Στον «αέρα» η ενναλακτική καύση από τη ΔΕΗ



gaidouragathaΣτον «αέρα» βρίσκεται το φιλόδοξο εγχείρημα της εναλλακτικής καύσης γαϊδουράγκαθου (αγριαγκινάρα) μαζί με τον λιγνίτη σε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή.
Η φετινή παραγωγή του ενεργειακού φυτού σε έκταση 4.000 στρεμμάτων στην Κοζάνη ήταν μόλις στο 1/3 της προσδοκώμενης, γεγονός που θέτει σοβαρό ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος για τους 60 αγρότες.
Οι τελευταίοι, που πριν από δύο χρόνια ξερίζωσαν τα σιτηρά για να μπουν στην ελπιδοφόρα νέα καλλιέργεια, βρίσκονται τώρα «ξεκρέμαστοι» και για τον επιπλέον λόγο ότι το διετές πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται και δεν γνωρίζουν αν θα συνεχιστεί.
Η Αναπτυξιακή Κοζάνης, που υλοποιεί το ευρωπαϊκό έργο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ) του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη ΔΕΗ να… ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, αλλά η επιχείρηση δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα, καθώς αναμένει τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής συνδυασμένης καύσης βιομάζας και λιγνίτη.
Χρηματοδότηση
Δύο χρόνια πριν, 60 αγρότες στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Κοζάνης βρήκαν στο… γαϊδουράγκαθο την προσοδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια που θα τους έβγαζε από το αδιέξοδο. Χρηματοδοτήθηκαν με 200 ευρώ ανά στρέμμα για την εγκατάσταση της καλλιέργειας και υπέγραψαν συμβόλαια με τη ΔΕΗ, με εγγυημένη τιμή 51 ευρώ ανά τόνο προϊόντος. Ενάμιση χρόνο μετά, ωστόσο, οι προσδοκίες για απόδοση 5.500 τόνων διαψεύστηκαν και η παραγωγή είναι απογοητευτική, καθώς δεν ξεπερνά τους 1.600 τόνους.
«Η παραγωγή αυτή δεν διασφαλίζει το εγχείρημα», είπε στο «Εθνος» ο ερευνητής του ΙΤΕΣΚ, Π. Γραμμέλης, ο οποίος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα επιβλέψει την κρίσιμη πειραματική καύση μείγματος λιγνίτη και αγριαγκινάρας που θα γίνει στον ΑΗΣ Καρδιάς.

πηγή: energeiakozani.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.