Υπό εξέταση βρίσκεται, από τη ΔΕΗ, η μελέτη για τις δυνατότητες περιβαλλοντικής αναβάθμισης των μονάδων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου και Αμυνταίου.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει δρομολογήσει την ολοκλήρωση των δοκιμών και μελετών για τις δυνατότητες εφαρμογής μεθόδων ξηρής αποθείωσης στις παραπάνω μονάδες, ενώ αξιολογεί και εναλλακτικές επιλογές για την παραγωγή ενέργειας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Απόδοσης Παραγωγής της ΔΕΗ, Δημήτρης Μετικάνης, σε διημερίδα που διοργάνωσε στην Κοζάνη το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ «Η Ένωση». Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, θα αυξηθεί η ισχύς και η απόδοση των μονάδων με παράλληλη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της διημερίδας, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, ο πρόεδρος της «Ενωσης», Κώστας Θεοχάρης, υπογράμμισε πως υπάρχουν στην περιοχή λιγνιτικά κοιτάσματα αρκετά για την τροφοδοσία της χώρας με ρεύμα τα επόμενα πενήντα χρόνια. Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι η κατασκευή νέων σύγχρονων μονάδων σε αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων σταθμών, ώστε με μικρότερες ποσότητες πρώτης ύλης να επιτυγχάνεται ο μέγιστος βαθμός απόδοσης ενέργειας και να μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή των μονάδων Πτολεμαϊδα 5, Μελίτη 2, Αγίου Δημητρίου 6 και Αμυνταίου 3, την επίσπευση διάνοιξης των ορυχείων ΝΔ Πεδίου, Καρδιάς και Μαυροπηγής και την μετεγκατάσταση των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ποντοκώμης και Μαυροπηγής.
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Σκόρδας, τόνισε ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του ενεργειακού ζητήματος, προβλέπει την αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων με νέες «καθαρές» σύγχρονες μονάδες, εφοδιασμένες με αντιρρυπαντική τεχνολογία, την κατασκευή αιολικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και υδροηλεκτρικών και φωτοβολταϊκών σταθμών.
πηγή: zougla.gr