Ενώπιον του ενδεχόμενου να περάσουν από αυτεπάγγελτη επανεξέταση της σωματικής τους ικανότητας, εκτάκτως και οποτεδήποτε τους ζητηθεί, μέχρι τη συμπλήρωση του 45ου έτους της ηλικίας τους, βρίσκονται χιλιάδες απαλλαγέντες από τη στρατιωτική θητεία για λόγους υγείας. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευ. Βενιζέλου, η αυτεπάγγελτη παραπομπή όσων έχουν απαλλαγεί ως Ι5 θα γίνεται από το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο, κατόπιν διαταγής της Διεύθυνσης Στρατολογικού του Γενικού Επιτελείου του οικείου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων και οι παραπεμπόμενοι θα υποχρεούνται να παρουσιαστούν για επανεξέταση, εντός διμήνου από το “κάλεσμα” στα στρατολογικά γραφεία. “Απαλλαγέντες από την υποχρέωση στράτευσης επειδή κρίθηκαν από αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ή συμβούλια των Ενόπλων Δυνάμεων ακατάλληλοι για στράτευση για λόγους υγείας είναι δυνατόν να παραπέμπονται αυτεπάγγελτα για επανεξέταση της σωματικής τους ικανότητας για στράτευση εκτάκτως οποτεδήποτε μέχρι τη συμπλήρωση του 45ου έτους της ηλικίας τους”, αναφέρεται ειδικότερα στην υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” (26/10) οι υγειονομικές επιτροπές θα υποχρεούνται πλέον να εκδίδουν άμεσα γνωματεύσεις για τους επανεξεταζομένους.
Μάλιστα στις γνωματεύσεις ακαταλληλότητας θα αναγράφουν υποχρεωτικά, αν υπάρχει πιθανότητα ή όχι βελτίωσης ή ίασης της πάθησης, ενώ όσοι μπορούν να μετακινηθούν για παρουσίαση στις υγειονομικές επιτροπές και δεν παρουσιάζονται εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, λογίζονται αυτοδίκαια ικανοί κατηγορίας πρώτης (δηλαδή, Ι1), από την επομένη της ημερομηνίας λήξης της προθεσμίας και υπέχουν στρατιωτικές υποχρεώσεις!
Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, που επικαλείται η εφημερίδα, υπάρχει σοβαρή αδυναμία στη συγκεντρωτική καταγραφή του αριθμού των Ι5 καθώς, όπως αναφέρουν, τα στοιχεία είναι διάσπαρτα στα στρατολογικά γραφεία της χώρας.
Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία είναι ότι από το 1980 ως το 2004 είχαν κριθεί 85.000 Ελληνες ακατάλληλοι για στράτευση (Ι5), εκ των οποίων επανεξετάστηκαν χιλιάδες και πολλοί κλήθηκαν εκ νέου να υπηρετήσουν.
1.000 μάλιστα από τις περιπτώσεις απαλλαγής ήταν “μαϊμού”, οι 95 εκ των οποίων αφορούσαν καλλιτέχνες, ποδοσφαιριστές και οικονομικούς παράγοντες.
πηγή: cosmo.gr