώμη για την αθέτηση της υπόσχεσης, προσπάθησε να κατευνάσει την οργή των φοιτητών λέγοντας πως σε έναν συνασπισμό υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς.

protothema.gr


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.